Ma 2024 július 14. Örs, Stella napja van. Holnap Henrik, Roland napja lesz.
a612d6da65a81b6d6b75531e47a50d3d.jpg

Frei Tamás - Elfeledett ókortudós

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Kezdjük az első hallásra száraznak tűnő hírrel: egy stuttgarti kiadó gondozásában megjelent Alföldy Géza Római társadalomtörténet című korszakos művének bővített és átdolgozott változata.

Bevallom, soha nem hallottam Alföldy Gézáról, ami nagy kár, gondolom most már. A nyugati világ ugyanis, főleg Európa német ajkú része, Alföldyt az ókortörténet, a római társadalomszerkezet egyik legnagyobb felkészültségű tudósaként tartja számon.

Mi valószínűleg azért nem hallottunk róla, mert 1965-ben emigrált. Sokat elárul a helyzetről, a tu­datlanságunkról és erről a hazájában lényegében elfelejtett kiváló magyar tudósról, hogy Alföldyről a Wikipedián például csak angol és német oldal létezik, magyar nyelven nem is találtam róla semmit.

Alföldy professzort azért tartja zseniálisnak a nyugati világ, mert nyelvtudása, főleg latinismerete páratlan volt (ró­mai sírfeliratokat rekonstruált). Azt olvasom a német lapokban, hogy mivel Alföl­dy az 50-es évek kommunista Magyaror­szágán nőtt fel, így rendkívül érzékennyé vált az „alsóbb néprétegek” szenvedései iránt. Amikor aztán Né­metországba csöppent, olyan német történészek közé, akik a hitleri Né­metország felsőbb­rendűségében szocializálódtak, és az ókortörténetet a fáraók és császárok perspektívájából nézték, nos, akkor jött Alföldy, és a rabszolgák sorsát elemezte.

A kisemberek sírfeliratait… Alulról indult el fölfelé, így próbálta megérteni a Római Birodalom szerkezetét, ezért sikerült neki.

A Stuttgartban most megjelent könyv kétszer olyan vastag, mint az eredeti, a Németországban 1975-ben kiadott (Magyarországon 1996-ban, kis példányszámban jelent csak meg), és Alföl­dy pro­fesszor teljes életművét felöleli. Posztumusz... Mert Alföldy Géza tavaly, 76 évesen, amikor épp díszdoktori címét ment átvenni Görögországba (micsoda fintora, de a helyszín tekintetében tulajdonképpen kegye is a sorsnak), váratlanul elhunyt.

Felmászott imádott ókori épületére, az Akropoliszra, csak ment, ment felfelé, bele az ősi kövek ölelésébe, élete elképzelt világába, ahogy mindig is tette Athénben, amikor ott járt. De hirtelen megállt a szíve, és az ókor romjai között, az Akropoliszon elhunyt.

Alföldy Géza még most, halála után is öregbíti a magyar szellemi élet hírnevét. Legalább tanuljuk meg a nevét!

Kapcsolódó anyagok:

]]>Levágott kézfejek egy ősi egyiptomi palotában]]>

]]>Újabb német politikust fosztottak meg doktori címét?l]]>

]]>Politikai társasjáték]]>

Frei Tamás - metropol.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2824) Autómánia (61) Nézőpont (1) Vetítő (30) Tv fotel (65) Belföld (11) Nagyvilág (1310) Heti lámpás (322) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7710) Történelem (18) Gazdaság (713) Politika (1582) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (9) Flag gondolja (36) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Sport (729) Tereb (146) Mozaik (83) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (537) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>