Ma 2024 május 24. Eszter, Eliza napja van. Holnap Orbán napja lesz.
Gyökérkutatók és gyökerek

Gyökérkutatók és gyökerek

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mondják, az ember szelleme kiül a tekintetére. A szelíd ábrázat az értelem szinonimája, a fölényes a bugrisságé.

Mondják, az ember szelleme kiül a tekintetére. A szelíd ábrázat az értelem szinonimája, a fölényes a bugrisságé. Úgy tartják, negyvenéves korától mindenki felelős a tekintetéért. (Nem az arc szépségéről – az érteleméről mondják ezt. Vagy annak hiányáról…) Az arcolvasás ősi tudomány, Kínában már háromezer éve alkalmazzák. Tőlük az alaptétel: a gyermek nem tehet arról, milyen az arca, a felnőtt már felel érte. Tetszik, nem tetszik, arcvonásainkban ott a jellemünk, mondogatjuk is sűrűn: „Minden az arcára van írva.” Ne fogjuk a genetikára, milyen a fizimiskánk! Bizony, hogy tehetünk róla.

Próbáljuk ki a szabadjára engedett, őszinte érdeklődést. Rácsodálkozni az ismeretlenre sosem késő. A rácsodálkozás megszépít, a dac elcsúfít – ilyen egyszerű. A tekintet képtelen füllenteni. Az elbliccelt iskolai órák következménye űrként kong a légüres fejben, ül ki a magabiztost alakító ember arcára. Meg persze a pótcselekvések: gúny, gőg, felszínesség. Gyakran a külsőségekbe menekülés: kevély, harsogó fellépés, magamutogatás. Csak hát ott az ábrázat. Az a sokatmondón üres tekintet…

Jó nézni a bölcs ember tekintetét. Szoktuk mondani: „rá van írva az értelem”. Mitől más egy ilyen arc? Érdeklődőbb. A bölcs egyfolytában kíváncsi a világra. Örökké ablakot keres, világosságot. A bölcs ember mindig nyitott, és mindig bizonytalan is egy kicsit, hiszen tudja – ő tudja –, hogy nincs nála a bölcsek köve. Minél mélyebbre ás, annál jobban ráébred, mennyire szerteágazó a tudásfa gyökere.

A másik? Az csak harsány és nagy arcú. (Példákat nem írok. Engem ne pereljenek be Jakab Péterék, Szabó Tímeáék…)

Pilhál György - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Történelem (18) Mozaik (83) Jobbegyenes (2805) Politika (1582) Irodalmi kávéház (537) Sport (729) Egészség (50) Belföld (11) Tv fotel (65) Vetítő (30) Heti lámpás (314) Tereb (146) Nézőpont (1) Mozi világ (440) Életmód (1) Autómánia (61) Mondom a magamét (7616) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1310) Flag gondolja (36) Kultúra (9) Gazdaság (710) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>