Ma 2024 július 25. Kristóf, Jakab napja van. Holnap Anna, Anikó napja lesz.
Latinovits Nagy-Magyarországa

Latinovits Nagy-Magyarországa

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Latinovits Zoltán otthon és a színpadon fotókon, filmen, színészbulin nótázva - mindez látható és hallható azon a kiállításon, amely Gyászunk a színészkirályért címmel nyílik csütörtökön Budapesten, a Várnegyed Galériában. Kiállítják azt a menükártyát is, amelyre lerajzolta Magyarország megcsonkítását.

Szigethy Gábor irodalomtörténész - aki a tárlatot megnyitja - elmondta, hogy a kiállítás címe Latinovits Zoltán (1931-1976) halálának napjára, június 4-re utal. A Budavári Önkormányzat szervezésében, az általuk fönntartott galériában ő és a felesége, Gábor Júlia - aki Ruttkai Éva lánya - saját gyűjteményét állítja ki - árulta el az irodalomtörténész.

Teljes egészében látható lesz a tárlaton Keleti Éva fotóművész 1971-ben készített sorozata, amelyet a színészpár, Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva otthonában készített. Ezekből a fényképekből eddig csak néhány darabot ismerhetett a közönség, de most összesen 20 fotó - 18 fekete-fehér kép és két, színes diáról készült, 70-szer 100 centiméteres nagyítás - lesz látható a galériában.

Ezenkívül sok film- és színházi kép lesz a falakon, valamint Szigethy Gábor Sírás után: Latinovits című dokumentumfilmjét is levetítik. A színészkirály hangja is hallható lesz magnetofonról, amint egy színészbulin nótázik: a "Fizetek, Főúr! Volt egy feketém" című Seress Rezső-sanzont énekli.

Különlegesség lesz az az ikon, amelyet Latinovits saját rendezéséhez, Gorkij Kispolgárok című darabjához maga festett 1973-ban Veszprémben, Molnár Péter díszlettervezővel közösen. Az ikon mellett az előadás hangfelvételéből is lehet majd hallani részleteket.

A Vígszínház 1971-es Pirandello IV. Henrik című előadásának díszletelemét, egy festményt is kiállítanak, Latinovits mint IV. Henrik látható a képen.

Latinovits Zoltán Halálának napja egybeesik Trianon napjával, ezért kiállítják azt a menükártyát is, amelyre 1970-ben a San Sebastian-i filmfesztiválon magyarázatképpen lerajzolta Magyarország megcsonkítását. A filmmustrán az Utazás a koponyám körül című filmben nyújtott teljesítményéért megkapta a legjobb férfialakítás díját.

Szigethy Gábor megemlítette, hogy Latinovits Zoltán építészhallgató korából származó jegyzetfüzetét, amely nyílászáró tervrajzait tartalmazza, szintén kiállítják.

A Latinovits-kiállítás július 11-ig látható, az I. kerületi Batthyány utca 6.-ban

MTI

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Nézőpont (1) Flag gondolja (36) Történelem (18) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (713) Jobbegyenes (2825) Mondom a magamét (7731) Titkok és talányok (12) Politika (1582) Sport (729) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Mozaik (83) Egészség (50) Életmód (1) Belföld (11) Tereb (146) Nagyvilág (1310) Heti lámpás (322) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (9) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (537)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>