Ma 2024 július 21. Dániel, Daniella napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
97d31346dc8fbe4b1135cfd54262c1dc.jpg

Diploma előtt

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Melyik szülő ne lenne meghatódva gyermeke diplomaosztó ünnepségén? Annak idején mi is büszkén néztük lányunkat, amint köpönyegben és furcsa kalapban átveszi diplomáját a Berkeley Egyetemen.

Könnyezve hallgattuk a neves járványügyi professzor, William Foege ünnepi beszédét. Pedig Bill Gates főtanácsadója arra emlékeztetett, hogy az egészségügyi dolgozók a világ misszionáriusai, és a végzős diákok akár már most szegénységi fogadalmat tehetnek. Hogy mennyire igaza volt, azóta mi is tudjuk.

Diplomaosztó szezon van az Egyesült Államokban. És az amerikai egyetemek régi hagyománya szerint országos vagy világhírű szónokok adnak útravalót a jövő nemzedékének. 1941-ben Winston Churchill azt üzente, hogy soha nem szabad behódolni. 1963-ban John F. Kennedy arról beszélt, hogy a világ legtöbb problémája emberi eredetű, tehát az embereknek kell együttesen megoldaniuk őket. Az elnök azt is megemlítette, hogy háborút indítani izgalmas feladat, békét teremteni unalmas.

David Foster Wallace író az intellektuális beképzeltség ellen emelt szólt, amikor arra intette a friss diplomásokat, hogy ne akarjanak mindig okosnak látszani, mert az okoskodás könnyen hamissággal, ostobasággal végződik. 2005-ban a halálos beteg Steve Jobs így fordult a stanfordi diákokhoz: „Időtök korlátozott, ne fecséreljétek el azzal, hogy mások életét élitek.” J. K. Rowling, Harry Potter megalkotója 2008-ban a Harvardon elítélte azokat, akik a szegénységet romantizálják. Ugyanakkor a legnagyobb érdemnek azt tartotta, ha valaki ki tud emelkedni a rossz körülmények közül. Az idézeteket folytathatnánk Bonótól Meryl Streepig, Kurt Vonneguttól Barack Obamáig. Lehet, hogy a szónok személyét nem mindenki fogadta lelkesen, de a beszédek végül mindenkit megfogtak, mert az előadók komolyan vették a megtisztelő feladatot.

Annál fájdalmasabb, hogy az idei évet a bojkottok határozták meg, vagy ahogy a Princeton Egyetem rektora jellemezte a helyzetet, az „éretlenek,” az „arrogánsok” kerekedtek felül. Megvétózták többek között Condoleezza Rice volt külügyminiszter meghívását az iraki háború miatt. Pedig a művelt Rice, aki többek között a Stanford Egyetem professzora is volt, tudott volna útravalót adni a végzősöknek. Vissza kellett lépnie a Berkeley Egyetem volt rektorának is. Neki az volt a bűne, hogy az Occupy mozgalom radikális szárnyát rendbontás miatt felszámoltatta.

Ahogy többen rámutattak, a kampuszokat behálózó politikai korrektség elnyomja a szólásszabadságot. A nyitottság helyett félelem uralkodik, életveszélyes a divatos hangadókkal szembemenni. Hiába figyelmeztetnek sokan, hogy a cenzúrának nagy ára lesz. „Azokat is meg kell hallgatnunk, akikkel nem értünk egyet, mert ebből is tanulunk” – írja a The New York Times, és arra mutat rá, hogy az egyetemi akciók esetében nem ideológiáról van szó, hanem a szabadságot megsemmisítő intoleranciáról. Hogy lesz-e a figyelmeztetésnek foganatja, nem tudni. Idén mindenesetre az „egyetemi heckereknek” áll a zászló.

Balla Eszter - ]]>valasz.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1582) Tv fotel (65) Heti lámpás (322) Vetítő (30) Történelem (18) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Tereb (146) Nézőpont (1) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Jobbegyenes (2825) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (713) Belföld (11) Szépségápolás (15) Kultúra (9) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Mondom a magamét (7725) Sport (729) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1310) Életmód (1) Irodalmi kávéház (537) Gasztronómia (539) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>