Ma 2024 február 21. Eleonóra napja van. Holnap Gerzson napja lesz.
Jourová nem harapja meg a kenyéradó gazda kezét

Jourová nem harapja meg a kenyéradó gazda kezét

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

 

Felröppent a hír, hogy Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos kiszáll a brüsszeli politikából. Meg kell mondanom, ha én lennék a cseh politikus hölgy helyében – ami persze teljes képtelenség −, már sokkal korábban megcsömörlöttem volna önmagamtól, s emiatt jóval hamarabb bedobtam volna a törülközőt.

Megfeküdte volna a gyomromat, hogy olyan „európai értékekért” vagyok felelős, amelyeket döntően az unión belül túlhatalommal rendelkező balliberális erők jelöltek meg értékekként, s amelyeknek semmi közük a konzervatív, nemzeti és keresztény értékekhez. Fogadjuk el, hogy a globalista, balliberális gyomor olyasmit is be tud fogadni, ami megfekszi a normális értékek iránt fogékony politikusokét, de van azért itt más is.

 

Nevezett hölgy helyében legkésőbb 2021 elején megcsömörlöttem volna önmagamtól, amikor a legnagyobb technoló­giai cégek, mint a Twitter, a Facebook, a Google és az Amazon kizárták a még regnáló amerikai elnököt a közösségi platform­jaik használatából. Jourová akkor egy szót sem szólt, nem tiltakozott a Twitter önkényes lépése ellen, amiért lábbal tiporta a vélemény- és szólásszabadságot mint kimagasló liberális értéket azzal, hogy megszüntette Donald Trump kommunikációs lehetőségeit.

Jourová asszony mondhatná erre, hogy mindez Amerikában történt, ő pedig az európai értékek védelméért felel, de mint tudjuk, a szólásszabadság nem kontinensfüggő, másrészt a Twitter (ma már X) és társai Európában éppúgy jelen vannak, mint az Egyesült Államok területén.

Ez csak azért jutott eszembe, mert a napokban Jourová – elfelejtve, hogy már bejelentette a leköszönését – figyelmeztette a Twitter (X) új tulajdonosát, Elon Muskot, miszerint: 

Figyelni fogjuk, mit csinál.

Vajon miért kellett figyelmeztetni az amerikai multimilliárdost? Nos azért, mert az X állítólag nagyon elmarad a dezinformációellenes uniós normáktól, és tartani lehet attól, hogy megsérti a nemrég hatályba lépett, digitális szolgáltatásokról szóló uniós törvényt.

Ha az „értékfelelős” Jourová azért fenyegetné Muskot, mert lehetővé tette, hogy a másfél éve felfüggesztett Donald Trump ismét jelentkezzen az X-en, vagy netán azért, mert nem tiltja le az amerikai Trump-ellenes demokratáknak nem tetsző véleményeket, akkor persze kilógna a lóláb. Most csak azért fenyegetőzik a csehek brüsszeli üdvöskéje, aki amúgy sokat tett már hazánk megbüntetése érdekében is, mert úgy véli, hogy a Kreml és szövetségesei az online platformokon a megszokottnál is aktívabbak lesznek az európai parlamenti választások előtt.

 

Szerinte tartani kell az orosz propaganda és dezinformáció erősödésétől, és ez azért jobban hangzik, mintha a nyugati propaganda hazugságairól kellene nyilatkozni. Arról az „orosz beavatkozásról” például, amivel annak idején Trump elnökválasztási kampányát próbálták lejáratni, s amelyről azóta kiderült, hogy kőkemény dezinformáció volt. Jourová asszony fontos pozíciót tölt be, és valóban védhetné az európai értékeket. 

Történetesen figyelmeztethetné Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét: ugyan már ne erőltesse ennyire Ukrajna uniós csatlakozását, és ne hirdesse széltében-hosszában, hogy ez az ország mennyire elkötelezett az európai demokrácia hősies védelme mellett. 

Inkább olvasson bele Jacques Guillemain, a Riposte Laïque hírportál publicistája, nyugalmazott francia katonatiszt júliusi írásába a Magyar Nemzetben (Ukrajna nem érdemel NATO-tagságot, 2023. július 18.), hogy megpillanthassa az érem másik oldalát.

Guillemain ebben idézi Zelenszkij ukrán elnök szavait: „Ukrajna tiszteletet érdemel!” Ezután felteszi a kérdést, hogy miért is kellene tisztelni az ukrán rendszert, amelyet 2014-ben egy CIA-puccs juttatott hatalomra. Miért kellene tisztelni „bolygónk egyik legkorruptabb maffiaállamát”? Egy olyan rendszert, amely titkosított internetes hálózatokon eladja a fegyvereket, amelyeket a Nyugattól kap, s amely a CIA szerint négyszázmillió dollár nyugati segélyt sikkasztott el? ­

Miért kellene tisztelni egy olyan rendszert, amely nem tartotta be a minszki egyezményeket, holott ezekkel megelőzhette volna a háborút? Ukrajna nyolc éven át üldözte a Donbász lakosságát, megtűrte azokat a neonáci egységeket, amelyek a legszörnyűbb háborús bűnöket követték el, és 15 ezer áldozatot szedtek a Donbászban, a hadserege pedig orosz hadifoglyokat végzett ki a hadijog semmibevételével. 

Elég legyen a hazugságokból, a mindenféle gyalázatból és a képmutatásból!

 – mondja Guillemain, s mondhatná ezt Vera Jourová is, ha szembe merne nézni a tényekkel.

Ehelyett rendületlenül teszi a dolgát, mert tudja, hogy Euró­pában kik fújják a passzátszelet, s ismeri a régi mondást: a kenyéradó gazdának nem harapjuk meg a kezét.

Bánó Attila

A szerző író, újságíró

Borítókép: Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke (Fotó: AFP/Dursun Aydemir)

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Nézőpont (1) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Kultúra (6) Mondom a magamét (7417) Flag gondolja (36) Tereb (146) Irodalmi kávéház (535) Nagyvilág (1309) Autómánia (61) Gazdaság (698) Politika (1582) Heti lámpás (304) Belföld (10) Gasztronómia (539) Sport (729) Jobbegyenes (2760) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Életmód (1) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (17) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>