Ma 2021 május 08. Mihály napja van. Holnap Gergely napja lesz.
lovasistvanpubli.jpg

Lovas István: Elhallgatott hírek 100. / Nemzetközi sajtószemle

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

“Torka elvágása előtt letérdeltették Hamel atyát és arabul prédikáltak az oltárnál”

]]>THE GUARDIAN]]>

A brit lap a terroristák által megszállt észak-franciaországi templomban lévő egyik túszul ejtett apácát idézi, aki elmondta, mielőtt elvágták volna a 86 éves Jacques Hamel atya torkát, letérdepeltették és filmezték magukat, ahogyan arabul prédikáltak az oltárnál.

]]>LA CROIX]]>

A francia katolikus napilap így foglalja össze Jacques Hamelnek, „a 85 éves” papnak a jellemét, akinek az Iszlám Állam terroristája tegnap délelőtt elvágta a torkát a Saint-Étienne-du-Rouvray-ben lévő templomban: „Szerénység és egyszerűség… Olyan ember, aki mindig a feladatával foglalkozott.”

]]>DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICTEN]]>

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök Merkel német kancellártól nyilatkozatot követel a németországi biztonsági helyzetről. „Varsó saját polgárai miatt aggódik: szombaton egy fiatal lengyel nőt egy menekült bozótvágó késsel gyilkolt meg”, írja a miniszterelnöknőt idéző német portál.

*             *             *

A hírportál ezzel a címmel tudósít az osztrák kancellár és a magyar miniszterelnök találkozójáról: „Orbán: Magyarország gazdaságának egyetlen migránsra sincs szüksége”. A cikk így kezdődik: „Orbán, Magyarország miniszterelnöke az Európában lévő menekültekben a közrend veszélyeztetőit látja. Ausztria Magyarország támogatja a szerbiai határa védelmében.”

]]>DER SPIEGEL]]>

„A válságok, a sokkok és a terrortól való félelem éve” címmel a Merkelt imádó német portál e mondattal kezdi hosszabb írását: „Megőrült a világ?” Majd azt írja, későbbi történészeké lesz az a  feladat, hogy kiderítsék, ez az instabilitási hullám mikor indult és mi indította meg. Ezután az arab tavaszról ír és ezt a mondatot engedi meg magának: „Az állami struktúrák Szíriában, Líbiában és Irakban összeomlottak”. (Nyilván maguktól.) A terrorizmus immár mindennapi életünket fenyegeti, észleli a cikk a valóságot. „Geopolitikai vákuum jön létre, ha sem az USA, sem az európaiak, sem valamilyen más nagyobb hatalom nem akar rendet tartani – és ez az, amivel most dolgunk van…Ha Donald Trump lesz az elnök, Amerika még jobban visszavonul a világtól. És ez lenne a vége a ma ismert NATO-nak.” Majd két borzasztó dologra hívja fel a figyelmet Mathieu von Rohr, a Der Spiegel külpolitikai rovatvezető helyettese: mindez az olyan szélsőséges, populista pártoknak jön jól, mint az Alternatíva Németországnak és a közösségi médiában terjednek az összeesküvés-elméletek, írja                                                  *             *             *

A Spiegel reggeli köremailje azzal kezdődik, hogy Angela Merkel holnap szabadságát megszakítva Berlinben sajtótájékoztatót tart. Ezután két mondatban sajnálja a kancellárt, hogy nincs is igazán nyári pihenője, és azt írja, „nem irigyelhető. És akkor még Horst Seehofer (bajor miniszterelnök) is az idegeire megy, aki mindig mindent jobban tud. Pártlapocskája, a Bayernkurier rászabadult a kancellárra, ami teljes mértékben ellenséges aktusként értelmezhető: ’Merkel menekültpolitikája katasztrofális volt’…

]]>THE NEW YORK TIMES]]>

A vezető amerikai lap hosszú cikkben ír arról, hogy Németországban milyen megrázkódtatást okoztak a terrormerényletek. Már nem hisznek Merkel azon mondatában, hogy megbirkóznak a menekültek befogadásával. A helyzet drámaian megfordult, olvasható a tudósításban.

]]>THE WALL STREET JOURNAL]]>

Clintonné „Kubatov-listát” használhat majd: 2008-ban Obama kampányában oly sok információt gyűjtöttek össze a választókról, hogy a rá szavazó 69 456 897 amerikai mindegyikének a nevét ismerik, és ezt a listát Clintonné most megkapja. Ez igen komoly előnyt jelenthet számára egy szoros versenyben.

*             *             *

]]>A török]]> miniszterelnök tegnap frusztrációját fejezte ki, amiért az Obama-kormánytól „szívet rendítően” hiányzik a támogatás ahhoz, hogy a levert puccs végrehajtóit bíróság elé állítsák Törökországban. Binali Yildirim elmondta, a török társadalmat a puccskísérlet annyira rázta meg, mint Amerikát  2001. szeptember 11-e.

]]>POLITICO]]>

„Ferenc pápát a szokásos lelkes tömeg fogadja majd, amikor a lengyelországi Krakkóban földet ér azért, hogy részt vegyen a négynapos katolikus ifjúsági ünnepen. De aki közelebbről vizsgálja majd meg a tömegben lévő kormánytagok és püspökök arcát, valami mást lát arckifejezésükön, mint örömöt: távolságtartást,  gyanút, aggodalmat – és egyes esetekben még ellenségességet is.” Ez annak tudható be, írja az amerikai hírportál európai kiadása, hogy a lengyel katolikus világnézete ütközik a reformista pápáéval.

]]>HAARETZ]]>

Vajon Putyin és a WikiLeaks Trumpnak dolgozik?” címmel az angol nyelvű izraeli lap először kontrasztot állít fel Putyin tavalyi, igen nehéz és idei, sokkal jobb helyzete között. 2015-ben az orosz katonák „Kelet-Ukrajna sarát taposták”, zuhantak az energia árak és a Kreml-szakértők már az orosz elnök bukását jósolták. Idén a helyzet sokkal jobb számára. Az ukrán Petrosenko-kormány  nyakáig korrupcióba süllyedve működne, ha tudna. Szíriai katonai erőfeszítései bejöttek. Amit Obama is elismer. Riválisa, az EU a létéért küzd. Nagy-Britannia kilép az Unióból. Németországba zűrzavar uralkodik az oda áramló szíriai menekültek miatt. Merkel így meggyengült. Új szövetségese, Marine Le Pen arat a közvélemény-kutatásokban Franciaországban. És ha novemberben Trumpot megválasztják…A cikk arról is ír, hogy Trump csapatában ott van például Paul Manafort kampánymenedzser is, aki a Majdan-forradalommal megdöntött Janukovics elnöki kampányának vezetője volt. A lap másokat is felfedez, akiknek orosz érdekeltségük van és Trump közelében vannak. Nem is szólva arról, hogy a Russia Today hatalmas adásidőt szentel Trumpnak. Ezután kerül sor Gerhard Schröder német ex-kancellára, aki most a Gazprom alkalmazásában áll, hatalmas pénzért. Majd jön Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, aki „240 éves bort ivott az oroszok által megszállt Krim-félszigeten”. A cikk ezután megérkezik a Demokrata Párt Országos Bizottságának számítógépeihez, amelyeket az orosz hírszerzés szolgálatában álló hackerek támadtak meg és ezeket gyorsan átjátszották Julian Assange-nak, a Wikileaks alapítójának… A gyursányista titkosszolgálatoknak dolgozó Political Capital nem tudna ekkora konteót összetákolni 9 sűrűn gépelt oldal terjedelmű szövegben.

]]>BOULEVARD VOLTAIRE]]>

Elment az esze: így foglalható össze a népszerű független francia hírportálnak az a véleménycikke, amely az SOS Rasszizmus nevű francia emberjogi szervezet azon twitterüzenetéről szól, amelyben az Iszlám Államot „szélsőjobboldalinak” nevezte a fölött való dühében, hogy a merényletek jót tesznek a Nemzeti Frontnak.

*             *             *

]]>Azáltal, ]]> hogy „a franciák meghajtották fejüket” és „a rabszolgák és áldozatok mentalitását” öltötték magukra, „egy lábbal már a sírjukban vannak”, írja másik véleménycikkében a portál.

]]>INFOWARS]]>

A Fekete Életek Számítanak philadelphiai tömeggyűlésén az ott megjelent fehéreket és fehér újságírókat a tömeg végére parancsolták, jelenti a független amerikai hírportál.

]]>FORWARD]]>

Kentucky államban egy kivégzésre váró reform zsidó vallású rab a múlt héten perelte a börtönét, mert kizárták a kóser élelmezési programból, jelenti az amerikai zsidóság vezető napilapjának hírportálja. William Harry Meece azt állítja, hogy diszkriminálták, amiért olyan grillcsirkét kellett ennie, amelyen nem volt rajta a „kóser” címke.

]]>www.lovasistvan.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1578) Gazdaság (657) Mondom a magamét (5280) Történelem (14) Heti lámpás (254) Tv fotel (65) Tereb (140) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (505) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Vetítő (37) Nagyvilág (1454) Egészség (50) Jobbegyenes (2020) Flag gondolja (33) Mozi világ (440) Életmód (1) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (171) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Belföld (6)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>