Ma 2022 május 21. Konstantin napja van. Holnap Júlia, Rita napja lesz.
100 millió életet követelhet a világjárvány

100 millió életet követelhet a világjárvány

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Egyelőre nem beszélhetünk világméretű járványról, hiszen az emberi megbetegedések még nem érték el a kritikus tömeget, azonban a világ országai szigorú figyelemmel követik a mexikói eseményeket.

A szakértők már régóta hangoztatják, hogy egy újabb világjárvány van készülőben, hiszen az 1900-as évek eleje óta két nagyobb járvány is (1918-as spanyol nátha, 1957-es ázsiai járvány) 40 éves csúszással követte egymást, miközben átlagosan 13 évente kellett megküzdenie az emberiségnek a halálos kórokkal.

A járvány kiindulópontját az elemzők Ázsiában várták, mivel a körülmények a vírusok számára itt a legmegfelelőbbek, a halálos áldozatok száma pedig a becslések szerint optimista esetben is 60-70 millió lehet. Ehhez nem feltétlenül kell kiemelkedő halálozási mutatójú vírus, elegendő csak az, ha a világ népességének 10 százaléka kapja el a kórt, és minden 10 emberből kilenc túléli azt. Sok a bizonytalanság A világ kormányai feszült figyelemmel követik az április 13-án elsőként Mexikóban azonosított sertés influenzát, ami az elmúlt két hétben csak az országban több mint 1,600 megbetegedést okozott, a legfrissebb hírek szerint pedig a halálos áldozatok száma 103-ra emelkedett.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy egy esetleges világjárvány is kialakulhat, hiszen az influenza minden esetben emberről emberre a leginkább immunis népesség körében terjedt.

Normál esetben a nagyon fiatal és nagyon öreg korosztály lenne veszélyeztetett - írja a Reuters. Az utóbbi években egyre többen vetették fel egy újabb világjárványnak a lehetőségét, hiszen a járványok között átlagosan 13 év telt el (a súlyosabb járványok 40 éves csúszással követték egymást), az utóbbi nagyobb járvány pedig 40 éve volt. A járvány kitörésének valószínűsége azért lehetett egyre magasabb, mivel a vírusok is fejlődnek, a gyógyszerekkel szemben pedig egyre inkább rezisztensebbé válnak, ehhez hozzájárul az is, hogy az elmúlt időszakban egyre könnyebben lehetett erős gyógyszerekhez hozzájutni a világon, ami szintén a rezisztens szupervírus kifejlődésének adott táptalajt.

A nemzetközi légiforgalom növekedése pedig csak rátett egy lapáttal a kockázatokra, hiszen egy vírus terjedésének nagyon nehéz gátat szabni, ha az egyszerűen egy repülőgép által több földrészt is vándorolhat napok alatt. Ez azt jelenti, hogy egy hét alatt bejárhatja a vírus az egész világot, miközben korábban a vírus terjedése 6-9 hónap volt. Most is például ennek vagyunk tanúi, hiszen a Mexikóban kirobbant influenza szerű megbetegedések a légiközlekedésnek hála átterjedt Európába, és például Ausztráliában is észleltek megbetegedéseket.

Természetesen a legfontosabb ismertetőjegye a vírusoknak, hogy a megbetegített populációban mekkora halálozással járnak, hiszen hatalmas különbség van például egy átlagos influenza vírus 5-7 százalék körüli halálozási mutatói és egy szupervírus 70-80 százalékos halálozási mutatói között.

Jelenleg azt láthatjuk a megerősített hírek alapján, hogy a halálozási mutató Mexikóban 6 százalék körül van, tehát a madárinfluenzához képest nem tekinthető olyan súlyosnak (60 százalékos halálozás), azonban a helyzet ennél bonyolultabb. Elég csak arra gondolnunk, hogy egy nagyon fertőző, ember-ember között hihetetlen gyorsasággal terjedő vírussal van például dolgunk, ami az alacsony halálozási mutató ellenére is a halottak számát tekintve súlyosnak nevezhető (100 millió megbetegedés esetében a 6 százalékos halálozási mutató 6 millió áldozatot jelent).

Nem kell még pánikolni

A WHO az 1957-es ázsiai influenza alapján készített becslései szerint (terjedés, halálozási adatok) a következő világjárvány 2-7.4 millió ember halálát okozhatja, ami azonban csak nagyon esetleges becslésnek nevezhető, hiszen számos tényezőt kell figyelembe venni. Egy súlyosabb világjárvány viszont több áldozattal is járhat, a Pandémia Prevenciós Bizottság jelentése szerint például a világ népességének 10-25 százaléka is megbetegedhet a következő járványban (a kiinduló pont feltételezhetően ázsia lesz), ami körülbelül 10 százalékos halálozással számolva, és 7 milliárdos népesség mellett 70-175 millió áldozatot jelent.

A sort folytatva pedig egy világjárványra a mostani egészségügyi rendszer nincs felkészülve, a megfelelő személyi és intézményi háttér sok országban nem elégséges, ami növeli a kockázatokat. Sok fejlődő országban például nincsenek megfelelő oltóanyag készletek, jelenleg a leghatásosabb influenza ellenes szernek a Tamiflu-t és a Relenzát tartják, amit éppen a madárinfluenza miatt halmozott fel sok ország. Látnunk kell azonban azt is, hogy a meglévő kockázatok ellenére nagyon sokat fejlődött az orvostudomány az utóbbi évtizedekben, miközben például éppen a madárinfluenza hatására a világ országainak többségében készült nemzeti pandémiás terv, hogy egy esetleges járvány esetében minél gyorsabban reagálhassanak.

Egyelőre a WHO-nál a sertés influenza a 3-as fokozaton áll a járványriadó 6 különböző stációja alapján, tehát nem beszélhetünk még járványról, ugyanis az csak korlátozottan betegített meg embereket. A WHO vezetője viszont kiemelte, hogy a jövőben ezt a szintet emelhetik, ez azonban függ a vírus terjedésétől.

A négyes szinten például már az emberek közötti megbetegedések növekedése magas szinten állandósul (ez nem feltétlenül jelenti a járványba fordulást), az ötös szint viszont azt jelenti, hogy már számos országban tetemes a megbetegedések száma, ami ténylegesen járványt jelent.

Egy kis történelem

A modern kori járványok legfőbb összehasonlítási alapja az 1918-ban kirobbanó spanyol nátha, ami akkor a világ népességének 20-40 százalékát betegítette meg, a halottak száma pedig meghaladta az 50 milliót (egyes becslések szerint a halálos áldozatok száma a százmilliót is elérhette). 1918 szeptembere és 1919 áprilisa között például csak Amerikában a 600,000-et is meghaladta az áldozatok száma.

Összehasonlításképpen agy átlagosnak tekinthető éves influenza járványban Amerikában 30,000 ember hal meg, miközben globális szinten ez 250-500 ezer áldozatot jelent. Az akkori világméreteket öltő járvány jellemzően az életerős fiatalokat támadta meg, ami nem megszokott jelenség, hiszen egy átlagos influenza járvány a fiatalokat és az időseket betegíti meg leginkább. A vírus terjedése éppen emiatt lehetett annyira gyors, hiszen a leginkább ellenállónak tekintett lakosságban volt a legmagasabb a megbetegedések száma.

Érdemes megemlíteni, hogy a spanyol nátha első, gyengébb változata már 1917-ben megjelent, majd a következő év őszén indult el a magas halálozással jellemezhető világjárvány (idő közben fejlődött a vírus, amivel ellenállóbbá vált). A következő járványra 1957-ig várnunk kellett, az akkor azonosított ázsiai influenzát viszonylag gyorsan sikerült felderíteni, az ellenszer pedig már 1957 őszén elérhető volt, azonban a járvány így is 2 millió halálos áldozatot követelt (a legnagyobb halálozás az öreg korosztályt jellemezte).

Viszonylag gyorsan jött az újabb járvány, amit 1968-ban azonosítottak Hong Kongban, a modern kori járványok közül ez volt a "leggyengébb", egy millió halálos áldozatot követelt, miközben a leginkább veszélyeztetett korosztály a 65 év feletti népesség volt. 1976-ben az amerikai Fort Dix-ben azonosítottak sertés influenzás megbetegedéseket (H1N1 vírustörzs volt ez is, ami például az 1918-19-es spanyol náthát okozta), a kormány azonban az erős fellépésnek köszönhetően megállította a vírus terjedését.

A környező területeken összesen 40 millió ember oltását rendelték el, azonban a programban részt vevő egyének köre végül feleződött, mivel számos esetben az oltásnak negatív mellékhatásai voltak. 1997-ben azonosították elsőként a madárinfuenzát (H5N1), ami a csirkékkel történő közvetlen érintkezéssel került az emberekre, azonban a vírus terjedése az emberek között moderált maradt. 2003 óta a H5N1-es vírus összesen 421 embert betegített meg 15 országban, a halottak száma 257 volt.

A járvány terjedését a világ számos országában a fertőzött állatok leölésével próbálták megakadályozni, csak Ázsiában például 300 millió szárnyast öltek le emiatt. A szakértők többsége éppen az ázsiai térségből várta egy esetleges világjárványnak a kiindulópontját, a becslések szerint a világon még a spanyol náthánál is több halálos áldozattal járna (minimum 60-70 millió halottal számolnak a szakértők).

A legújabb kori járványtörténelemben nagyobb visszhangot kapott a SARS vírus, amit 2003-ban azonosítottak Hong Kongban és Vietnámban, azonban a vírus kiindulópontja Kína volt. A SARS egy súlyos légúti tünetekkel és lázzal járó megbetegedés volt, ami világszerte 8,000 megbetegedést okozott, a halottak száma pedig elérte a 700-at.

portfolio.hu

Hozzászólások

Pogi
2016-01-28 13:27
Balázs! Küldtem az idevágó képet, azt szerettem volna, ha kiteszed. Nem tudnád lecserélni?
armandodut
2019-06-07 20:14
I was extremely pleased to uncover this web site. I want <br> <br> to to thank you for your time for this fantastic read!!<br> <br> <br> <br> I definitely enjoyed every bit of it and I have you <br> <br> book-marked to check out new stuff in your website.<br> <br> <br> <br> Here is my blog post :: <a href="http://johnathanfufp03691.designi1.com/7992022/vedete-dove-viaggiare-per-le-vacanze-estive-con-amici-o-con-i-bimbi">marketing ideas</a>
2019-06-15 00:18
An impressive share! I have just forwarded this onto a colleague who had been doing a little homework on this.<br> <br> And he in fact bought me dinner simply because I discovered it for him...<br> <br> <br> <br> lol. So let me reword this.... Thanks for the meal!!<br> <br> But yeah, thanks for spending the time to talk about this matter here <br> <br> on your website.<br> <br> <br> <br> Have a look at my blog post ... Susannah - http://www.see-game.hu/profile.php?id=218407
olawagner
2020-04-14 15:33
My brother recommended I would possibly like this web <br> <br> site. He was entirely right. This put up actually made <br> <br> my day. You cann't consider simply how a lot time <br> <br> I had spent for this information! Thank you!<br> <br> <br> <br> my page: <a href="https://www.eet889.com">동행복권파워볼</a>
kishagrand
2020-09-24 22:43
I think this is among the most vital info for me.<br> <br> <br> <br> And i am glad reading your article. But wanna remark on few general <br> <br> things, The website style is great, the articles is really excellent : D.<br> <br> Good job, cheers<br> <br> <br> <br> Also visit my web blog; click here now - http://sy-master.com/zbxe/symaster1/7062332
kathibirds
2020-10-02 19:42
Wow that was strange. I just wrote an extremely long comment but <br> <br> after I clicked submit my comment didn't show up.<br> <br> Grrrr... well I'm not writing all that over <br> <br> again. Anyways, just wanted to say excellent blog!<br> <br> <br> <br> <br> <br> Feel free to visit my weblog: <a href="https://moviesjackets.com/kids-captain-america-jacket">captain america jacket</a>
katharinan
2020-10-07 11:03
Way cool! Some very valid points! I appreciate <br> <br> you penning this write-up and also the rest of the site is <br> <br> very good.<br> <br> <br> <br> Take a look at my blog: SMT Stencil Printer - http://www.bismt.com/SMT-Stencil-Printer.html
demetriusb
2020-10-07 20:21
It's going to be finish of mine day, however <br> <br> before end I am reading this fantastic paragraph to increase my know-how.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my weblog <a href="https://paylessdeal.online/findflights/">flights</a>
elsalangla
2020-10-14 01:04
What's up, always i used to check blog posts here in the early <br> <br> hours in the morning, because i uçak bileti - https://www.modabilet.com enjoy to learn more and <br> <br> more.
mariacomer
2020-10-14 11:42
Hi there very cool website!! Man .. Beautiful <br> <br> .. Superb .. I will bookmark your web site and take the feeds <br> <br> additionally? I am glad to find a lot of useful <br> <br> information right here in the put up, we want work out more strategies in this regard, thanks for sharing.<br> <br> . . . . .<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my blog post ... <a href="https://myrollerstone.com/products/perle-howlite">Perle howlite</a>
bernadine1
2020-10-27 20:19
Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any <br> <br> widgets I could add to my blog that automatically <br> <br> tweet my newest twitter updates. I've been looking for a plug-in like <br> <br> this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.<br> <br> Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading <br> <br> your blog and I look forward to your new updates.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Look into my web page <a href="https://www.psikolog-istanbul.com/yaygin-anksiyete-bozuklugu-tedavisi.html">Yaygın Anksiyete Bozukluğu Tedavisi</a>
isiahmyer
2020-10-14 01:12
This is a topic that is close to my heart...<br> <br> Take care! Where are your contact details though?<br> <br> <br> <br> Here is my web-site apatite bleue lithothérapie - https://myrollerstone.com/products/perle-apatite-bleue
sasha69f17
2020-10-16 09:16
Normally I do not read article on blogs, however I would like to say that this write-up very pressured me to try and do <br> <br> so! Your writing taste has been surprised me.<br> <br> Thank you, quite nice article.<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my web page ... Small Tattoo - https://scalar.usc.edu/works/article-8/tattoo-ideas-for-women-with-meaning
warrenover
2020-10-17 07:19
Great delivery. Great arguments. Keep up the good spirit.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my homepage :: <a href="https://sites.google.com/view/red-alert-2-indir/">red Alert 2 Indir</a>
lindsayhat
2020-10-21 15:15
What a material of un-ambiguity and preserveness of valuable familiarity on the topic of unexpected emotions.<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> My page :: <a href="https://youtu.be/xvwWZ7Y3_9U">toddler milestone</a>
melindafox
2020-10-30 20:06
These are in fact great ideas in concerning blogging.<br> <br> You have touched some pleasant things here. Any way keep up wrinting.<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my homepage; Adobe Animate Gratuit - https://sites.google.com/view/adobe-animate-crack/
troypiment
2020-10-23 09:37
I was curious if you ever considered changing the page layout of your blog?<br> <br> Its very well written; I love what youve got to say.<br> <br> But maybe you could a little more in the way of content so people could connect <br> <br> with it better. Youve got an awful lot of text for only having one <br> <br> or 2 pictures. Maybe you could space it out better?<br> <br> <br> <br> My weblog: <a href="https://mobilebiponi.com/smartphone/xiaomi/xiaomi-redmi-note-7/">2020 & Full Specs</a>
lavonnewhi
2020-10-26 22:04
Hi, I do believe this is an excellent website.<br> <br> <br> <br> I stumbledupon it ;) I am going to return yet again since I book marked it.<br> <br> Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others.<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> Look into my blog :: <a href="https://www.schutzmasken-sofort.de/">preiswerte Masken</a>
modestavcc
2020-10-25 20:36
It is actually a nice and useful piece of information. I am <br> <br> glad that you just shared this useful information with us.<br> <br> Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.<br> <br> <br> <br> <br> <br> My web blog; More hints - http://consultingfirm-usa.com/profile.php?userinfo=Kathy.Beasley-4609
enidsmathe
2020-10-27 18:51
Hi there, after reading this amazing piece of writing i am also delighted to share my experience here with colleagues.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Also visit my web-site; <a href="https://www.enokullari.com.tr/">en koleji</a>
clarencelo
2020-10-16 10:34
Pretty great post. I just stumbled upon your blog and wished to <br> <br> say that I've really loved surfing around your blog posts.<br> <br> After all I'll be subscribing to your rss feed and I'm hoping you write again very <br> <br> soon!<br> <br> <br> <br> Look into my weblog: <a href="http://mdlawyerscrofano.jigsy.com/http://Leigh">Learn More</a>
imogenesha
2020-10-17 15:47
What's Taking place i am new to this, I <br> <br> stumbled upon this I have discovered It absolutely helpful and it has aided me <br> <br> out loads. I'm hoping to give a contribution & assist different customers like its <br> <br> helped me. Good job.<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my website; dsa - http://maps.google.co.in/url?sa=t&url=http
kazukobach
2020-10-17 23:23
Ahaa, its nice discussion about this article at this place at this web site, I have read all that, <br> <br> so at this time me also commenting here.<br> <br> <br> <br> My web-site :: <a href="https://www.mugladarabul.com/">muğla firma rehberi</a>
marjorieeb
2020-11-03 19:19
Wow, marvelous weblog format! How lengthy have you ever been blogging for?<br> <br> you make blogging glance easy. The full look of your web site is great, let alone the content material!<br> <br> <br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my webpage <a href="https://yekshart.com/crash/hazarat-crash-game/">بازی انفجار حضرات</a>
isidraw20
2020-10-19 15:04
Woah! I'm really loving the template/theme of this site.<br> <br> It's simple, yet effective. A lot of times it's tough <br> <br> to get that "perfect balance" between user friendliness and visual <br> <br> appeal. I must say you've done a awesome job with this.<br> <br> Additionally, the blog loads very fast for me on Internet explorer.<br> <br> Excellent Blog!<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my weblog; avira help - https://www.backlinkdir.com/support-for-avira.html
genap39019
2020-10-24 20:29
This page truly has all the info I wanted concerning this subject and didn't know <br> <br> who to ask.<br> <br> <br> <br> My homepage :: <a href="http://www.kmgm77.com">로얄포커</a>
celsa16r76
2020-10-27 14:58
I am really happy to glance at this website posts which contains tons of helpful information, thanks for providing these <br> <br> data.<br> <br> <br> <br> my page; <a href="https://www.psikolog-istanbul.com/aile-baskisi.html">Ergenlik Döneminde Aile Baskısı</a>
maurinebue
2020-10-16 22:10
This is a topic that's close to my heart... Thank you!<br> <br> Exactly where are your contact details though?<br> <br> <br> <br> <br> <br> my site ... <a href="https://sites.google.com/view/nfs-underground-2-indir/">NFS Underground 2 Full indir</a>
britneysei
2020-10-22 07:27
With havin so much content do you ever run into any issues of <br> <br> plagorism or copyright infringement? My site has a lot of exclusive content I've either written myself <br> <br> or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over <br> <br> the internet without my agreement. Do you know any methods to help protect against content from being ripped off?<br> <br> I'd certainly appreciate it.<br> <br> <br> <br> Here is my web blog :: <a href="https://www.krazybutterfly.com">Indian luxury blogger</a>
jed0309535
2020-10-30 22:29
Hello mates, its fantastic paragraph concerning educationand entirely <br> <br> defined, keep it up all the time.<br> <br> <br> <br> Here is my web site <a href="https://sites.google.com/view/telecharger-avast-premium-2019/">Avast Premium Crack</a>
maricelawi
2020-10-08 09:05
Hi everyone, it's my first go to see at this site, and article is in fact fruitful in favor of me, keep up posting such content.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Feel free to visit my web site :: situs pkv <br> <br> games - http://198.54.120.158/
freemanear
2020-10-13 15:22
Pretty element of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts.<br> <br> Any way I will be subscribing in your feeds and even I fulfillment you get right of entry to consistently rapidly.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my website: <a href="https://myrollerstone.com/products/perles-en-jaspe-rouge">perle cornaline</a>
2020-10-16 08:16
Having read this I believed it was extremely informative.<br> <br> I appreciate you finding the time and energy to put this information together.<br> <br> I once again find myself spending a significant amount <br> <br> of time both reading and commenting. But so what, it was <br> <br> still worthwhile!<br> <br> <br> <br> my blog :: https://indoparisqq.com/ - http://consultingfirm-usa.com/profile.php?userinfo=Susanna-Bradford-3305
sammiesher
2020-10-17 09:52
It's a shame you don't have a donate button! I'd most certainly donate to this excellent blog!<br> <br> I suppose for now i'll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google <br> <br> account. I look forward to brand new updates and will share this blog with <br> <br> my Facebook group. Talk soon!<br> <br> <br> <br> my web blog :: <a href="https://sextoys4us.co.uk/">adult shop</a>
rainayfy46
2020-10-20 13:03
Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied <br> <br> on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to <br> <br> your blog when you could be giving us something informative <br> <br> to read?<br> <br> <br> <br> My blog; aol mail help - https://www.backlinkdir.com/support-for-aol-mail.html
franchesca
2020-10-23 18:12
I have read some excellent stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting.<br> <br> I wonder how so much attempt you place to make the sort of excellent informative website.<br> <br> <br> <br> <br> <br> My webpage - <a href="https://www.cubrebocasdeplasticomexico.com/">cubreboca</a>
xavierhuss
2020-10-23 18:34
We are a group of volunteers and starting a <br> <br> new scheme in our community. Your web site provided us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our whole community will be thankful to you.<br> <br> <br> <br> <br> <br> My webpage ... <a href="http://intechgroupvn.over-blog.com/2020/09/u-di-m-gi-i-phap-t-d-ng-hoa-nha-may-s-n-xu-t-c-a-intech-group.html">Intech</a>
junior28n
2020-10-27 02:29
What's up, I check your new stuff regularly. Your humoristic style <br> <br> is awesome, keep it up!<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my web blog: Ağır ceza avukatı - https://kadimhukuk.com.tr/makale/ceza-avukati/
susannalea
2020-10-29 14:30
Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something.<br> <br> I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is excellent blog.<br> <br> An excellent read. I'll definitely be back.<br> <br> <br> <br> my site ... adobe Xd - https://sites.google.com/view/adobe-xd-telecharger-gratuit/
2020-10-22 10:15
Piece of writing writing is also a excitement,<br> <br> if you know after that you can write or else it is complicated to write.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my website - CombinacióN De Colores De HabitacióN <br> <br> - https://aluminiosdelsurhn.com/vitrales-faciles-y-modernos-en-tegucigalpa-honduras-8847-8257/
dannfishbo
2020-10-28 12:36
Today, I went to the beachfront with my kids. I found <br> <br> a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She placed the shell to her ear <br> <br> and screamed. There was a hermit crab inside <br> <br> and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL <br> <br> I know this is completely off topic but I had to tell someone!<br> <br> <br> <br> <br> <br> Feel free to visit my web site <a href="https://www.toycu.de/gegensprechanlagen">Gegensprechanlagen</a>
pasqualesc
2020-10-17 22:09
I was suggested this website by my cousin. I am <br> <br> not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about <br> <br> my problem. You're incredible! Thanks!<br> <br> <br> <br> Review my page - <a href="https://www.twolinespoetry.com/2020/10/Romantic-Urdu-Poetry.html">2 Line Poetry</a>
2020-10-23 01:44
Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I've <br> <br> truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I will be subscribing to your rss feed and <br> <br> I hope you write again soon!<br> <br> <br> <br> Also visit my website: <a href="http://jntbet.org">judi online terpercaya</a>
mauriciot9
2020-10-17 06:27
Please let me know if you're looking for a writer for your site.<br> <br> You have some really great articles and I feel I would be a good asset.<br> <br> <br> <br> If you ever want to take some of the load off, I'd really like to write <br> <br> some material for your blog in exchange for a link back to mine.<br> <br> Please shoot me an e-mail if interested. Many thanks!<br> <br> <br> <br> Visit my web site :: Urdu Poetry - https://www.twolinespoetry.com/2020/10/Yaad-Shayari.html
maloriefur
2020-10-26 14:40
Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it <br> <br> is really informative. I'm gonna watch out for brussels.<br> <br> <br> <br> I will appreciate if you continue this in future.<br> <br> <br> <br> Numerous people will be benefited from your writing.<br> <br> Cheers!<br> <br> <br> <br> Also visit my homepage - <a href="https://www.psikolog-istanbul.com/online-terapi-nedir.html">online terapinin faydaları</a>
2020-10-28 10:43
Greetings! I know this is kinda off topic nevertheless <br> <br> I'd figured I'd ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog post <br> <br> or vice-versa? My blog addresses a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other.<br> <br> If you're interested feel free to send me an e-mail.<br> <br> <br> <br> I look forward to hearing from you! Terrific blog by the way!<br> <br> <br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my web blog: En Koleji - https://www.vanpostasigazetesi.com/firma-rehberi/en-koleji-145.html
millardbau
2020-11-05 04:03
What a stuff of un-ambiguity and preserveness of <br> <br> precious experience concerning unpredicted feelings.<br> <br> <br> <br> Have a look at my page - <a href="https://mynuviet.net/forums/gai-goi-quan-phu-nhuan.34/">gai goi</a>
rodneysidd
2020-10-30 03:11
Hey! Quick question that's entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly?<br> <br> My site looks weird when browsing from my iphone 4.<br> <br> I'm trying to find a template or plugin that might be able to resolve this problem.<br> <br> If you have any recommendations, please share. Cheers!<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my homepage - <a href="https://gumroad.com/noitaden/posts">xe ha noi sapa</a>
wbwdevin46
2020-10-20 12:55
Hi! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I truly enjoy reading <br> <br> through your posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the same subjects?<br> <br> Thanks a lot!<br> <br> <br> <br> Here is my blog post; google help - https://www.backlinkdir.com/support-for-google-chrome.html
2020-10-21 11:22
What i don't understood is if truth be told how you are now not actually much more <br> <br> well-appreciated than you may be now. You're very intelligent.<br> <br> You already know thus significantly with regards to this matter, produced me individually consider it from a lot of various angles.<br> <br> Its like men and women are not interested unless it is one thing to accomplish <br> <br> with Lady gaga! Your individual stuffs nice. All the <br> <br> time deal with it up!<br> <br> <br> <br> Here is my site :: funny baby milestone - https://youtu.be/xvwWZ7Y3_9U

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Gazdaság (664) Jobbegyenes (2308) Titkok és talányok (12) Tereb (141) Vetítő (30) Nagyvilág (1465) Kultúra (6) Szépségápolás (15) Egészség (50) Politika (1581) Életmód (1) Tv fotel (65) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (6064) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Történelem (14) Belföld (6) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (513) Flag gondolja (33) Heti lámpás (259)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>