Ma 2022 május 21. Konstantin napja van. Holnap Júlia, Rita napja lesz.
d899bd1b5fe18bcfa067e33ad8dd5dc0.jpg

Kő András:"Ne lopj!"

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A pillanat drámai: egy harminc év körüli asszonyka a könnyeivel küszködik Bangkokban, a királyi palota épületegyüttesében, a Wat Phra Kaeo-templom bejáratánál.

Itt őrzik a híres-nevezetes Smaragd Buddhát, amelyre évszázadokkal ezelőtt bukkantak rá, amikor egy régi pagodába villám csapott. A hetvenöt centiméter magas, törékeny szobornak nagy természeti erőt tulajdonítanak: amíg ugyanis a Smaragd Buddha Thaiföldön marad, a királyság megőrzi szabadságát. A templomba csak lábbeli nélkül szabad belépni, és tilos a fényképezés. Az asszonyka szomorúságát az okozza, hogy miközben ő Buddha szépségében gyönyörködött, valaki ellopta a cipők halmazából a rózsaszín lábbelijét.

Ki gondolná, hogy éppen ezen a szent helyen vetemedik valaki erre az aljas tettre. A helyzet szülte a döntését, vagy tudatosan készült a merényletre – egyre megy. „A tolvaj hazug, az áruló tejtestvére – írja Pilinszky János. – Bűnében a nihilizmus vétke lappang. A tolvaj hiszi, hogy titokban cselekszik. Hiszi, hogy a világ csak kulissza, s mögéje kerülve a semmi szabadságát élvezheti.” A legtöbb tolvaj eladja a lelkiismeretét, és a bevételből él tovább. Ezért aztán nem is figyelmezteti senki a belső hangra, hogy talán valaki figyeli őt. Egyesek szerint lelkiismeretesen élni olyan, mintha az ember állandóan behúzott kézifékkel autózna. De hát, a lelkiismeret hangjai nélkül az életet nem lehet egyensúlyban tartani. A tolvaj erre képtelen: „a kapzsiság bűnébe vakult ember legtisztább típusa”.

Luther Mártonnál olvashatjuk a máig érvényes igazságot: „Nagyon általános, elterjedt bűn ez – mármint a lopás –, de alig figyelnek rá, és alig törődnek vele, s ezért olyan mértéktelenül történik, hogy ha mindenkit felakasztanának, aki tolvaj, akkor hamar pusztává lenne a világ.” Tudniillik a kicsinyes tolvajok mellett az élet számtalan területén találkozhatunk a csalók, a hamisítók, a ravaszkodók, a rablók nagy számával. Sokan állítják: az erkölcs magánügy. Nem az! Az erkölcs, éppen azért, mert az ember közösségi lény, közügynek tekinthető. A jogrend az erkölcsi törvényre épült. Az ember cselekedeteinek erkölcsi értékét az szabja meg, hogy mennyiben igazodik az örök erkölcsi törvényhez, a tízparancsolathoz. Szeretném azt mondani az asszonykának: minél tovább rágódunk a balszerencsénken, annál nagyobb lesz a hatalma, hogy ártson nekünk.

Kő András - magyarhirlap.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (141) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1581) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (513) Heti lámpás (259) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Egészség (50) Jobbegyenes (2309) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Belföld (6) Életmód (1) Gazdaság (664) Nagyvilág (1465) Flag gondolja (33) Titkok és talányok (12) Történelem (14) Sport (729) Vetítő (30) Mondom a magamét (6064)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>