Ma 2022 június 29. Péter, Pál napja van. Holnap Pál napja lesz.
Bukaresti csendőr-attak

Bukaresti csendőr-attak

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Gyurcsányi kegyetlenséggel verette szét a  bukaresti tüntetést a ballib román kormány.

A párhuzam a 2006-os budapesti eseményekkel mégis leegyszerűsítő lenne: itt az eliten belüli korrupciós marakodást vitték ki a térre. A gumibot elszabadulása, a provokátorok utcákra vezénylése ugyanakkor arra utal, hogy egyik oldal sem érzi már magát biztonságban. Mi következik? A bevett bukaresti recept: rutinból felpörgetik a magyarellenességet…

„Legalább nem voltak magyarellenes jelszavak…” – kommentálta a bukaresti zavargásokat székelyudvarhelyi ismerősöm. Aztán nem titkolt szarkazmussal hozzátette: „Majd ha kiverekedték magukat, kiderül, hogy mindenért a tusványosi medvék a felelősök”.

Pénteken hivatalosan a külföldön dolgozó románok szerveződései hirdettek tüntetést a szoclib kormány ellen. Az okok? Ugyanaz, amiért hosszú évek óta tiltakoznak Bukarestben: a totális korrupció, klánok uralma, a politikusok felelősségre vonásának hiánya. Ők mindig mindent megúsznak, pedig szétlopják az országot.

Lassan az alkotmányba is beiktathatják, csak az irányíthatja az országot, aki ellen van bírósági ítélet. Vagy valamelyik sameszának.

Tény, a jelenlegi szocialista-liberális kormány a korábbiakhoz képest is bensőségesebb viszonyt ápol a büntetőtörvénykönyv egyes fejezetivel. Liviu Dragnea szocdem vezér ezért is kénytelen a háttérből vezényelni, mert személye már bukaresti mércével is botrányos. A miniszterelnök, Viorica Dancila ennek az embernek a silány kivitelezésű bábja.

A másik oldal? A jobboldali ellenzék romokban – fogalmazzunk úgy, előéletük nem túl szobatiszta. Az erdélyi szász gyökerű elnök, Klaus Johannis korábban Nagyszeben polgármestere volt, függetlenszerű, úgymond „európai” politikusnak tartották. A jelek szerint azonban a jó bukaresti levegő mindenkire ugyanúgy hat…

Most Johannis és Dragnea harcának vagyunk tanúi – jövőre elnökválasztás. Minden eszköz megengedett, az emberek kihasználása fokozattan. A pénteki tüntetés ennek volt a látványos példája.

Ki ütött először? A békés tiltakozók közé beszivárgott provokátor-csoportok, vagy a csendőrök? Aligha fog kiderülni. Mint ahogy az sem, hogy a rutinszerűen futball-huligánoknak bélyegzett csapatok kinek a biztatására, kinek a pénzén kezdtek zavargásokba. Benne volt-e például a Johannis által irányított titkosszolgálat?

Egy azonban biztos: a példátlan csendőri agressziót ez sem indokolhatja.

Most mindenki a másikra mutogat.

A hasonló esetekben naprakész demokratikus nyugati közvélemény meg kussol. Sehol egy jogvédő liberális entellektüel, egy emberi jogvédő. Nem csak pénteken. Tegnap is tüntettek, tegnap is morcos csendőrök voltak, oszt? 

Minek? Románia jó tanuló. Vérkorrupt, semmibe veszi a kisebbségeket is, de a „civilizáció” számára fontos kérdésekben jól teljesít.

Amerikának bejön orosz-ellenességük, meg főleg az, hogy dollár milliárdokért vásárolnak fegyvert a tengerentúlról. Tengerészeti bázisokat biztosítanak a Fekete-tengeren, amerikai rakétáknak hagyják Moszkva becélzását román földről.

Brüsszelben annak örülnek, hogy a románok mindenre lelkesen rábólintanak, amit Junckerék kitalálnak. Hogy később betartják-e ígéreteiket, az mellékes, ha közben beszólogatnak a renitens Orbánnak. Ezért cserébe az erdélyi magyarokkal is azt csinálhat Bukarest, amit akar – az EU félrenéz.

Soros is kever persze a román fővárosban. A jelek szerint inkább Johannis oldalán, de még erre sem merne mérget venni senki.

A román politikai elit pedig jobbról és balról is a fentiek kegyeit keresi. Lesznek ők akármilyen helytartók, ha folytathatják, amit eddig.

A nép, a fránya nép? Nos, ők verekedjenek az utcán. Esetleg fogjanak össze egy újabb magyar-ellenes kampányban – a kisebbségi német Johannis elnökként már korlátozná a magyarok nyelvhasználatát az önkormányzatokban. A helyi magyar szervezetek ebben a rémálomban igyekeznek megmaradni – jobb esetben nem az adott párt, hanem a magyarság megmaradását értve ezen.

Megoldás? Székely barátom szerint az egészet rövidre zárná, ha Liviu Dragnea-t és Klaus Johannist küldenék az emberek helyett ketrecharcolni.

Aztán igazságtevőnek beengednének egy tusványosi medvét…

fotó: twoeggz.com

Máté T. Gyula - ]]>https://matete.pestisracok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Történelem (15) Jobbegyenes (2342) Mozaik (83) Nagyvilág (1465) Mozi világ (440) Sport (729) Politika (1581) Tereb (141) Irodalmi kávéház (513) Egészség (50) Flag gondolja (33) Heti lámpás (259) Belföld (7) Életmód (1) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Gazdaság (665) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (6149)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>