Ma 2023 november 28. Stefánia napja van. Holnap Taksony napja lesz.
cc4ad5281c32bb6a3f5c3b24ca8d5027.jpg

Önmaga árnyéka a KKK

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A letűnt idők rettegett rasszista szervezete ma állami engedélyhez folyamodik, hogy békés tüntetést tarthasson a konföderációs zászló mellett. Az egykor hatmillió tagot számláló Ku-Klux-Klan 100-200 fős demonstrációra készül Dél-Karolinában.

Tüntetést szervez a Ku-Klux-Klan (KKK) július 18-án Dél-Karolina állam parlamentjénél, írja a charlestoni The Post and Courier. A hírhedt szervezet a konföderációs zászló eltüntetése ellen tiltakozik; a június 17-i rasszista gyilkosságot követően az állam kormányzója ugyanis annak levételét kérte. A „zászlóvita” oka, hogy a lobogót a rabszolgatartó déli államok hadseregei használtak az amerikai polgárháborúban (1861−1865), így az a feketék elnyomásának szimbólumává vált.

A kérdés akkor került napirendre, amikor néhány hete egy fehér férfi kilenc fekete hívőt lőtt le egy charlestoni templomban. A merényletben életét vesztette Clementa Pinckney dél-karolinai demokrata szenátor és testvére is, temetésükön Barack Obama amerikai elnök is elmondta: a konföderációs zászló eltávolítása egyet jelentene a rabszolgaság és az emberi jogok megsértése okozta sérelmek elismerésével.

A Hűséges Fehér Lovagok nevű szervezet múlt héten nyújtotta be a kérelmét a demonstráció megtartására, amelyhez pódiumot és hangosbeszélőt is kértek az állami parlamenttől. „Dél-Karolina állam gyülekezési helyet biztosít a parlamentnél, amennyiben azt előzetesen nem foglalták még le” – közölték a helyi állami szervek, bár Nikki Haley republikánus kormányzó nemtetszését fejezte ki az ügyben. A KKK, amely hivatalos kérelmet nyújtott be a 100-200 fős demonstráció megszervezésére, korántsem ezekkel a módszerekkel harcolt emberi jogi elképzelései mellett korábban.

„A Ku-Klux-Klan egy olyan emberi jogi szervezet, amely elkötelezett a fehér kultúra és történelem iránt” – mondta Robert Jones, a szervezet Nagy Sárkánynak nevezett parancsnoka. Az 1865 karácsonyán alapított szervezet a két világháború között élte virágkorát, akkor 3-6 millió tagot számlált. Bár a polgárjogi mozgalmak megjelenésével megszűnni látszott, a 1960-as évek fekete lázadásai alatt ugyancsak felélénkült tevékenysége.

A ma létező szervezet 150 kisebb-nagyobb csoportban 5-8000 taggal van jelen az Egyesült Államokban,  jellemzően a déli államokban. Az Obama iránt érzett ellenszenv egyébként kissé előtérbe hozta a KKK-t, amely múlt hónapban Texas, Louisiana, Illinois és Pennsylvania államokban is plakátkampányt indított. Ma elsősorban a bevándorlók ellen „küzdenek”.

Zetelaki Réka - ]]>www.napigazdasag.hu]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1581) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (531) Jobbegyenes (2718) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146) Mozi világ (440) Egészség (50) Vetítő (30) Sport (729) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Heti lámpás (279) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Életmód (1) Mondom a magamét (7235) Autómánia (61) Flag gondolja (34) Történelem (16) Gazdaság (693) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1309) Belföld (10)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>