Ma 2021 január 23. Zelma, Rajmund napja van. Holnap Timót napja lesz.
Libbal reklám-hazafiság

Libbal reklám-hazafiság

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Orbán és Putyin a felelős.

Az Agóra nevű demokrata ketrecet is alig sikerült tegnap megtöltenie az ukrán nyelvtörvény ellen tiltakozó libbal „hazafiaknak”. Szerintük a kárpátaljaiak jogainak eltiprásáért igazából nem is Petro Porosenko elnök, hanem Orbán és Putyin a felelős. Közben a kormány odacsapott Kijevnek.

A „demokratikus ellenzék” tegnap délután megmutatta, hogy milyen, ha piszkosul magyar és hazafi akar lenni: az ukrán nyelvtörvény elleni tiltakozásukon némi túlzással több volt az újságíró, mint az aktivista. Azaz a mikrofonállvánnyal együtt is jó, ha összesen százegyen voltak.

A libbal ellenzék vezetői is megmutatták, hogy mennyire izgatja őket a kárpátaljai magyarok sorsa: csak Bokros Lajos MOMA-elnök és Szabó Tímea Párbeszéd-társelnök jelent meg, amúgy a B és C vonal reprezentált. Nem volt ott Gyurcsány, Molnár vagy Botka, esetleg Hadházy Ákos, de hiányzott Juhász Péter és sípja is.

Bokrosnál és Szabónál sem kell persze túlértékelni a dolgot. A Modern Magyarországnál a bajuszkirály képviseli az A, B, C, sőt a D és E vonalat is egy személyben. Fodor Gábor liberálisai hozzá képest szinte tömegpárt, hiszen ott van a most is felszólaló Bősz Anett.

A Párbeszédnél Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt társelnök kizárólag kerékpár- és városligeti ügyekért felelős, minden más Szabó reszortja. A párt tagsága most nem ért rá, mert éppen egy vegán töpörtyűs pogácsát sütött, majd utólagosan összeveszett a recepten, és három frakcióra szakadt. További osztódás csak komolyabb személyiségzavar árán jöhetett volna létre, de csak a Petike egyszemélyes frakció mert nekivágni egy spangli után a skizofréniának.

Nem szeretném a Tisztelt Olvasót a jó egy órás beszédfutammal untatni. A lényeg ugyanaz volt: Ukrajnától igazán csúnya dolog, hogy meg akarják szüntetni a kisebbségi nyelvoktatást! Az nem olyan cuki-muki dolog, amit az egyik demokrata elvár a másik demokratától!

De persze valahol meg lehet érteni ezeket az ukránokat, fiatal az államiságuk, sok a gyermekbetegség. Ami biztos így van, de, hogy Ukrajnának három évtizede csak ilyenjei vannak?

Na, de lényeg a lényeg: a libbal ellenzék szerint Kijev tényleg nem csinál szép dolgokat, azonban a kirekesztő nyelvtörvény igazi felelőse Oroszország, aki elcsatolta a Krímet. És Vlagyimir Putyin, aki diktátor és autokrata. Ja, és természetesen Orbán Viktor, aki támogatja Putyint.

Bokros Lajos szerint például az alapvetően nagyon szimpatikus ukrán rezsim rossz arcai csak azt csinálják, mint Orbán, aki „csigolyaként ropogtatja a demokráciát”. Ám nem lesz baj, mert ő szeptember 20-án Ogyesszában találkozik Petro Porosenkoval. Az ukrán elnököt még onnan ismeri, amikor az IMF teljhatalmú komiszárja volt Ukrajnában. És ő, a hős Lajos, akkor majd szépen és intelligensen belenéz a jó Petro szemébe, és ő ettől megérti, hogy nem modern dolog így bánni a kisebbségiekkel.

Ez egy nagyon jó és életszerű terv annak fényében, hogy Porosenko utasítására pártjának összes képviselője megszavazta a törvényt, ő meg huszadikára szinte biztosan aláírja… Annál keményebb lépés csak a Párbeszéd terve lenne, amely egy pesti parlamenti határozat tervezetének kellő mélységű megvitatásával akarja megállítani az ukrán önkényt.

Az persze egyetlen nagyon demokrata és nagyon európai felszólalóban sem merült fel, hogy esetleg Brüsszelnek is van felelőssége az ügyben! Ugyanis a nyelvtörvény sérti az EU és Ukrajna társulási szerződését. Juncker Európai Bizottsága viszont hallgat és vigyorog. De hát az Európai Unió szent tehén, libbal ellenzéki csak áhítattal veszi szájára a nevét.

A milliárdos vagyont öröklő Ungár Péter LMP elnökségi tag most kevésbé volt bájos, mint amikor a Momentum táborában ]]>kiszedték egy közeli patakból]]>, de kiemelkedő szakértelmét itt is megcsillantotta. Mondta, hogy a kormánynak legalább olyan karakánnak kellene lennie, mint a holland nagykövet esetében – aki egyébként aranyos ember, és méltatlanul bántják. Aztán rájött, hogy közben Szijjártó Péter behívatta az ukrán nagykövetet.

A magyar külügy bejelentésének tanulmányozásakor szemmel láthatóan csak a címig jutott. Mert ha tovább olvas – ami persze macera, sok a betű, amelyek sokszor gonoszak és összemosódnak –, talán tudta volna, miről beszél. A magyar külügyminisztérium ugyanis bejelentette, hogy hazánk „az ENSZ, az EBESZ és az Európai Unió minden fórumán felveti az ukrán törvénymódosítás ügyét, és meggátolja az Ukrajna számára fontos ügyek magvalósítását”.

Ennyit arról, hogy ki az, aki csak dumál és hazafit imitál, s ki az, aki valóban tesz is valamit.

Fotó: mti

Máté T. Gyula - ]]>http://matete.pestisracok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1571) Heti lámpás (249) Történelem (14) Vetítő (37) Egészség (50) Szépségápolás (15) Életmód (1) Sport (729) Flag gondolja (33) Belföld (5) Nagyvilág (1453) Tereb (140) Mozi világ (440) Mondom a magamét (5055) Rejtőzködő magyarország (171) Autómánia (61) Jobbegyenes (1951) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (6) Gazdaság (656) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (503) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>