Ma 2024 július 21. Dániel, Daniella napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
Karácsony Gergely újabb húzása csak politikai trükk

Karácsony Gergely újabb húzása csak politikai trükk

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Kamu GERI!

Ahhoz, hogy a Kúria elrendelje a főpolgármester-választás megismétlését, az előterjesztőnek rendszerszintű, az egész fővárosi választást eredményét alapvetően befolyásoló bizonyítékot kellene felmutatnia – mondta a Magyar Nemzetnek ifjabb Lomnici Zoltán.

 

Az általános választójogi törvény kimondja, hogy ha a választási bizottság vagy a bíróság megismételteti a szavazást, az erről szóló határozatában az ismételt szavazást a megismételtetett szavazás napját követő harminc napon belüli időpontra tűzi ki – mondta el lapunknak ifjabb Lomnici Zoltán. Az alkotmányjogász hozzátette:

a felsőbíróságok töretlen gyakorlata szerint a választás eredményét megállapító döntés elleni kifogásban meg kell jelölni a törvénysértést alátámasztó bizonyítékokat is. Ehelyütt a kifogást előterjesztőnek olyan rendszerszintű, az egész fővárosi választást eredményét alapvetően befolyásoló bizonyítékot kellene felmutatnia, amely alapot teremthet arra, hogy a választás megismétlését elrendelje a Kúria.

A kérelem benyújtásával kapcsolatban kiemelte: fontos, hogy a kifogást előterjesztő konkrét bizonyítékokkal álljon elő, ugyanis a Kúria nem fogad el olyan visszaélésgyanús eseteket, amelyben az állítások mindössze a sajtó értesülésein alapulnak.

A Kúria döntésével szemben Karácsonyék az Alkotmánybírósághoz fordulhatnak panasszal, a taláros testület szintén szoros határidők mentén dönthet érdemben az ügyről. A bírói út igénybevétele azonban akkor lenne hiteles és korrekt a főpolgármester részéről, ha más megoldás nem lenne a kezében, ezzel szemben Karácsony Gergely a lemondással gyorsabban és költséghatékonyabban tudna megismételt választásokat elérni

– mutatott rá az alkotmányjogász. Szerinte Karácsony Gergelynek a választás megismétlésével kapcsolatos ténykedése kizárólag a baloldali főpolgármester politikai céljait szolgálja, ugyanis egy esetleges elutasító döntés megerősítheti a győzelmét, rosszabb esetben pedig a főpolgármester az Alkotmánybíróság esetleges elutasítását követően az igazságszolgáltatás támadásába kezdhet.

Vitézy Dávid korrektebb hozzáállását mutatja, hogy bár a jogi értelemben elvileg megtámadható NVB-döntés erősítette meg a vereségét, emelt fővel úgy döntött, hogy az eddigi információk alapján elfogadja az eredményt

– hívta fel a figyelmet ifjabb Lomnici Zoltán. Kifejtette: a választások megismétlését Karácsony Gergely a lemondásával tudná a legegyszerűbben elérni, ugyanis az önkormányzati törvény alapján a polgármesteri és a főpolgármesteri pozíció is megszűnik a tisztségről történő lemondással, ezt követően pedig a Nemzeti Választási Irodának új választást kell kiírnia.

Mint arról már korábban beszámoltunk, Karácsony Gergely a mai napon kezdeményezte a Kúriánál a főpolgármester-választás megismétlését. –  

Ahogy ígértem, a mai napon beadtam a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban való megismétlését kérem – jelentette be a főpolgármester.

Tudom, szokatlan dolog, ha egy politikus tartja a szavát, ahogyan az is, ha egy olyan választás megismétlését kéri, amelyet megnyert. Tudom azt is, hogy sokan belefáradtak már ebbe a hosszúra nyúlt választási kampányba, de a választás demokratikus legitimitása nem múlhat azon, ki nyert és ki veszített. A Budapest köztársaságban biztosan nem

– közölte a politikus. Karácsony Gergely jelezte, hogy nem az újraszámlálás tényét kifogásolja, hanem azt, hogy az érvénytelen szavazatok újraszámolása során az derült ki, hogy a budapesti szavazókörök közel felénél nem volt garantálva, hogy az újraszámolásra úgy érkezzenek meg a szavazólapok, ahogyan a választás éjjelén a szavazatszámláló bizottság azokat bekötegelte.

Kihívója, Vitézy Dávid reagált a főpolgármester bejelentésére:

amennyiben a Kúria ennek az indítványának nem ad helyt, újraválasztott főpolgármesterként a lemondásával az új választást bármikor maga is el tudja érni. A magam részéről állok elébe, bármelyik úton is éri el végül az új választás kiírását.

Vitézy bízik benne, hogy a jogorvoslati eljárások gyors lezárásával végre pontot lehet tenni a főpolgármester-választás végére. Ha pedig a Kúria szerint is megismételt választás kell két kerületben vagy egész Budapesten, azt minél gyorsabban le kell bonyolítani – tette hozzá.

Néhány nappal ezelőtt, pénteken a Nemzeti Választási Iroda Vitézy Dávid indítványának és a Nemzeti Választási Bizottság döntésének megfelelően újraszámolta az érvénytelennek minősített főpolgármesteri szavazatokat. Az NVB a szavazatok újraszámlálását és összegzését követően ismét Karácsony Gergely győzelmét állapította meg. A főpolgármester mindössze 41 szavazattal előzte meg Vitézy Dávidot.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Gábor Márton

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (322) Sport (729) Gazdaság (713) Mozaik (83) Mondom a magamét (7725) Tv fotel (65) Politika (1582) Vetítő (30) Kultúra (9) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (537) Tereb (146) Egészség (50) Belföld (11) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2825) Autómánia (61) Nézőpont (1) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Történelem (18) Szépségápolás (15) Flag gondolja (36) Életmód (1) Nagyvilág (1310)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>