Ma 2022 szeptember 24. Gellért, Mercédesz napja van. Holnap Eufrozina, Kende napja lesz.
lovas-istvan-fill-850x370.jpg

Lovas István: Elhallgatott hírek 160. / Nemzetközi sajtószemle

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Polgárháború törhet ki Amerikában – figyelmeztet címében a vezető német lap.

]]>FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG]]>

Amerikában polgárháború kitörésétől tartanak címmel ír mai számában a vezető német lap az Egyesült Államokban megkezdődött elnökválasztásról.

SPIEGEL

Ma választ Amerika és az ország, mondják, olyan mértékben polarizálódott, mint legutóbb az amerikai polgárháborúban” – kezdi reggeli kör-emailjét a legolvasottabb német (bal/neoliberális) online portál azt ígérve, a választásra ráállított ötven fős stábjuk annak minden percéről tudóstani fog.

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Hillary Clinton: a zsarolható elnök asszony címmel a független német portál azt írja, ha Clintonnét elnökké választják, győzelme pirruszi lesz, ugyanis az oroszok és a kínaiak kezébe kerülhettek az őt kompromittáló emailek és így bármely pillanatban merülhetnek fel új, Clintonnét terhelő dokumentumok, ami miatt akciórádiusza korlátozott lesz. Clintonék alapítványát számos óriásvállalat és sejkség finanszírozta és minden, őket érintő politikai döntés esetében felmerül a kérdés, vajon nem a „pay for play” (fizetek és akkor játszom) esete forog fenn.

]]>HAARETZ]]>

„Minden zsidó, aki Donald Trumpra szavaz, antiszemitára voksol”, írja a lap Trump Floridában, és a német zsidók, akik Hitlerre szavaztak című cikkében a szerző, aki így kezdi írását: „Nem vagyok könnyen rémülős. De rettegek azért az Amerikáért, amelyet szeretek”. A cikk a „soha többé” szavakkal fejeződik be.

]]>FORWARD]]>

Szörnyen antiszemita kampányvideót dobott be Trump az utolsó pillanatban, amelyen a „globális hatalmi struktúra” bemutatásakor olyan emberek fotói villannak fel, mint „George Soros (zsidó pénzügyér), Janet Yellen (a központi bank zsidó elnöke), és Lloyd Blankfein (zsidó Goldman Sachs vezér.  Ez a Cion bölcseinek jegyzőkönyve trumpi változata”, írja az amerikai zsidóság vezető lapjának portálja .

]]>THE JEWISH JOURNAL]]>

A kampányreklám az utolsó csepp a pohárban” címmel számol be a portál a témáról.

]]>ZERO HEDGE]]>

A népszerű alternatív amerikai hírportál (amelynek neve arra asszociál, hogy „Semmi fedezeti alap”) így kezdi cikkét: „Míg a legtöbben arra várnak, hogy kiderüljön, vajon a Clinton-kampány valóban kimerült-e munícióban a választási kampánynak nevezett szardobálási versenyben, mi, mint oly sokan mások, azon dióztunk, hogy Trump szintén bedob-e valamilyen különleges záróérvet…Hát megtette. Végső kampányreklámja az év politikai reklámja, ha nem minden időké.”

]]>DIE WELT]]>

A német-amerikaiak miatt lesz elnök Trump? címen a lap azt írja, minden hetedik amerikainak legalább részben német gyökerei vannak. És többségük Donald Trumpot támogatja. A „német övezet” Pennsylvaniától Oregonig terjed és ezek közül több a billegő állam. A cikkhez táblázat társul, amely azt mutatja, hány amerikai mondja, hogy európai gyökerei vannak. A táblázatot a németek vezetik 46 millióval. Utánuk az írek következnek 33 millióval, majd az angolok 24, az holaszok 17, a skótok 9, a lengyelek 9, a franciák 8 millióval. 1 millió magyar nyilatkozott így.

]]>THE WALL STREET JOURNAL]]>

Amerikaellenesség az egész kontinensen címmel  a lap azt tárgyalja, hogy a francia elnökválasztási kampányban a versengők egymáson túltéve tesznek tanúbizonyságot Oroszország-szeretetükről, de ugyanez tapasztalható az EU-ukrán társulási szerződést népszavazáson elutasító Hollandiában és ugyanez a Putyin-imádat és Amerika-ellenesség tapasztalható a német szociáldemokraták, az Alternatíva Németország esetében. (A cikk kivételesen nem említi Magyarországot a háborús pszichózis szítását szintén elutasító bűnelkövetők között.)

]]>THE NEW YORK TIMES]]>

Theresa May brit miniszterelnök nagy reményekkel érkezett Indiába: arra számított, hogy előkészíti a talajt arra, hogy országa az EU otthagyása után Indiával köti meg az első kereskedelmi szerződést. Csakhogy alig landolt Új-Delhiben vasárnap, kiderült, fogadtatása egyáltalában nem zökkenőmentes. Narndra Modi indiai miniszterelnök továbbra is nyitott határokat követelt fiatal indiaiaknak mind a nagy-britanniai tanulmányok, mind az ottani mobilitás terén.  Az indiai üzletemberek pedig arra szólították fel May-t, hogy két évre érvényes tartózkodási vízumuk árát a jelenlegi 409 dollárról csökkentsék 108 dollárra, ami a kínai állampolgárokra vonatkozik. Csakhogy az EU-t a bevándorlás miatt is otthagyó May-kormányt otthon szorongatják a bevándorlás szigorítása céljából. A vízumkorlátozás eredményeként már eddig is durván esett az Egyesült Királyságban tanuló, oda diákvízummal belépő indiaiak száma: a 2010-es 68 238-ról a 2015-ik évi 11 864-re.

]]>DER STANDARD]]>

Az osztrákoknak nagyon jól megy, de a tendencia vészterhes, ugyanis az átlag osztráknak tavaly kevesebb pénze volt, mint 2006-ban ezelőtt. A tíz éves csökkenés – nettó jövedelmet tekintve – 1,3 %-os.

*             *             *

Antiszemita posztolások Norbert Hofer facebookján címmel arról ír, hogy az osztrák Szabadság Párt elnöke, Heinz-Christian Strache és Norbert Hofer elnökjelöltje kiposztolta: két volt izraeli politikussal „Tanultunk a történelemből? Új antiszemitizmus Európában” címmel vitatják meg a témát. Igen ám, de ott megjelentek olyan kommentek is, amelyeknek antiszemita tartalmuk van. Például valaki Heinz Fischer osztrák elnöknek a Bilderberg-konferencián való részvételével kapcsolatban „zsidóként” nevezte meg feleségét, írja a lap (amelynek tulajdonosa minden egyes Bilderberg-konferencia meghívottja).

*             *             *

]]>Szaakasvili lemondott]]> ogyesszai kormányzói posztjáról címmel az ogyesszai/kijevi keltezésű tudósítás arról számol be, hogy a /közismerten neokon szolgának tartott/ 48 éves volt grúziai kormányzó tegnap bejelentette visszalépését. Annak okát abban jelölte meg, hogy az ukrajnai antikorrupciós küzdelem nem igen halad.

*             *             *

]]>Paul Lendvai cikket]]> írt a lapban arról, hogy ha Törökország nem állítja le a migrációt, akkor igen erősen felgyorsul az EU szétesése. Cikkét így zárja: „A Kreml külföldi médiái (!), mint az RT (Russia Today), amelyet a világon 700 millióan láthatnak, és a Sputnik online hírügynökség ügyesen fűti az amerikaellenességet az EU-ban és mindent megtesz, hogy a választási kampányban Clintont nyilvánvalóan hamis jelentésekkel gyengítse. Az 1989-1991-es fordulat előtt a nyugati rádióadók, mindenek előtt a Münchenből sugárzó Szabadság és SZER a keleti tömb összeomlását segítették. Ma ez fordítva van: nagy pénzügyi eszközökkel a Kreml által közvetlenül irányított médiumai a nyugati ’orosz-megértőket’ segíti.”

]]>TASS]]>

Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője kijelentette: az iraki Moszulban az Iszlám Terroristák ellen folyamatban lévő hadműveletek „középkori mészárszékké” alakultak, miközben a nyugati médiumok teljes hírblokáddal zártak el mindenfajta információt arról, hogy ott mi történik az emberekkel.

]]>SPUTNIK]]>

A tiltakozás hulláma miatt az elegáns stockholmi Grand Hotel példa nélküli módon kért bocsánatot, amiért pénteken otthont ad európai jobboldali politikusok díjátadási ünnepségére, amelyet a migránsellenes Svéd Demokraták rendeznek. Ott az „Európai Szabadság-díjat” adják át. Pia Djupmark szállodaigazgató kezét törve mondta, szakítaniuk kellett volna hagyományukkal és időben felbontani a bérleti szerződést. A Svéd Demokraták viszont kijelentették: „Valahogy ez sohasem jutott eszükbe korábban, amikor lehetővé tették Szaúd-Arábiának, hogy nemzeti ünnepüket ott rendezzék. Most azonban sajnálkoznak, hogy megengedik demokratikusan megválasztott politikusoknak, hogy demokrácia díjat adjanak át egy szabadságharcosnak”. A díjat korábban Václav Klaus volt cseh elnök is megkapta, aki az Európai Unió kemény bírálatáról ismert.

*             *             *

]]>Duterte Fülöp-szigeteki elnök]]> tegnap elrendelte, hogy  mondjanak fel egy rendőrségi fegyverszállítási szerződést az USA-val, miután ott bírálatok érték a 26 ezer darabos puskaüzletet Duterte emberjog sértő magatartása miatt. Közölte: „Egyáltalában nem ragaszkodunk ahhoz, hogy drága fegyvereket vásároljunk az Egyesült Államoktól. Bármikor meg tudjuk venni azokat máshol”.

]]>POLITICO]]>

Az amerikai lap európai portálja felháborítónak tartja azt a béna bocsánatkérést, amit Günther Oettinger uniós biztos makogott el azután, hogy egyebek között a kínaiakat leferdeszeműzte, a vallón vezetést lekommunistázta és a nőket megsértette. Ezt is csak nagy nyomás után. Megdöbbentő, hogy a másokat mindig ilyenkor kioktató Jean-Claude Juncker bizottsági elnök le sem ült az ügy megbeszélésére biztosával. „Üdvözlet Juncker ’no-spin’ zónájában” – kapta a címet a beszámoló. (A no-go zónához hasonló formációval a lap arra utal,  hogy Juncker övezetébe nem hatol be kívülről semmiféle kommunikációs átgondolásra késztető hang.)

]]>TAGESSPIEGEL]]>

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter tegnap a Deutschlandfunk rádióban gazdasági szankciókat emlegetett Törökország ellen, amiért  Ankara durván bánik ellenzékével. De Brüsszel és Berlin  visszafogott, számol be az interjúról a német lap. Asselborn emlékeztetett arra, hogy a török export fele az EU-ba megy és a törökországi befektetések 60 %-a az EU-ból megy Törökországba. Egyértelmű, hogy ezt fel lehet használni nyomás gyakorlására az ottani emberi jogok megsértésének megfékezése céljából, mondta. Ezután párhuzamot vont a török kormány és a nemzeti szocializmus között ezzel a mondatával: „Olyan módszereket alkalmaz, amelyeket – szépítés nélkül – a náci uralom idején alkalmaztak”. (A luxemburgi píszi cseléd ezzel az uralkodók ízlésének és elvárásának megfelelően ismét kizárta a szovjet rendszer sok száz milliós lakossága szenvedésének említését, mint teszi azt valamennyi társa.)

 ]]>BBC]]>

A brit kormány szócsöve arról tájékoztat, hogy a magyar Országgyűlés ma szavaz az alaptörvény módosításáról a migránskvóta ügyében. (A tudósítás egyetlen szóval nem említi a népszavazáson elért igenek arányát.)

]]>LE MONDE]]>

Ugyane témáról a vezető francia lap e címmel számol be: Magyarországon a szélsőjobboldal fenyegeti Orbán migránsellenes politikáját. 

]]>KURIER]]>

Ausztriában több helyen hamis útlevélszámmal lehet választási céduláért folyamodni a következő, rendellenességek miatt megismétlendő elnökválasztáshoz. A belügyminisztérium szerint ez az adott közösségek felelőssége.

]]>REUTERS]]>

Izrael nemet mond a párizsi békekonferenciának címmel a brit hírügynökség arról számol be, hogy tegnap a zsidó állam hivatalosan is lemondta országa részvételét a még idén a francia fővárosban megrendezendő békekonferencián azzal, hogy az csak késleltetheti a békés megoldást és az csak a közvetlen izraeli-palesztin  tárgyalások segíthetik elő.

]]>www.lovasistvan.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Tereb (142) Nagyvilág (1464) Kultúra (6) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2424) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Gazdaság (667) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (6330) Heti lámpás (260) Történelem (15) Politika (1581) Belföld (8) Flag gondolja (33) Irodalmi kávéház (513) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Vetítő (30) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>