Ma 2024 április 16. Csongor napja van. Holnap Rudolf napja lesz.
Kommunisták akarják legyőzni Orbánt

Kommunisták akarják legyőzni Orbánt

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ennyire érdemes komolyan venni Donáth Anna szavait...

Donáth Anna, a Momentum új elnöke megválasztása után nem sokkal az ATV-ben bejelentette, nem az számít, hogy mit mutatnak a közvélemény-kutatások, hanem csak az, milyen levelet kap az emberektől. Ez voltaképpen érthető, mert a Momentum most sokkal rosszabbul áll, mint két-három évvel ezelőtt, viszont vannak olyan támogatóik, akik örvendezve számolnak be levelükben arról: nagyszerű, hogy Donáth kiállt olyan ügyek mellett, amelyek mellett mások nem. Én a magam részéről örülök, hogy Donáth így áltatja magát.

De hogy mégis odafigyel a közvélemény-kutatásokra, azt az mutatja, hogy megválasztása utáni beszédében aláhúzta, szerinte a viták és a politikai felosztottság már nem a jobb- és baloldalról szól, hanem a liberálisok és a szélsőséges populisták feszülnek egymásnak. Arról is beszélt, hogy mivel a magyar parlament szerepe egyre inkább formális, ezért uniós eszközökkel kell szembeszállni az Orbán-kormánnyal.

A Fidesz–KDNP-t tehát szélsőséges populistának nevezi, akik azért lehetnek a parlamentben, mert őket a többség megválasztotta. Míg a liberálisokat pedig 13 éve még véletlenül se. Arra várnak, hogy uniós eszközökkel Brüsszel hatalomba segítse őket.

Ennek ellenére azt mondja, hogy a Momentum egy liberális, szabadságszerető párt. Szembeszáll azokkal, akik mások felett uralkodni akarnak. „Nekünk kell kipukkasztanunk a populisták lufiját.”

Nyilvánvaló, hogy szerinte a populista Orbán Viktor lufiját kell kipukkasztani. A populista politika – mint tudjuk – karizmatikus vezető körül alakul ki, aki azzal szilárdítja meg a hatalmát, hogy a nép érdekeit szolgálja. Mi ezzel a baj?

Donáth szeretné elhitetni a hallgatóságával, hogy ma a szabadság helyett az erő imádata, a demokrácia helyett a feltétlen tekintélyelvűség, az együttműködésre törekvés helyett a folytonos háborúzás jellemzi az országot. Ezt veti Orbán szemére, amit a kommunista baloldalon kívül senki más nem gondol így. Szerinte „a demokrácia vagy liberális, vagy nem létezik”.

Nem árt tisztázni, mi is az a fennen hangoztatott liberalizmus? A szómagyarázathoz legjobb Orbán Viktorhoz fordulni, aki ezt pontosan leírta: „Hiába, a mozgalom örök, már nem a »világ proletárjai, egyesüljetek«, hanem a »világ liberálisai, egyesüljetek« az új jelszó. Ez persze erősíti azt a közép-európai meggyőződést, hogy ma a liberális voltaképpen a diplomás kommunista.”

És hogy mennyire pontosan fogalmazott Orbán, azt jól mutatja Donáth családja felmenőinek vizsgálata. Apjáról tudjuk, hogy a kommunista MSZP tagja volt, mellette természetesen evangélikus lelkész, akit bírósági ítélet tiltott el vallási feladatainak ellátásától. Nagyapja Donáth Ferenc, a Rákosi-titkárság vezetője. Elvtársai közreműködtek a 1947-es kékcédulás választás megszervezésében, hogy csalással magukhoz ragadhassák a hatalmat, hogy akadálytalanul kiépíthessék saját, sztálini típusú diktatúrájukat. Magyarán a szabadság megfojtásából bizony a kommunista nagyapa bőven kivette a részét. Abból, amit éppen az unokája akar nagy hangon visszaadni az embereknek.

Hogy mennyire lehet elhinni Donáth Annának, amit a jelenről vagy a múltról állít, azt jól példázza 1956-tal kapcsolatos álláspontja. Október 23-ákon például szívesen beszél arról, hogy a Rákosi-titkárságot vezető, kommunista nagyapja bátran szembeszállt Rákosival és a kommunista „szélsőséggel”, amelynek következményeként lecsukták. Máskor azzal állt elő, hogy a kommunista Ferenc nagypapa 1956 hőse volt, a szabadság pedig a forradalom leverése után elveszett.

Ennyire érdemes komolyan venni Donáth Anna szavait arról, hogy miközben rendszeresen bírálja Gyurcsány Ferencet, a hazugság filozófiájának képviselőiként tekint rá. S szerinte a NER leváltását nem lehet a 2010 előtti világ árnyaira bízni.

S amikor a Gyurcsányhoz fűződő viszonyáról konkrétan akarják kérdezni az ATV épülete előtt, akkor a válasz elől beugrik a közelben parkoló taxiba, amely ráadásul nem is rá várakozott.

Bárhonnan közelítünk a választások előtt a konzervatív oldal kihívóihoz, a magukat liberálisnak hazudó baloldalon – mint láttuk – csak kommunisták találhatók. Tőlük pedig most is arra lehet számítani, mint korábban. Sőt, rosszabbra. Már hús helyett műhúst is etetnének velünk, ahogy azt Donáth Anna a minap Facebookján magasztalta. Meghagyjuk nekik. Egészségükre.

Horvárh K. József

A szerző szerkesztő

]]>www.magyarhirlap.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Nézőpont (1) Autómánia (61) Életmód (1) Flag gondolja (36) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Sport (729) Heti lámpás (312) Politika (1582) Tereb (146) Történelem (18) Kultúra (7) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1310) Mondom a magamét (7536) Belföld (10) Jobbegyenes (2786) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Gazdaság (704) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>