Ma 2024 június 19. Gyárfás napja van. Holnap Rafael napja lesz.
fa9904f4821403c25e3aae9a019e670a.jpg

Mesebeli Afrika - Elefántcsontpart: harc a kakaóért

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ha kakaóról, kakaótermelésről van szó, akkor az első afrikai ország, amelyik az emberek eszébe jut, az a termelésben világelső Elefántcsontpart, ahol eléggé félretájékozott sajtóorgánumok szerint – tévesen persze – még a polgárháború is a kakaó miatt robbant ki.

Viszont ha a jelenlegi ütemű fejlődést figyeljük, akkor bőven van rá esély, hogy 2015-re az elefántok elveszítik első helyüket a termelési listán, miután a jelenleg még csak második Ghánában több olyan intézkedés is történt mostanában, amelynek célja az exportált kakaómennyiség növelése. Ghána az 1960-as években még világelső volt a kakaó termelésében, több évben 500 ezer tonnánál is nagyobb termeléssel, de a megfelelő szakértelem és politikai akarat miatt az 1980-as évekre ez a szám 160 ezer tonnára zuhant vissza.

]]>ghana cocoa]]>

Ekkor jött egy fordulat, egy politikai irányváltás, amelynek köszönhetően a kilencvenes évekre már 300 ezer tonna körüli volt az átlagos termelés és John Kufuor egykori elnök már az 1 millió tonnás célt sem tartotta elérhetetlennek – ráadásul ekkor jött az elefántcsontparti krízis és ezzel együtt az árak emelkedése (és persze a növekvő ázsiai konkurencia), minden adott volt tehát ahhoz, hogy a ghánai kakaóipar csillagászati magasságok felé indulhasson. A növekedés persze nem a semmiből következett be, az előbb említett politikai irányváltással ugyanis reformok is jöttek, köztük a termelékenység és a minőség növelésére tett erőfeszítések (2000-ben az egy hektárra vetített kilogramm-mutató alig 300 volt, szemben az ázsiai közel 1000-es számmal) és újabb területek bevonása a termelésbe. A 2000-es években aztán jöttek is az eredmények, a kakaótermelőknek fizetett garantált árak (a tonnánkénti 2500-3000 amerikai dollár körüli piaci ár nagyjából 80 százalékát megkapják a farmerek) és támogatott növényvédőszerek is nagyban segítették az országot abban, hogy a mostani 2011/2012-es termelési időszak szeptemberi zárására elvileg meg lehet a bűvös egy millió tonnás szám – legalábbis a Ghánai Kakaótanács (COCOBOD) szerint, amely áprilisig 700 ezer tonna felvásárlásáról tudott beszámolni.

Kereslet pedig van bőven, egyrészt a ghánai kakaó igen jó minőségű, másrészt a termelők a legszigorúbb előírásoknak is képesek megfelelni – ez a kombináció pedig értelemszerűen vonzó a csokoládégyártók számára. Összességében Ghána története során 2011-ben először érte el az 1 millió tonnás termelési határt (összességében) – ahogy azt februárban maga John Evans Atta Mills államelnök jelentette be, amikor a ghánai mezőgazdaság egyre jobb eredményeiről beszélt. Márciusban további örömhírként bejelentették a ghánai fejlesztésű Nitrabor növényvédelmi szer bevezetését is, amelyet egyrészt a kormány jelentősen támogat, másrészt pedig a kutatási eredmények szerint más növényvédőkkel kombinálva használva közel 100%-kal növelheti a hektáronkénti termelékenységet, szinte minimálisra csökkentve a hüvelyek rohadását. Akár az új növényvédőszereknek, akár a reformoknak, akár a támogatásoknak köszönhető, de tény, hogy a ghánai kakaótermelés folyamatosan növekszik, 2011-hez hasonló időszakához képest 4%-os emelkedést mért eddig a COCOBOD, azonban kritikusok és aggódók szerint a mostanában tapasztalt váratlan esők miatt elképzelhető, hogy mégsem fog összejönni az 1 millió tonna – de persze mindennek van előnye, hiszen a mostani esőzések jót jelenthetnek a 2012/2013-as termelési szezon számára.

A legutóbbi hírek az eső miatt aggódó hangok mellett egyébként újabb kormányzati segítségről szólnak, a Kakaótanács ugyanis új tervet jelentett be, amellyel a harminc évesnél idősebb vagy betegségtől szenvedő kakaófák “cseréjét” fogják végrehajtani, az ország összes kakaófájának konkrétan a negyedéről beszélünk. Az intézkedéstől a hektáronkénti termelékenység növekedését várják rövid időn belül – összességében tehát minden adott, hogy Ghána 2015-re a világ legnagyobb kakaótermelője legyen.

]]>www.mindennapiafrika.info]]> - a Flag Polgári Magazin partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Mondom a magamét (7657) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Jobbegyenes (2815) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (537) Autómánia (61) Kultúra (9) Tv fotel (65) Történelem (18) Gasztronómia (539) Politika (1582) Belföld (11) Gazdaság (711) Mozi világ (440) Nagyvilág (1310) Tereb (146) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (319) Flag gondolja (36) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>