Ma 2024 május 29. Magdolna napja van. Holnap Janka, Zsanett napja lesz.
aefd22d9283020d6c10f154e1da568af.jpg

Lovas István: Aggasztó PISA-eredményeink

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„Tragikus eredményekkel zárult a 2012-es PISA-felmérés a magyar diákok szövegértése terén: a vizsgált harmincnégy ország közül a 29., Európán belül pedig az utolsó helyet tudtuk megszerezni.

A publikálásra azért csak most került sor, mert sokáig a magyar kutatók sem hitték el, hogy ennyire gyengén teljesítettek a tanulók”, írta a Népszabadság, szeptember 28-án.

Az erről írt szövegből azonban – mint ahogyan sajtónkból általában – hiányzik annak akár az említése is, hogy kik a legjobbak. Nem csak idén, de évek óta. Az ázsiai országok.

A teszt az egyes országok és régiók tanítási rendszereit méri fel úgy, hogy összehasonlítja a 15 éves diákok teljesítményét a tudományok, a matematika és a szövegértés terén.

Az összesített eredmények alapján az első Szingapúr, a második Hong Kong, a harmadik Dél-Korea, a negyedik és ötödik helyezett egy szinten Japán és Tajvan, a hatodik Finnország. Vagyis öt ázsiai ország iskolarendszere előzi meg a világ összes többi iskolarendszerét.

Egy ország jövője, gazdagsága, szoros összefüggésben áll az oktatási rendszere minőségével.

Vajon mikor ébred rá a magyar pedagógus szakma, hogy a legjobbakat kell másolni?

Szingapúr – amely egy főre jutó, több mint 70 ezer dollár összegű GDP-jében is – már évek óta megelőzi az Egyesült Államokat, pontosan úgy lett sikeres, hogy a máshol megfigyelt tartós sikert másolta. Pofonegyszerű és alapvetően hatékony módszer.

Szingapúrban a hatvanas években még igen sok volt az analfabéta. Mára világelső lett az oktatási rendszere és így diákjainak tudásminősége.

Csak nem a hazai pedagógus szakma – mint oly sok más terület – megmondó embereit is egy Ázsiával szemben mutatkozó zsigeri ellenszenv hatja át és ez akadályozza az egyszerű felismerést?

Megjegyezzük, hogy a Pisa-teszt első két helyezett országának politikai rendszere nem igazán a demokrácia, ami még fokozottabb ellenszenvet okozhat az ázsiai tanítási rendszerekkel szemben.

Csakhogy a tények ettől még tények maradnak.

Ha azt szeretnénk, hogy nagyon rossz eredményeink nagyon jókká váljanak, vigyázó tekintetünket vessük Szingapúrra, Hong Kongra és a többi nyertes országra.

Lovas István

]]>www.lovasistvan.hu]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Kultúra (9) Jobbegyenes (2807) Flag gondolja (36) Mozi világ (440) Gazdaság (711) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1310) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Heti lámpás (318) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Belföld (11) Irodalmi kávéház (537) Mozaik (83) Nézőpont (1) Politika (1582) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Történelem (18) Vetítő (30) Autómánia (61) Mondom a magamét (7625) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>