Ma 2024 június 17. Laura, Alida napja van. Holnap Arnold, Levente napja lesz.
293b94bfc8fb2e767afa14d4400c06f3.jpg

Török Gábor elemez - Comeback Kid?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nincs nagy szerencséje a szocialista pártnak október 23-ával. Tavaly ilyenkor bontott zászlót Bajnai Gordon, bejelentve igényét az első számú kihívó szerepére, s ezzel jó nagy fejtörést okozva Mesterházy Attilának, az MSZP elnökének.

Bajnai fellépése előtt a szocialista párt már-már a Fidesz közelébe ért: ami nem az MSZP előretörésének, sokkal inkább a kormánypárt visszacsúszásának volt köszönhető. Aztán a hosszú, köldöknéző és végtelenül kisszerű előválasztási kampány kezdődött a baloldalon, ami közel egy éven át lekötötte a harcban érintett politikusok energiáját. Amikor idén ősz elején az MSZP és az Együtt-PM végül megállapodott, a baloldali ellenzék szinte pontosan ugyanott tartott, mint 2012 őszén - miközben az elmúlt évet népszerűség-növelő intézkedésekre és azok kommunikációjára komoly energiát fordító Fidesz jelentősen növelte támogatottságát.

2013. október 23-a lehetett volna a baloldali ellenzék második nekifutása, ám ehelyett második megosztása és sokadik kudarca lett. Bajnai Gordon után most Gyurcsány Ferenc intézett kihívást a szocialista párt és kormányfőjelöltje, Mesterházy Attila ellen. Gyurcsány fellépése persze nem volt váratlan: a volt miniszterelnök nem tett mást, mint kihasználta azt a helyzetet, amit leginkább két dolog jellemez. Egyrészt az, hogy az MSZP-Együtt-megállapodás csak a választási esélyhez szükséges minimumról rendelkezett, de nem nevezett meg közös miniszterelnök-jelöltet és nem adott lelkesítő választ az összefogás igényére. Másrészt az, hogy a megállapodás egyik aláírója sem tekinthette magát a baloldali ellenzék megkérdőjelezhetetlen vezetőjének. Mesterházy Attila elhárította ugyan Bajnai kihívását, de csak az MSZP-t uralta. A megváltóként várt Bajnai Gordonból viszont mára egy küszöbkörnyéki kis párt vezetője lett. Gyurcsány ebbe a térbe robbant be, elkezdve manőverét a megállapodás újratárgyalása érdekében.

A DK elnöke kétségtelenül ebben a legjobb: míg az elmúlt években számos stratégiai-taktikai hibát vétett, a kommunikáció, az akciózás, a nyilvános szereplés - különösen baloldali vetélytársaival összevetve - mindig is az erősségei közé tartozott. De vajon - azon túl, hogy elemében érzi magát ebben a szerepben - miért csinálja, mi a célja? Elsőre úgy tűnik, hogy csak helyet követel magának és pártjának az összefogásban, esetleg - B tervként - így akarja garantálni, hogy akkor is bejusson a parlamentbe, ha végül önállóan kell indulnia. Ugyanakkor azt sem lehet kizárni, hogy ennél is többről van szó: Bajnai amortizációja és Mesterházy gyenge elfogadottsága mellett most érezhette elérkezettnek az időt a "nagy visszatérésre" és egyben a "nagy átértékelésre". Az elmúlt években Gyurcsányt még a baloldalon belül is hűvösen, gyakran elutasítóan fogadták, nem is beszélve a teljes választói spektrumról. Most azonban egyre többen fogékonyak a mondanivalójára: a kormány kritikájában és az összefogás érdekében is ő mondja ki azokat a kemény mondatokat, amelyeket sokan szeretnének hallani.

Kétségtelen, Mesterházy egyszer már legyőzte Gyurcsányt: ahogy Bajnaival szemben, vele is leginkább türelemmel és taktikázással ért el eredményt. Nem kétséges, hogy a szocialista pártelnök ezúttal is ebbe az irányba mozdulna. Ugyanakkor a választás már annyira közel van, hogy ezt a módszert alkalmazva a Gyurcsánnyal szembeni csatát megnyerheti, de a Fidesszel folytatott háborút biztosan elveszti. S onnantól már az lenne a kérdés, hogy ki a fő felelőse az ellenzék bukásának, azaz ki a bűnbak. Márpedig ebben a meccsben Gyurcsány kétségtelenül sokkal jobban áll, mint 2010-ben. Akkor egyértelműen őt és a kormányzását hibáztatta a baloldal, most azonban már többesélyes lenne az értelmezési küzdelem.

(Heti Válasz, 2013. november 7.)

]]>http://torokgaborelemez.blog.hu ]]>- A Flag Polgári Magazin partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1582) Irodalmi kávéház (537) Életmód (1) Egészség (50) Tereb (146) Vetítő (30) Gazdaság (711) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (11) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2815) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Kultúra (9) Nézőpont (1) Sport (729) Nagyvilág (1310) Mondom a magamét (7654) Mozaik (83) Flag gondolja (36) Történelem (18) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Heti lámpás (319)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>