Ma 2021 szeptember 16. Edit napja van. Holnap Zsófia napja lesz.
Kamu klímaváltozás?

Kamu klímaváltozás?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Tudta-e?

Koppenhága, 2009. december 7–18.

Az éghajlatváltozás megfékezését célzó globális szerződés – a Kiotói Jegyzőkönyv – 2012-ben hatályát veszti. Decemberben a világ vezetői összeülnek Koppenhágában, hogy új dokumentumot fogadjanak el, mely a jegyzőkönyv helyébe lép majd. Az óra ketyeg. Az Európai Unió világszintű, átfogó és érdemi megállapodás megkötésére törekszik annak érdekében, hogy a globális felmelegedés ne haladja meg a 2 Celsius-fokot, a gazdaság pedig fenntartható módon növekedjen.

Ahogy közeleg a koppenhágai klímacsúcs időpontja, sűrűsödnek a híradások, melyek próbálják elbagatellizálni a klímaváltozás hatásait. Nincs is olyan nagy probléma.

Merthogy Földünk 4,5 milliárdos életében számtalan alkalommal változott akár szélsőségesen is a klíma. Volt idő, amikor Európa nagy részén jégkorszak volt, valaha a Szaharában folyókat, erdőt találhattunk. Még a középkorban is volt egy „mini” jégkorszak. S ha nem lett volna a Honfoglalásunk idejében enyhébb az időjárás, Vörös Erik vikingjeivel bajosan jutott volna el Zöld földre, azaz a mai Grönlandra. Szóval nem is olyan nagy a baj. 

Igaz, még a kilencvenes években elég sokan érezték már, hogy mégis baj lenne és Kyotóban összehoztak egy klímakonferenciát. Kellően távolra. 2012-re kitolták a céldátumot. S a cél? Alatta maradni az 1990-es szén-dioxid kibocsátási szintnek.
 
Az összeomló kommunista blokkban akár gazdasági sikertörténet is lehetett volna dolog. Kereskedhettünk a szén-dioxid kvótákkal. Ha már nem lettünk vas és acél országa, legyünk kvótaország. Az egy másik dolgozat tárgya lehetne, hol vannak ezek az el nem füstölt milliárdok? Köddé váltak? 
 
Persze a kyotói rendelkezések sokáig nem léptek érvénybe. Még azok sem...
 
DE hát „szakértők” szerint mivel nincs baj, ezért nem is kell semmit tennünk.
 
Eregessük a füstöt a levegőbe, hajtsuk az autókat, dohányozzunk, szennyezzük a talajt, a vizeket és persze együnk rengeteg húst.
 
Jelenlegi életmódunkat nem kell megváltoztatnunk, hiszen bizonyára nincs összefüggésben a klímaváltozással, hogy drámai mértékben fogynak az esőerdők. Ahogy az sincs összefüggésben, hogy javarészt azért tarolják le az erdőket, teszem azt Brazíliában, hogy a helyükön szójaültetvények, vagy legelők legyenek. Pár évig, amíg ki nem merül a talaj.
 
Koppenhágában nem fognak megegyezni a nagy emberek. Pedig a cél igen csak távoli. 2050-re (!) szeretnék visszafogni a szén-dioxid kibocsátást az 1990-es szint felére.
 
 
 
2050-ben azok közül, akik a jelenlegi légszennyezésért felelősek, talán már senki nem lesz életben. Gyermekeik és unokáik pedig átkozni fogják apáik kapzsi tehetetlenségét...
 
Lehet, hogy az energia lobbi, akinek érdeke, hogy minél több olajat, atomenergiát használjunk, áll az új, klíma-mítosz romboló kutatások mögött?
 
Kapcsolódó anyag:
 
Elsivatagosodik egész India?
 
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1458) Gazdaság (662) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Flag gondolja (33) Egészség (50) Történelem (14) Mondom a magamét (5572) Tv fotel (65) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (6) Jobbegyenes (2112) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Tereb (138) Irodalmi kávéház (505) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Politika (1578) Gasztronómia (539) Heti lámpás (255) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>