Ma 2022 június 27. László napja van. Holnap Levente, Irén napja lesz.
d19d39869d05a8c0d4587a22343c0403.jpg

Szórakoznak velünk a melegpropagandisták

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„A nemed a te dolgod. Nekem csak tisztelnem kell” – közli tíz ország magyarországi nagykövete az Amnesty International kampányában a homofóbellenes világnapon.

Orbán Viktort is megkérdezte a témáról az Index.

A miniszterelnök szerint a jelenlegi helyzet ideális, egyik tábor sem viszi túlzásba a nyomulást. Persze a Jobbik már hetekkel ezelőtt bedobta a homoszexuális-témát. A párt betiltaná a melegfelvonulást, aztán javítottak: csak világörökségi területeken nem lehetne felvonulni. Az azonos neműek jogaiért indított demonstráción biztosan lesz vallásgyalázás, öncélú magamutogatás, és lesznek, akik emiatt majd ordenáré módon tiltakoznak. És borítékolható, hogy a média sokat fog tudósítani az események utóhatásairól.A lényeg mellett pedig megint elmegyünk. A melegjogokért vívott küzdelem nem az utcán folyik, hanem a médiában. A külföldi kereskedelmi tévék élen járnak a másság elfogadtatásában.

A tévéből ömlenek ránk a homoszexuális témájú filmek, és a mindennapi életről szóló alkotásokban is rendre megjelennek a meleg karakterek. Neil Patrick Harris homoszexuális színész az HBO 2013-ban készült dokumentumfilmjében mondta, hogy a melegek ma már egyre több csatát nyernek meg. A homoszexuálisokat már nem lehet sztereotípiák alapján beskatulyázni. A másság a tévén keresztül jelenik meg leginkább. A televíziók műsoraiban a lehető legmanipulatívabb módon kaptak helyet a melegtémák. Míg a Pride magamutogató extravaganciája általában bumeránghatású, addig a televízió észrevétlenül hozza be és fogadtatja el velünk a homoszexualitást. Úgy teszi mindennapi jelenséggé, hogy azonos nemű párok gyermeket fogadnak örökbe, hogy az erről folytatandó társadalmi vitát figyelmen kívül hagyja.

A hazai tévécsatornák műsorát véletlenszerű módon böngészve sem nehéz melegfilmekbe botlani. Ha a késő esti kínálatot nézzük, elég szivárványos a kép, egyszersmind homogén. Az HBO különböző csatornáin időnként ugyanabban az időpontban vetítenek filmeket az azonos neműek szerelméről. A Love Story és a Kék lagúna már maradinak hat. Itt van azonban a Túl a csillogáson, a homoszexuális zongoraművész, Liberace és a hányatott sorsú sofőr viharos szerelme. Soderbergh egyébként remek rendezése teljes természetességgel kezeli az intim jeleneteket. Az olyan sztárok megnyerése a filmnek, mint Michael Douglas és Matt Damon, csak növeli a néző érdeklődését. A film szexuális tartalma miatt valószínűleg nem ezt torrentelnék a legtöbben a KDNP-ben. Pedig itt már rég túl vagyunk a tabudöntésen, a simogatás a jakuzziban magától értetődő. Sokszor ismételt alkotás az Igaz szívvel is Mark Ruffalóval és Julia Robertsszel. A film a 80-as évek floridai homoszexuális szubkultúrájáról és a rettegett betegséggel, az AIDS-szel való szembenézésről szól.Nem aratott azonban közönségsikert az HBO azon sorozata, amely a Szex és New York mintájára három homoszexuális férfi életét követte a melegközösségeiről híres San Franciscóban. A Keresem című sorozatot a második évad után elkaszálták. Talán még az amerikai közönség sem volt fogékony a férfiromantikára vagy a szereplők által gyakran emlegetett hármas szexre.

De a dramatizálásnál és a sokszor szájbarágós, didaktikus emberjogi aktivista filmeknél sokkal többet tesz a melegtematika érvényesítésért a vígjáték műfaja. Ha nevetsz valamin, akkor elfogadtad. A Comedy Centralon a Modern család című vígjátéksorozat (sitcom) most tart a hatodik évadánál. Már az alapállás is az egymás elfogadásra épül. A nagycsalád minden tagja szenved valamitől, az idős apa igyekszik elfogadtatni környezetével és családtagjaival a bombázó, ám évtizedekkel fiatalabb és bevándorló feleségét. A lány a lúzer, tekintély nélküli férje miatt kerül kellemetlen szituációkba. A fiú pedig homoszexuális partnerét és az új helyzetet szeretné elfogadtatni: a frissen adoptált vietnami kislányt. Te is más vagy, fogadd el a másságot! – hirdeti a tévéműsor. Lelki válság nincs, konfliktus nem bontakozik ki, de minek is: a kislány cuki, a melegpár pedig a forgatókönyvíróknak köszönhetően belerázódik a gyereknevelésbe. Nincs itt semmi probléma, jót szórakozunk az egészen. És a sorozat eléri célját, a melegpár esetlen szimpatikussága, az ízléses humor és ami a legfontosabb: az azonos neműek önkritikára való képessége, gyakran önironikus „buzizása” rokonszenvet és egyúttal elfogadást ébreszt a nézőben.

Ha a szőrős férfimellkasok után tényleg valami másra vágynánk, még véletlenül se próbálkozzunk a Csajok című sorozattal, mert a legutóbbi részben a főhős apja harmincévi házasság után bejelentette a feleségének, hogy a férfiakat szereti. Persze ezen is nevethetünk, hiszen a szerzők szerint a hagyományos család és a heteroszexualitás úgyis csak illúzió. A melegtéma elől tehát egy kereskedelmi tévében nem lehet többé kitérni. Felesleges a távirányító után nyúlni, mert az HBO2-n épp a Mielőtt meghaltam megy, amelyben nagy átéléssel Jared Leto alakít egy transzvesztita AIDS-est, amelyért Oscar-díj járt.

Talán ennyi példa elég ahhoz, hogy érthető legyen, nem az Andrássy úton végigvonuló kamionok befolyásolják a közízlést. A homoszexuális propaganda ügyes eszközökkel, minőségi tartalommal évtizedekkel ezelőtt hídfőállásokat foglalt el a nyilvánosságban. Gyakorlati ellenállás nélkül. A Pride esetleges betiltása vagy megzavarása ezen már nem segít. A homofóbellenes világnap pedig nem oszt, nem szoroz.

]]>www.napigazdasag.hu]]> - Szikszai Péter

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (141) Belföld (7) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (6147) Politika (1581) Gasztronómia (539) Flag gondolja (33) Heti lámpás (259) Irodalmi kávéház (513) Nagyvilág (1465) Tv fotel (65) Vetítő (30) Gazdaság (665) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Kultúra (6) Történelem (15) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2341) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>