Ma 2023 szeptember 22. Móric napja van. Holnap Tekla napja lesz.
Föld órája 2010. március 27. 20:30

Föld órája 2010. március 27. 20:30

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Idén is világszerte kikapcsolják az áramot számtalan helyen egy órára. Hogy ez az egy óra legyen a Föld Órája. Sokak szerint gazdasági haszna nincs, hogy sok helyütt lekapcsolják a közvilágítást, hogy a lakásokban is sokan sötétben üldögélnek egy órát. Bár szép gyertyafényes összejöveteleket lehetne tartani a Föld Órája alkalmából.

A Föld Órája kezdeményezés néhány éve indult el hódító útjára és azóta világszerte lekapcsolják az áramot március végén.

Ettől vajon kevesebb áram fogy? Nem valószínű. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy az áramot nem lehet tárolni. Ha (csak a példa kedvéért) az egész ország csatlakozna a Föld Órája kezdeményezéshez és egy órára kikapcsolnák mindenütt az áramot, az erőművek nem tudnának az egyik pillanatról a másikra leállni. S a közben termelt energiát nem lehetne tárolni. Majd, ha az óra leteltével mindenki egyszerre kapcsolná be az áramot, akár az egész elektromos hálózat összeomolhatna.
 
(Néhány éve volt, hogy a Rajnán egy hajó miatt ideiglenesen ki akarták kapcsolni az áramot egy nagyfeszültségű, a folyó felett átívelő vezetékben). Ám ez a hírtelen kikapcsolás olyan láncreakciót indított el, mely sorra kikapcsolt Nyugat-Európában számtalan erőművet, de még Magyarországon is megéreztük a problémát.
 
 
Ám mégis van jelentősége e globális kezdeményezésnek. Talán negyven esztendeje egy amerikai egyetemista javaslatára ünnepelték meg először a Föld Napját, április 22-én. Ma már világszerte tartanak környezetvédő megmozdulásokat ezen a napon. De ugyanilyen jelentős a víz világnapja (március 22.) ahol a víz védelmének fontosságára figyelünk.
 
Ugyanilyen fontos megmozdulássá nőheti ki magát a Föld Órája is. Amikor globálisan demonstrálhatunk azért, hogy mennyire kellene spórolnunk. Igen, egy háztartásban nem számít az 5-10 Ft, amit ezzel az akcióval meg lehet takarítani. De sok kicsi, sokra megy.
 
Földünk veszélyben van, nem kis mértékben miattunk, emberek miatt. Tennünk kell valamit, hogy még sok-sok „órája” legyen a Földnek és a rajta élőknek egyaránt.
 
 
A Föld Órája hivatalos oldala.
 
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2679) Mondom a magamét (7085) Tereb (144) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (6) Flag gondolja (34) Nagyvilág (1309) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Gazdaság (689) Heti lámpás (276) Irodalmi kávéház (529) Autómánia (61) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Történelem (16) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Belföld (10) Politika (1581) Egészség (50) Életmód (1) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>