Ma 2022 október 04. Ferenc napja van. Holnap Aurél napja lesz.
Eb, aki a tányérját meg nem eszi...

Eb, aki a tányérját meg nem eszi...

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Egy olasz vállalkozó ehető tányérral rukkolt elő. Avagy hogyan reformáljuk meg az iskolai étkeztetést? Frappáns válasz a klímaváltozásra? 

Fél évezrede élénk kulturális és kereskedelmi kapcsolat volt a városállamokra szakadt Itália és az erős, Mátyás uralta Magyar Királyság között. Ám nem hiszem, hogy korunk olasz vállalkozója magyar népmeséket olvasna. Mindenesetre egy milánói férfi a mesebeli juhász furfangjával kenyértésztából készíti az étkészletet.

 Arra gondolt, hogy milyen sok energiát pazarolnak el a mosogatásra, mennyi gépet kell használni, mennyi vegyszert. Pedig, ha kenyérből sütnék a „tányérokat”, akkor az étkezés végén a gyerekek, a menzán jóízűen elfogyaszthatnák. Az ötlet persze abszurd. Lehet, hogy a pékek lobbija van mögötte? S a mosogató gép gyártók még nem ébredtek fel?
 
 
Vajon ha korunk vállalkozója nem Milánóban él, hanem Szegeden és hasonló ötlettel áll elő, mely a népmesei motívum kapcsán még hungarikum is lehetne, nem állna-e mögötte az ÁNTSZ fertőzésveszélyt kiáltva. Ja, hogy a francia parasztok fa (írd és mond: FAAAA!) deszkákon, rudakon érlelik a sajtot. Ahelyett, hogy műanyagon tennék ugyanezt. Na ja, náluk nincs HCCP, vagy hogy is hívják a honi gasztronómiai kezdeményezéseket csírájában elfojtó teljesíthetetlen és méregdrága minőségbiztosítási rendszert?
 
Persze nálunk a a mesebeli juhász a korrupt őrök helyett valóban megkapná a botütéseket és örüljön, hogy ennyivel megúszta.
 
 
Az olasz gyerekek megrontója (ember, szénhidráttal etetni a gyerekeket????) nem talált fel semmi újat. Másfél évtizede, amikor Indiában jártam, a kis rajasthani faluban, Kailashban magam is részt vehettem egy lakomán, ahol a tányér összetűzött falevelekből állt. Igaz, ott az étkezés végén nem mi, hanem az utcán kóborló tehenek ették meg a finom, szafttal átitatott faleveleket.
 
Eb, aki a kanalát meg nem eszi – mese:
 
 
Forrás:
 
Nawesh Indiai titkai:
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Jobbegyenes (2432) Szépségápolás (15) Heti lámpás (260) Mondom a magamét (6349) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Kultúra (6) Tereb (142) Vetítő (30) Flag gondolja (33) Politika (1581) Életmód (1) Sport (729) Belföld (8) Történelem (15) Nagyvilág (1464) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Egészség (50) Irodalmi kávéház (514) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (667) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>