Ma 2020 július 09. Lukrécia napja van. Holnap Amália napja lesz.
lovas-istvan.jpg

Lovas István: Elhallgatott hírek 54. / Nemzetközi sajtószemle

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Első ízben: a britek többsége otthagyná az EU-t (DWN); “populista internacionálétól” retteg a Spiegel; Izrael asztrofizikust rabolt el (PressTV) és még: ha a britek otthagyják az EU-t, a svédek többsége is azt tenné, stb.

]]>DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN]]>

„Nagy-Britanniában most először a többség már az EU-ból való kilépés mellett van. Német politikusok a briteket a gazdaságot érő pusztító következményektől óvják arra az esetre, ha az ország tényleg kilép az unióból”, kezdődik a német gazdasági-politikai portál cikke, mely ismerteti az ICM brit közvéleménykutató legújabb felmérésének eredményeit. Ezek szerint a megkérdezettek 46 százaléka a Brexit, a kilépés, 44 százaléka a maradás mellett van.

*             *             *

]]>A németek többsége]]> azt akarja, hogy az EU szüntesse meg, illetve lazítsa az Oroszország elleni szankciókat, derül ki egy most nyilvánosságra hozott felmérésből. A megkérdezettek 35 százaléka a teljes megszüntetés, 36 százaléka a lazítás mellett foglalt állást.

*             *             *

]]>A török parlament elnöke]]> azt mondta, hogy a török alkotmánynak mostantól fogva iszlám alkotmánynak kell lennie. Hozzátette, az állam és a vallás közötti elválasztást végleg meg kell szüntetni. Ez azonban a sária-törvény kényszerű bevezetésével járna, kommentál a lap.

]]>DIE WELT]]>

A németek vereséget szenvedtek a franciákkal szemben azon gigantikus összegű, 35 milliárd eurós megrendelésben, amely keretében Ausztrália  12 új, óriás méretű tengeralattjárót rendelt. A ThyssenKrupp már nyeregben érezte magát, tudósít a német lap, amikor kiderült, a megarendelést a francia DCNS nyerte el a német és francia vetélytársak előtt. Holland francia elnök személyesen is lobbizott a megrendelésért.

DER SPIEGEL

A hetilap főszerkesztőjének kora reggeli köremailjében kétségbeesett hangon ír arról, hogy az osztrák „jobboldali populista Szabadság Párt” elnökjelöltjének győzelme után európai ideológiai hasonmásaik sürgették a jövőbeni szorosabb együttműködést. Amihez még hozzájárul, hogy Donald Trump most öt szövetségi államban is megnyerte az előválasztásokat. „Újabb kérdések merülnek fel, egyik őrültebb a másiknál. Egy populista internacionálé alakul? Vagy a Nyugat lesz az új Kelet? Most csak egy biztos: az őrület módszerré válik”, panaszkodja.

]]>THE DAILY EXPRESS]]>

Egy most napvilágot jelentés szerint a brit kormány legalább negyed millióval becsülte alá a Nagy-Britannia érkezett migránsok számát. Ez hatalmas csapást jelent David Cameron miniszterelnök „Maradj!” (mármint az unióban) kampányára. A Kelet-Európából érkezetteknek sokkal nagyobb számban bocsájtottak ki biztosítókártyát, mint amit a hivatalos adatok mutattak. /A brit lap az ott dolgozó kelet-európaiakat „migránsoknak” nevezi, míg a franciákra és a németekre ezt a szót nem használja, mely aljas diszkrimináció és hazug terminológia természetesen nem háborítja fel a nyusziügyi hazai újságírókat./

]]>EURACTIV]]>

Genf városa nem hajlandó elmozdítani egy molinót egy kiállítás bejárata elől, amelyre ez van írva: „Nevem Berkin Elvan. A rendőrség a török miniszterelnök utasítására ölt meg”, jelenti az uniós ügyekre szakosodott portál. A felirat mellett Berkin Elvan fotója látható, akit 2013 júniusában öltek meg az isztambuli Taksim téren. Erdogan elnök akkor miniszterelnök volt. Április 25-én a genfi török konzulátus tett panaszt a molinó ügyében.

*             *             *

]]>Egy most nyilvánosságra]]> hozott felmérés szerint a svédek többsége azt szeretné, ha országuk kilépne az EU-ból, ha a Brexit referendumon a britek többsége az EU elhagyása mellett dönt.

]]>THE WASHINGTON POST]]>

Az amerikai lap cikkírója felháborodottan utasítja vissza, hogy a Freedom House mára várható sajtószabadság jelentésében Izrael sajtóját már nem szabadnak, hanem „részben szabadnak” kategorizálja. /Izrael „mellesleg” folyamatosan tartóztat le palesztin újságírókat azért is, mert a valóságot ábrázoló fotókat posztolnak ki, és katonasága palesztin tévé-, illetve rádióadókat rohamoz meg, zárja be, kobozza el felszerelésüket. Ha mindez nálunk történne, a FH a magyar sajtót már régen  a „nem szabad” kategóriába sorolná./

]]>RUSSIA TODAY]]>

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa „súlyos aggodalmát” fejezte ki, amiért Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök e hónapban korábban kijelentette, a megszállt szíriai Golán-magaslatok „örökre” Izraelé lesznek, jelenti a globális orosz tévé angol nyelvű adásának portálja.

*             *             *

Az Alternatíva Németországnak (AfD) párt éles belső vita után úgy döntött, hogy hétvégi gyűlésük programpontjaiból törlik a körülmetélés tilalmát, amit a párt bajor tagjai javasoltak. Marad viszont az egymásra hasonlító iszlám halal és zsidó kóser állatvágás megtiltása:  a párt ragaszkodni fog ahhoz, hogy az állatokat levágásuk előtt kábítsák el. /A hazai állatvédők e téren még nem hallatták hangjukat./

]]>PRESS TV]]>

„Izrael ismert palesztin asztrofizikust rabolt el” címen arról számol be, hogy az 53 éves, ötgyermekes Imad al-Barguti egyetemi tanárt a ciszjordániai Nabi Szali ellenőrző ponton tartóztatták le. A professzor plazmafizikát tanít a megszállt kelet-jeruzsálemi Al-Kudsz Egyetemen. Korábban dolgozott NASA-projekteken, kutató volt az Egyesült Államokban, Jordániában, Szaúd-Arábiában, Franciaországban, Németországban és Svédországban. Egy alkalommal már egy hónapig vád nélkül adminisztratív fogságban tartották, és akkor az izraeli hatóságok a nemzetközi tudósközösség tiltakozására szabadították ki.

*             *             *

]]>Bernie Sanders amerikai]]> demokratapárti elnöki kandidáns nem írta alá azt a levelet, amelyben a száz tagú szenátusból 83-an írtak alá sürgetve, hogy évi 5 milliárd dollár amerikai segélyt kapjon Izrael a 2018-ban lejáró szerződés után, melynek értelmében a zsidó állam évi 3 milliárdot kap.

]]> THE JERUSALEM POST]]>

Volker Keller, a brémai lutheránus egyház lelkésze és a német város önkormányzatának tagja a jeruzsálemi lapnak küldött emailjét úgy írta alá, hogy „Üdvözlettel: Volker Keller, antiszemita”. Az esetet és a kirobbanó tiltakozásokat ismertető cikk felemlegeti, hogy egy, a lelkészhez köthető csoport 2011-ben izraeli termékek bojkottjára szólított fel és hogy a mostani  ügyben a Simon Wiesenthal Központ is tiltakozik.

]]>www.lovasistvan.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Egészség (50) Politika (1571) Életmód (1) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Tereb (140) Kultúra (6) Történelem (14) Jobbegyenes (1795) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (171) Gazdaság (652) Tv fotel (65) Vetítő (37) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (5) Titkok és talányok (12) Sport (729) Irodalmi kávéház (489) Nagyvilág (1450) Heti lámpás (241) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (4644) Flag gondolja (33) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>