Ma 2024 február 22. Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.
feddac513fb58fa662f86fdc1efb0978.jpg

Írből írva 4. - Dáridó (Eurovíziós dalverseny)

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nyakunkon az újabb Eurovíziós Dalverseny döntője. Én kérek elnézést, hogy nem a hivatalos magyar elnevezést használom, de valahogy nem áll rá a kezemre az, hogy fesztivál. Mert kis hazánkban már évek óta minden fesztivál, a legkisebb falunaptól az országjárásig. Egy kissé elkopott ez a szó. 2010 például a fesztiválok éve volt.

Pedig eme verseny címe semmiféle fesztiválozást nem sugall. Eurovision Song Contest: Ez egy verseny. 1956 óta. A népesség, a GDP és az egymás mellett élés versenye. Hogyan? Dalverseny? Ugyan, kérem! A szavazás SMS-ben történik, minden európai ország lakosa szavazhat, de magyar telefonról nem szavazhatnak a magyar jelöltre, német telefonszámról a németre stb. És itt jön a történelmi pofon, már évek óta. A volt Szovjetunió tagállamai egymásra szavaznak, a Benelux államok egymásra szavaznak, a déli országok egymásra szavaznak, de kis Magyarország mindig hoppon marad. Mint a kacska lábú szemüveges kissrác a grundon, amikor a csapatkapitányok egyesével beválogatják a fiúkból a focicsapatukat, de ez a kis szerencsétlen nem kell senkinek. Ugyanis még a szomszédainknak sem kellünk. Románia délre szavaz, Horvátország Macedónia haverja ilyenkor, az egymásra fújó cseh és szlovák is egymásra voksol, csak mi maradunk árván.

És itt jön a képbe Anglia és Írország. Mindig ebből a két országból a legnagyobb a magyar támogatók aránya. Könnyű kitalálni az okát. Itt vagyunk a legtöbben olyanok, akiknek egyrészt hazahúz a szívünk, másrészt nem igazán kottyan meg pár tucat SMS. Az elcsatolt részeken élő magyarok élethelyzetét ismerjük. Személy szerint kétlem és sajnálom, hogy a kolozsvári, vagy felvidéki nézők, még ha szívük diktálná, annyi SMS-t tudnak küldeni, amennyi felveszi a versenyt, mondjuk Ausztriával. Nem véletlenül írtam fent, hogy ez az esemény valahol a GDP, a jólét versenye is. Ezt minden évben elsírják a garbós értelmiségiektől kezdve a kocsmapultok véleményvezéréig, de az igazán bölcsek mindig hozzá teszik, addig jó nekünk, amíg nem nyerünk. Ugyanis a következő évi versenynek mindig az előző győztes ország a házigazdája. Ha gazdaságilag és jogilag képes rá. (Például nem kér vízumot a versenyre érkező nézőktől, mint Ukrajna.) És azt mindenki, öltönyöstől munkásnadrágosig egyöntetűen kétségbe vonja, hogy hazánk képes lenne-e kifizetni egy ilyen verseny költségeit. Ám ezt a témát én meghagyom a hangoskodóknak, lássuk, hogy hová húz a szívem innen, Dublinból.

Van egy fajta furcsaság abban, hogy az itt élő magyarok megpróbálnak bevágódni a helyiek felé azzal, hogy érdeklődést mutatnak az ír versenyzők, a Jedward nevű formáció után. Nekem személy szerint pedig kiérkezésem óta émelygésem támad, ha meglátom őket. Úgy tűnik, körülbelül húsz évente elő lehet venni egy ikerpárt, buta frizurát zselézni a fejükre és már sikoltozik is a lyánynép szerte Európában. Emlékszik még valaki a Bros nevű szintén szigetországi bandára? Akinek nem dereng, vagy túl fiatal még, hogy ismerje őket, bátran olvasson utánuk, nézzen Youtube klippeket. Mi a déjà vu, ha nem ez? Január óta a csapból is őket látom kifolyni. Még a helyi hírek is címlapon hozta őket. A királyi esküvő picit a háttérbe szorította a Jedward tündöklését, de most megint ők vannak mindenütt. Tévé, rádió, internet. A Bros példájából lehet tudni, mennyi idejük van még hátra és milyen jövő vár rájuk. De azt el kell ismerni, iszonyatosan sok pénzért, hatalmas apparátussal megcsinált blöff a Jedward. Ahogyan a sztárok mindig is készültek. És igen, a csengő eurók meghozzák a gyümölcsöt. Lemezsikerek, teltházas stadionos koncertek, jelenleg pedig ott állnak a dalverseny második helyén. Velük kell szembeszállni szívemben Wolf Katinak.

Tudom, vannak még más versenyzők is, de a dilemmám alapja mégiscsak ez lenne. Az otthonom versenyzőjét támogassam, vagy a nekem munkát és jó pénzt adó országot. A nyálas, plasztikbaba Jedward elintézte, akármilyen produkcióval is állt volna ki Magyarország, arra tenném a voksaimat. Wolf Kati szereplése csak felfokozta ezt az érzést. Már csak az a kérdés, hogy ha szombat este hol tudom élőben nézni az eseményt, vagy ki súgja meg nekem, milyen számra kell küldenem a texteket?

Ír-infó: Angol nyelvterületen, így Írországban is, a rövid üzenetet "text"-nek, a küldését "texting"-nek nevezik. SMS-t küldeni, SMS-ezni csak a magyarok szoktak. A helyi telefonszolgáltatóm (*dafone), amennyiben valaki regisztrálja a telefonszámát, havi több száz, az internetes felületről küldhető SMS-sel ajándékozza meg.
 

Papp Attila

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Nagyvilág (1309) Nézőpont (1) Történelem (17) Autómánia (61) Heti lámpás (305) Egészség (50) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (698) Flag gondolja (36) Politika (1582) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Belföld (10) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Tereb (146) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7420) Sport (729) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (535) Jobbegyenes (2761) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>