Ma 2021 július 24. Kinga, Kincső napja van. Holnap Kristóf, Jakab napja lesz.
Szépség és méltóság

Szépség és méltóság

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Az igazság az, hogy az embereknek egyre több a pénzük.

A kiskereskedelmi üzletek éves forgalma a 2010-es 7 ezer 479 milliárd forintról tavalyra 11 ezer 500 milliárd forintra nőtt, adta hírül a Magyar Idők napilap, mégpedig úgy, hogy évről évre egyenletesen növekvő mértékben nőtt a fogyasztás, ám az elmúlt két évben a növekedés a szokottnál is nagyobb mértékű lett, ami látványosan cáfolja azokat a vádakat, hogy csak egy szűk elit gazdagodik, és az emberek rosszul élnek.

Egy fenét. Az igazság az, hogy az embereknek egyre több a pénzük, egyre többet mernek fogyasztani, és ami ennél is fontosabb, egyre többen mernek élni – a szó minden értelmében. Új lakások épülnek, nő a házasságkötések száma, egyre több gyermek születik. A gazdaság növekedése évről évre meghaladja az uniós átlagot, nem kis mértékben azért, mert egyre több csúcsvállalkozás jelentkezik be mihozzánk. Budapest a világ egyik legnépszerűbb városa, ami nem csoda, mert a magyar főváros olyan lendülettel szépül, amilyet a vén Duna csak a millennium idején láthatott.

A budai Vár, Európa és talán az egész világ legnagyobb és legősibb lakóvára a világháborús pusztítások és a kisszerűen gyűlölködő kommunista évtizedek kártételei után látványosan tér magához. A megélhetési idióták nyekergései sem befolyásolják ezt a csodálatos újjáéledést, ami – erről sokszor és sokat kell még beszélni – tartást, büszkeséget ad a nemzetnek. A Sándor-palota, a Karmelita kolostor feléledése, a Lovarda álomszép épületének a fölemelkedése a semmiből a jelei annak, hogy a Vár végre visszanyeri eredeti szépségét, méltóságát, helyét az ámuló külföld szemében és a hálás nemzet szívében.

Mert csak az tud megküzdeni sikeresen a jelen és a jövő kihívásaival, aki a múlt erejére, szépségeire, lelket nemesítő hagyományaira tud támaszkodni. A magyarság most szörnyű sebekből gyógyul ki, amelyek az emlékezetvesztést, az öntudat elhomályosulását, a célok kitűzésére való alkalmatlanságot eredményezték. A gyógyulás folyamatában kitüntető szerep jut a nemzet szellemi, lelki, sőt, ne féljünk kimondani, szakrális központjának, a budai Várnak, amely az Árpád-kor óta folyamatosan lakott, ami önmagában is egy csoda. Újjászületik majd a királyi palota is, méghozzá legszebb, legpompásabb formájában, Hauszmann Alajos álmai szerint. Talán egy szép napon a magyarság par excellence megtestesülése, a Szent Korona is elnyeri méltó helyét e palotában.

Tradíció és innováció ikertestvérek. Minél elevenebb a hagyomány egy nép lelkében, annál sikeresebben mozgósítható egy-egy nagy cél érdekében. Annál fogékonyabb az újdonságokra, mert érzi, hogy a szépséges múltat, amit hagyományaiban foglal össze, a korszerűség vívmányaival lehet megvédelmezni. Nézzük meg a leginnovatívabb népeket: a japánokat, a koreaiakat, az izraelieket például. Azt látjuk, hogy elképesztő szenvedéllyel ragaszkodnak hagyományaikhoz, és ha kell, akár újraépítik őket, ahogy az izraeliek építették újra a már majdnem elfelejtett héber írásbeliséget.

A magyar múlt, a magyar hagyomány elzárva, de él és lélegzik, csak a hazugság kulisszáit kell eltávolítani az útból. A lerombolt emlékeket azonban újra kell építeni, és tenni mindezt a modern­ség, az új világ új lendületével. Jó, ha tudjuk, hogy egy lelkében nagy nemzet csodákra lehet képes a szeretet és összefogás erejével még akkor is, ha annyi sebet ejtettek rajta az évszázadok, mint a magyarokon. Mert mi túléljük, fölül­emelkedünk, és emelkedünk tovább.

Bencsik András - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (6) Mozaik (83) Mondom a magamét (5446) Tv fotel (65) Életmód (1) Sport (729) Kultúra (6) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Egészség (50) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2079) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Tereb (138) Irodalmi kávéház (505) Gasztronómia (539) Történelem (14) Flag gondolja (33) Nagyvilág (1456) Gazdaság (659) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (255) Politika (1578) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>