Ma 2024 május 20. Bernát, Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz.
850b200168132b21bdd77508e0f7d81c.jpg

Indiai titkaim – 27 – december 14.

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

December 13-án, Luca napján délután indultunk el Szegedről Indiába. Esteledett, amikor Nagylaknál átléptük a magyar-román határt. Éjszaka átszeltük Románia délnyugati szegletét, Aradon és Temesváron keresztül eljutottunk Calafatig.

A Duna partjára így december 14-én hajnalban-reggel értünk, ahol dugóba keveredtünk, a komppal lassan lehetett átjutni Bulgáriába. A délelőttünk ezzel el is telt, majd „száguldottunk” Bulgária úttalan útjain. Természetesen éjszaka is folytattuk utunkat.

Bár Indiától még messze jártunk, nézzük meg, milyen események kapcsolódnak e hatalmas országhoz és december 14-hez:

1918-ban ezen a napon született B.K. S. Iyengar. A még ma is aktív tanító megalapította a róla elnevezett jógaiskolát, mely világszerte elterjedt. Iyengar (teljes nevén Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar) Szegény családban született, tizenegyedik gyermekként.

15 évesen kezdett el jógát gyakorolni a nagybátyjánál, aki híres tanító volt. Sri Tirumalai Krishnamacharya egyébként 101 évesen hunyt el 1989-ben. Hiába, a rendszeres jógagyakorlás egészségessé tesz.

Iyengar 1937-ben kezdte el tanítani a jógát. 1952-ben találkozott a nemzetközi hírű hegedűművésszel Yehudi Menuhinnal, aki hatására elkezdett jógázni. Meghívta, hogy tanítson Európában. Iyengar és tanítása így jutott el a nyugati világba.

Hivatalos honlapján a következő idézet olvasható:


 

Mikor gyakorlok, filozófus vagyok,

Mikor tanítók, tudós,

Mikor bemutatok, artista.
 


 

Magyarországon is több helyen gyakorolják az Iyengar jógát.

1924 december 14-én született Raj Kapoor. A britek uralta Indiában, a mai Pakisztán területén született egy híres színészdinasztia tagjaként. 11 évesen szerepelt először filmben. Mindössze 24 éves volt, amikor megalapította saját filmstúdióját és az egyik legfiatalabb rendezőként elkezdett dolgozni.

India filmipara hatalmas. Évente több film készül Bollywodban, mint Hollywoodban. Az indiai film piaca nem csak az 1,1 milliárdos India, de a környező országok, valamint a sok milliós diaszpórák közönsége is. Indiában, ahol még mindig milliók írástudatlanok, a mozi, a film csillogása sok színészt félisteni rangra emelt. Magyarországon (nyugaton) keveset tudunk erről, mert az indiai filmek általában a harmincas-negyvenes évek amerikájának musicaljait idézik és az akciódús jelenetekhez szokott nyugati nézőnek túl lassúak és csöpögősek. De az indiai filmek külön fejezetet érdemelnének.

1964-ben Raj Kapoor rendezte az első indiai színes filmet. 63 évesen hunyt el. Az indiai film Charlie Chaplinjének nevezték. Az indiai film nem tartana ott, ahol tart, nélküle.

1955-ös flmjében a Shree 420-ban elhangzik egy dal, mely azóta India szerte elterjedt és kifejezi az indiai ember kozmopolita és hazafias lelkületét:

Mera joota hai Japani
Ye pataloon Inglistani
Sar pe lal topi Roosi
Phir bhi dil hai Hindustani
A cipőm japán,
A nadrágom Angol
A piros sapka a fejemen orosz,
de a szívem indiai.

Szóval ennyit december 14-ről... Amikor Plovdivot elértük, már régen este volt. Chirpan városán utaztunk keresztül. Ez volt a következő nagyobb település. 2009-ben 16 és félezren éltek Chirpanban. 1993-ben feltételezhetően egy kicsit többen. Már a rómaiak idején is lakott település volt. A török időktől főleg mezőgazdasággal foglalkoztak lakói. 1928-ban eg yföldrengés döntötte romba a települs egy részét.

Két híres szülötte volt Chirpannak, egy török katona és egy bolgár költő.


Abdulkerim Nadir Pasha 1807-ben született. Előbb Isztambulban, majd Bécsben tanult. Hadtudományi tanulmányait a Kíri háborúban kamatoztatta az oroszok ellen. Később Tesszaloniki kormányzójának nevezték ki. Később parlamenti képviselő lett, aki támogatta a Szerbia elleni 1877-es háborút. Rhodosz szigetén hunyt el 1883-ban.

Az 1878-ban, szintén Chirpanban született. Nem csak verseket írt, de aktívan politizált is. Támogatta a balkáni függetlenségi mozgalmakat, de kiállt a törökök által elnyomott örmények szabadságáért is.

Kétszer házasodott. Első felesége tuberkolózisban hunyt el. Második felesége tragikus halála után hamarosan öngyilkos lett, 36 évesen.

Most of his poems are romantic in subject, and dedicated to the two women in his life — Mina Todorova and Lora Karavelova. His first (and arguably greatest) love Mina died from tubercolosis, which greatly saddened Yavorov. She was buried in the cemetery of Boulogne Billancourt.

Nem minden történet zárul happy enddel...


 

Nawesh

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Jobbegyenes (2805) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Sport (729) Tv fotel (65) Egészség (50) Nézőpont (1) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Politika (1582) Flag gondolja (36) Gazdaság (709) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Mondom a magamét (7610) Heti lámpás (313) Történelem (18) Életmód (1) Nagyvilág (1310) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (11) Kultúra (9) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>