Ma 2024 június 19. Gyárfás napja van. Holnap Rafael napja lesz.
5c8fcc159b62c00bd8fd747f54a07b9a.jpg

Az amerikai Harry Potter

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Azért, amikor a Nicolas Cage által alakított Balthazar Blake holtan esett össze, némileg megrettentem. Lehet, hogy nem lesz folytatása a Varázslótanoncnak?

Pedig a történet vezetése nyitva hagyta a lehetőséget. Miután legyőzték a gonosz Morgánát (remélem, nem gázoltam bele senki lelkébe, hogy a borítékolható végkifejletet elárulom) a fizika (!) segítségével, ha elegendő dollárt potyogtatnak bele a kedves nézők a kassza feneketlen kalapjába, lesz folytatás.

Lesz folytatás?
 
Értem én Hollywood igyekezetét. Mert Harry Potter azért ízig-vérig brit varázsló. Hiába tenyerelt rá a filmjogokra (vajon az európai filmiparnak mikor lesz annyi pénze, hogy elkészítsen ilyen filmeket?) Amerika, azért Harry Potternek köze nincs Amerikához.
 
Kell egy újvilági hős.
 
Jay Balucher (dave Stutler), aki kicsit lúzer... Az Amerikai Pitében tuti befutó lehetett volna. Jól adta a figurát.
 
Nicolas Cage is jó. Hozza a megmentemavilágot formáját. Ha kell magányos hős egy fegyencjáraton, ha kell ellopja a függetlenségi nyilatkozatot. Bár a legjobbat Jessica Biel-lel alakította, amikor előre látott két percet a jövőből. (Next- A holnap a múltté)
 
Most varázsol. Mert Balthazar Blake a nagy Merlin utóda. Lám, itt is bejön a kelta-brit vonal, hiába, szegény amerikaiaknak igazán nincs történelmük. Hiszen a bostoni teadélután óta is alig több, mint két évszázad telt el és előtte-utána is csak az erőszakról szól ez a történet. Indiánháborúkról, mészárlásokról...
 
Amerika kreál magának mitológiát. Jones professzort, aki még a frigyládát is megszerzi, vagy a képesek a templomosok kincsét is áthelyezni a szabadkőműves Amerikába. Mert az a nemzet aranya. (Melyik nemzeté?)
 
 
 
De nem csak Mr. Blake öregszik (a történet szerint majd másfél ezer éves), de Mr. Cage is. Jessica Biel azért túl fiatal lenne a számára, ám Monica Belucci tökéletes párja lehet.
 
Nem tudom, hogy a színésznőt direkt maszkírozták érettebb nőnek, vagy csak nem rakták fel a sminkjét, de ma (alig mutatták szegényt) is gyönyörű. Az Asterix és Kleopátrában dögös fáraónő, a Mátrixban nekem nem jött át, mi is a szerepe, itt meg spontán megmenti a világot.
 
Mi a baj a Varázslótanonccal? Jó kis film.
 
Igen, jól összetákolt. Az összes klisével:
 
A kissé bugyuta (gyerekkori trauma) fiatal, aki a végén megmenti a világot;
 
A barátnő, akit a film végén megkap (azért, hogy jót is mondjunk, a barátnő nem csak kötelezően sikoltozik, de erős lábával egy felhőkarcoló tetején arrébb rúg egy parabola antennát; megjegyezzük, ah ilyen gyatra módon vannak rögzítve ezek a szerkezetek, ne sétáljunk magas házak közelében, mert még a fejünkre esik egy.); (Teresa Palmer)
 
 
A gonosz melletti viccesnek gondolt segédek...
 
Talán nem bíztak a film készítői a saját sikerükben. 90 perc alatt nehéz kibontani egy történetet, csak elnagyolt mellékszereplőkre jut. Pedig jobb is lehetett volna. Pedig nagyon jó is lehetet volna a film. Mint a Harry Potter. Izgalmas, elgondolkodtató, ha kell félelmetes, szerelmes, szóval jó...
 
A varázspálcánkkal a tízes skálán egy erős ötös. De ez főleg Monica Beluccinak köszönhető...
 
S vigyázat, ha az amerikai nézők kellően sok cukros üdítőt elszürcsöltek, ha kellően sok vajaromával (!) ízesített rákkeltő popcorn elmajszoltak, lehet, tényleg jön majd a folytatás. Ahol majd kiderül, hogy a gonosz Morganánál létezik sokkal-sokkal gonoszabb lény is.
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Egészség (50) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1310) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (18) Titkok és talányok (12) Gazdaság (711) Kultúra (9) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Mondom a magamét (7657) Politika (1582) Mozaik (83) Heti lámpás (319) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Autómánia (61) Vetítő (30) Jobbegyenes (2815) Sport (729) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (537) Belföld (11) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>