Ma 2022 november 28. Stefánia napja van. Holnap Taksony napja lesz.
Havas Henrik kulturálatlanul véleményezi a kultúrát

Havas Henrik kulturálatlanul véleményezi a kultúrát

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mi maradt a maga által szélesnek titulált műveltségéből?

Ülök a fotelben, és nézem az N1 TV-n Havas Henriket. Éppen a kulturális rovatot gyalázza. Kolleginámat s az általa megszólított művészt. Nézem, hallgatom. Aki képtelen a folyékony hangos olvasásra, ugyan miért erőlteti? Így nem a szöveg, hanem a felolvasó lesz komikussá. Miként a helyzet, hogy a magát egykor az utolsó MDF-esként hirdető, Jobbik-pocskondiázó most ott égeti magát az N1 TV-n. Ez a jelen, ami az új múltból fakad, nem pedig a régiből, amelyet az előbb felemlegettem.

Ezért aztán lássuk a régi múltat, a valóságot!

A 2014-es országgyűlési választások kampányában „Szavazz a Jobbik ellen!” cím alatt rövid videókban vallottak ballib véleményformálók arról, hogy bármilyen arcot is mutasson a Jobbik, marad a gyűlölet pártja. A megnyilatkozók között természetesen szerepelt Havas Henrik, aki mindössze annyit mondott: „Senki se szavazzon a Jobbikra!” Nem sokra rá aztán interjúkötetet készített Vona Gáborral.

Is – mondhatnók, hisz kikről, mikről nem csinált könyvet? Bizonyítva széles műveltségét, amivel igen széles körben hivalkodott. Ha ugyan volt valaha neki efféléje, bizony levedlette, miként kígyó a kinőtt bőrét. Erről tanúskodik, amikor a Magyar Nemzet – éppen általam szerkesztett – május 29-i számának ]]>kultúrarovatát]]> igyekszik gyalázni.

Mint tudjuk, ízlésről vitatkozni nem lehet. Legalábbis nem érdemes. Havas Henriknek olyannyira nem tetszett a lapunkban bemutatott Covid-emlékmű, hogy elkerülte figyelmét a túloldalon olvasható Koltai Lajos-cikk. Pedig amennyiben nincs eme csőlátása, jó nagyot rúghatott volna (a baloldal számára egykor) világhírű operatőrbe, aki pária lett az Orbán-gyűlölők körében, mióta (változatlanul) közösséget vállalt a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel.

Havas Henrik most sem hagyhatta szó nélkül egykori egyetemi oktatói múltját, amelyre oly büszke. Én pedig arra, hogy az ELTE-n Bernáth Laci bácsitól tanulhattam a mesterséget. Meg nem bántva senkit, akkoriban az a mondás járta: vannak Bernáth Laci bácsi tanítványok, s vannak, akik nem Bernáth Laci bácsi tanítványok.

Havas Henrik eztán belekötött a cikk szerzőjébe, dödögve felolvasva mondatait. Hallható a szövegértési gond. Való igaz, a szöveg összetettebb bármely egykori Népszabadság-vezércikknél, amely írások értelmezése szolgálhatott a felolvasó újságírói tanulmányaként. Miként villámgyors felemelkedését ismerjük, mint a Volán művezetője jelentkezett a KISZ KB és a Magyar Ifjúság pályázatára, ahol elért sikere, mindenféle iskola híján megnyitotta előtte az állami sajtó addig zárt kapuját, s lett hírszerkesztő a Magyar Rádióban. Az egyetlenben, ami annyira távol esett a független közszolgálatiságtól, mint Havas Henrik.

S, hogy mi maradt, a maga által szélesnek titulált műveltségéből?

„Mi a túró lehet az a rakamazi turul? Nem tudom” – kérdi kínos műsora vége felé.

Nos, a honfoglaló magyarok életének egyik legismertebb tárgyi emléke. Rakamazon került elő ugyanis egy rendkívül fontos honfoglalás kori sírlelet, turuldíszítésű hajkoronggal. Ennek a motívumnak a dicséretére született a Havas által hírbe hozott műalkotás is a Lósi-völgyben, Verőce mellett. Amelyről eddig nem nagyon hallhatott Havas Henrik, legalábbis ezt bizonyítja, hogy úgy betűzte ki a földrajzi nevet. Nem lenne ez ordító kulturálatlanság, amennyiben a Lósi-patak völgye nem pont lakhelyével, Kisoroszival szemben szelné keresztül a festői dombokat a Duna túlsó partján.

Ditzendy Attila - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Mondom a magamét (6459) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Tereb (142) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1581) Tv fotel (65) Sport (729) Belföld (8) Irodalmi kávéház (516) Kultúra (6) Jobbegyenes (2481) Flag gondolja (33) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (260) Nagyvilág (1304) Történelem (15) Egészség (50) Gazdaság (669) Életmód (1) Szépségápolás (15) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>