Ma 2023 február 05. Ágota, Ingrid napja van. Holnap Dorottya, Dóra napja lesz.
27 kg kidobott élelmiszer

27 kg kidobott élelmiszer

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nagyanyáink a tanyán, falun mindent hasznosítottak, felhasználtak.

A krumplihéj ment a csirkék elé, vagy a komposztba, a kukoricacsutkával lehetett tüzelni, ha maradt főtt étel, a kutya, vagy a cica megette. Bár a macska dolga volt, hogy kergesse az egeret.

A paraszti társadalom logikusan élt. Persze a múlt idő lényeges. Emlékszem, gyerekkorunkban volt egy Centrum-os (nem a levitézlett „középpártra” gondoltam) sárga nejlonszatyrunk, mely tartósnak is bizonyult és édesanyám évekig használta. Ahogy a kis tanyasi boltba menve sem jutott eszünkbe, hogy otthon hagyjuk a táskát.

 
 
Mibe is tettük volna a ropogós két kilós kenyeret. (Nem, kedves olvasó, nem a Horn Gyula féle három hatvanas kenyér volt az, én már egy későbbi generáció vagyok, 15 Ft 20 fillér volt egy finom kenyér, melyet hazáig mindig sikerült megcsípni. Érdekes módon a mai fűrészpor kenyereket már nem akarjuk megcsípni...)
 
A kis tanyasi boltban nem volt műanyag szatyor, melyet ma tucatszámra viszünk haza egy napi bevásárlásból. A kiflit papírzacskóba tették, a kenyeret selyempapírba csomagolták. És ha maradt a kenyérből, megették a disznók...
 
Egy tanyán nem pazaroltak...
 
Onnan jutott ez eszembe, hogy olvastam, az olaszok évente és fejenként 27 kg élelmiszert dobnak ki. Olaszországban kb. 59,3 millióan élnek, így ez évente 1 601 100 000 kg azaz 1 601 100 tonna (1,6 millió tonna!!!) élelmiszer.
 
Rengeteg!
 
A megvásárolt kenyér és tészta 15%-a végzi a kukában, ahogy a hús 18%-a és a zöldség-gyümölcs 12%-a.
 
Nem mellesleg tudjuk, hogy 1 kg hús előállítása sok ezer liter vizet igényel, miközben két milliárd ember nem jut megfelelő mennyiségű tiszta ivóvízhez.
 
Ám két röpke évtized alatt átalakult minden. A cica már nem egerészik a tanyán, hanem macskaeledelt követel. Disznók sincsenek és egyre több a műanyag szemét. A kis bolt is megszűnt, de közel vannak a városi szuper és hipermarketek. S bizony időnként az ételmaradékot is kidobják.
 
 
Az olaszok „védelmében” meg elmondhatjuk, hogy bár az 1,6 millió tonna rengeteg élelmiszer, hogy a fejenként 27 kg is soknak tűnik, amely ára kb 500 euró, de ha úgy nézzük, ez heti fél kg...
 
S az akciós joghurtok bűvöletében heti fél kg kidobott élelmiszer nem is tűnik olyan soknak...
 
A GDP meg növekszik. Hiszen a lényeg, hogy az élelmiszer alapanyagát megtermelték, szállították, legyártották, szállították, eladták, szállították, tárolták. S hogy a végén elfogyasztották, vagy sem? Mellékes...
 
Ha 1,6 millió tonna élelmiszerrel kevesebbet kellett volna legyártani, vajon mennyi munkahely szűnne meg csak Olaszországban?
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Mozi világ (440) Egészség (50) Tereb (142) Sport (729) Kultúra (6) Autómánia (61) Életmód (1) Flag gondolja (33) Jobbegyenes (2539) Heti lámpás (260) Politika (1581) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (15) Gasztronómia (539) Gazdaság (675) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (516) Nagyvilág (1305) Belföld (8) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (6595) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>