Ma 2023 december 09. Natália napja van. Holnap Judit napja lesz.
ben-hur-b1-main-12v-nagy.jpg

Ben Hur - A filmeposz nagyszerű újragondolása

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Gyermekkorom egyik kedvenc filmje volt a Ben Hur, tehát nagyon magasan volt nálam az a bizonyos léc a film remake-jének megtekintése előtt.

A filmklasszikus 1959-ben készült, de Magyarországon csak 1982-ben került bemutatásra, így válhatott kedvencemmé ez a nagyszerű történet.

William Wyler alkotása Lew Wallace regényének harmadik, s egyben legsikeresebb filmváltozata: 12 kategóriában jelölték Oscar-díjra, ebből 11-et meg is nyert.  ]]>Soha NEM látott 60 darab forgatási fotó az 1959-es "Ben Hur" c. filmből]]>

 

Gyerekként nem a páratlan színészi alakítás, a vallásos, szépen komponált képek, nem Rózsa Miklós érzelmeket felkorbácsoló filmzenéje és nem is a remek történet nyűgözött le.

Természetesen a legendás kocsiverseny volt az elsődlegesen, ami kitörölhetetlenné tette a Ben Hur-t számomra.

Azóta számos alkalommal láttam a filmet és most már sok-sok egyéb szempont miatt is úgy gondolom, hogy a valaha készült egyik legjobb film a filmtörténetben.

Ezzel a hatalmas teherrel kellet megbirkóznia Timur Bekmambetovnak, amikor felkérték a Judah Ben Hur történetének újraforgatására.

Az orosz-kazah származású rendező ugyan korábban már bizonyította, hogy az akciófilmek területén komolyan kell vele számolni, a Ben Hur ennek ellenére nagy falatnak tűnt számára.

Korábbi rendezései az Éjszakai Őrség (2004), a Nappali őrség (2006), Wanted (2008) és az Abraham Lincoln a vámpírvadász (2012) egytől egyig nagyon jól sikerültek, profi akciófilmek voltak, de igazi „művészi lélek” nem volt felfedezhető bennük.

Ahhoz, hogy egy rendező a Ben Hur-hoz értően nyúljon a „művészi lélek” elengedhetetlen.

Nos, Bekmambetov jelesre vizsgázott, mind rendezésből, mind pedig a lélek tekintetében.

Sokat beszélgettünk ismerőseimmel, hogy szükség van e egyáltalán a régi nagy klasszikus filmek újraforgatására, újragondolására.

Véleményem szerint igen is szükség van az újra filmesítésekre.

A fiatalok egész egyszerűen nem fognak leülni és megnézni, például az 1959-es Ben Hur-t. De a 2016-ost meg fogják nézni. Méghozzá azért fogják megnézni, mert vitathatatlanul jó, látványos és sodró lendületű.

Nagyszerűen használja a modern technika nyújtotta lehetőségeket, mégis autentikusnak, eredetinek hat.

A szerelmi szál beemelése, illetve felerősítése a mai kor elvárása, az eladhatósághoz hozzá tartozik, de finoman van elővezetve, így nem telepszik rá a filmre.

A szereplő válogatás is telitalálat.  

A Judah Ben Hurt alakító Jack Huston, aki eddig jobbára tv-sorozatokban szerepelt (Eastwick, Gengszterkorzó, Great Fire) nagyszerűen hozza a szerepét. Charton Hestonnal való összehasonlítás nem lenne tisztességes, hiszen Heston a világ egyik legjobb színésze volt.

Messala Severus szerepében Toby Kebbel is remekel.

Érdekesség: a klasszikus 1959-es filmben Messala szerepét eredetileg Leslie Nielsennek szánták, de egy lábtörés miatt végül a Csupasz pisztoly abszurd vígjáték sorozat sztárja lemaradt a szerepről.

A női szereplők kiválasztása, ha lehet még jobban sikerült, mit a férfiaké.

Ben Hur anyját (Naomi Ben Hur) játszó izraeli színésznő Ayelet Zurer és a főszereplő testvérét (Thirza Ben Hur) alakító Sofia Black-D'Elia egyaránt kilépett a sorozatszínészi skatulyájából.

Az igazi meglepetés azonban az Esztert megszemélyesítő Nazanin Boniadi. A jelenléte, akkor is érezhető és átütő, ha a vásznon csak a háttérben látható.

A film története nagyszerű, magával ragadó. Az új sodró lendületű forgatókönyv pedig, amit Keith R. Clark jegyez a mostani felgyorsult világunkban is megállja a helyét. És teszi mindezt úgy, hogy az eredeti történet mondanivalója egyetlen kósza pillanatig sem sérül.

A film képi világa és hangtechnikája igazán IMAX 3d-ben nyújt maximális élményt.

Bátran kijelenthetjük, hogy az új Ben Hur méltó az 1959-es klasszikushoz.

Ez pedig vitathatatlanul a legnagyobb dicséret, amit elérhetett ez a módfelett látványos remake.

Csépányi Balázs

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (7262) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Politika (1581) Flag gondolja (34) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Sport (729) Tereb (146) Mozi világ (440) Heti lámpás (282) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2724) Nagyvilág (1309) Irodalmi kávéház (531) Gazdaság (694) Történelem (16) Kultúra (6) Szépségápolás (15) Belföld (10) Mozaik (83) Autómánia (61) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>