Ma 2024 július 14. Örs, Stella napja van. Holnap Henrik, Roland napja lesz.
Greta Thunberg fejét nézegetve

Greta Thunberg fejét nézegetve

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Ez igen!

Új fogalmat ismertem meg: „karbonsemleges zenekar”.

Még nem áll rá a nyelvem, de tetszik. Eddig azt hittem, van klasszikus zene, jazz, popzene, rockzene, meg olyan zene, amit zenének hazudnak, holott bűnözők zaj kíséretében elhangzó szakmai önéletrajza. (Ez a rap. Nem értem, miért sorolják a zene kategóriájába, ilyen alapon az is zene, ha egy csempéző a fugázó zacskót ütögetve elmotyogja a tennivalókat: kiveszem a dobozból, levágom a felesleges részt, odaillesztem, elkérem pénzt. A rap is erről szól. Zaj kíséretében elhadarja egy szakember a napi foglalatosságait: Leütöm, kirabolom, viszem a lóvét.)

Jó, a nagyon profi képben van ilyen finomságokkal, mint a doom metal, vagy a Neue Deutsche Welle, de a karbonsemleges zene nekem új.

Egy bizonyos Greta Thunberg kapcsán olvastam ezt. Ő beszélt erről. Ez a Greta egy „tinédzser klímaharcos” – ahogy az egyik propagandaportál fogalmaz. Greta azonkívül, hogy tinédzser klímaharcos, egy 13-nak kinéző, rémisztő kisugárzású, 16 éves nőnemű. (Remélem ezzel nem sértem meg, nem néztem utána, voltaképp minek is vallja ő önmagát.)

De ez a karbonsemleges zene akkora baromság, hogy kíváncsi lettem rá. Lusta voltam ezernyi cikket elolvasni, úgyhogy azt a módszert alkalmaztam, amit az ember általában szokott. Megnéztem róla pár képet, és rákerestem a dalra, amiben énekel. Akarom mondani agitál. („]]>Az idei Sziget egyik sztárfellépőjével jegyez közös számot a tinédzser klímaharcos]]>” – írja a fentebb is említett kártékony propagandaportál.)

Nos, már mindent tudok. Több nem érdekel.

Korunk egyik fő marketingje arról szól, hogy a csomagolás minden. A külső jelzi a belsőt. A Milka csokiban Milka csoki van. A rothadt, barna banán jelzi, hogy mi van belül. Az összes „lázadó” a külsejével akarja felhívni magára a figyelmet, ilyen-olyanra vágatja a haját, ilyen-olyan ruhát meg lábbelit visel, ilyen-olyan zenekaros meg feliratos pólót, miközben azt hirdeti, hogy a külső nem számít.

Értik, felhúzza a „Külső nem számít!” pólót, kívülre, a testére. Mert valamiért úgy érzi, hogy kevés, ha csak elgondolja. Az nem jelzi eléggé, hogy mit gondol, hogy mi van legbelül. Iszonyatos munkát tesz bele, hogy a külsejével ezer módon jelezze az üzenetét és az ideológiáját, és brutális munkával hirdeti kifelé, a világ felé. hogy a külső nem számít, mert mindenki egyenlő.

Mert eközben azt szajkózzák, ne azt nézd, hogy milyen a ruhája, a bőre, a haja, az arca, ne azt nézd, hogy ronda, hogy igénytelen, hogy eltorzult vonásai vannak, ő ugyanolyan, mint te.

Ne ítélkezz! Ne légy előítéletes! (Senki nem az. Tapasztalok valamit, aztán levonok egy következtetést.)

Greta Thunbergre is csak rá kell nézni. Ami kívül, az van belül.

„El kell ismernünk, hogy az idősebb generációk elbuktak. A politikai mozgalmak jelenlegi formájukban elbuktak. De az ember még nem bukott el. (...) Eljött a lázadás ideje” – ]]>mondja]]> a 16 éves Greta Thunberg az idei Szigeten is koncertező The 1975 számában.

Igen, ez van kívül és belül.

Amúgy a kiscsaj autista. Ezt a szülei is tudják, és szerintem mindenki. És biztos van olyan, aki szerint én vagyok tiszteletlen és tapintatlan, mert ezt leírom, nem a drága szülei, akik turnéztatják és pénzt keresnek a betegségével. Na, de nem folytatom, mert nem akarom, hogy ha a Foo Fighters legközelebb erre jár, egy autistát is felcipeljenek a színpadra. (Ha valami tiszteletlenség, hát ez. Felcipelni és mutogatni valakit, felhasználni reklámcélokra, és azt hazudni neki, hogy nincs különbség, holott mindenki tudja, hogy van. Állnak az emberek, mosolyognak, és azt gondolják: „Róla nem mondhatunk semmit, mert bajunk lesz.” Hogy lehet valaki ennyire aljas? Hogy hozhatnak valakit ennyire megalázó helyzetbe?)

Na, de mint mondottam, még azt a szörnyű számot is meghallgattam, amit a The 1975 nevezetű csapattal ad elő.

Csasztuska. Mi lenne más? Polbeat. Propaganda, csak a rosszabb fajtából. Az orosz kommunisták indulói legalább dögösek voltak. Ez még unalmas is. De hát ő nem érzéseket akar átadni, azt nem tud, hanem ideológiát.

Nem tudom, a közönség mit kezd vele. Erre tényleg valaki beindul?

Bár a közönség nem számít. Az eszme a lényeg. Az emberek csak útban vannak a tökéletes társadalom felé vezető úton.

Pozsonyi Ádám -]]> www.888.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1582) Mozi világ (440) Történelem (18) Nézőpont (1) Kultúra (9) Mondom a magamét (7710) Jobbegyenes (2824) Heti lámpás (322) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1310) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (11) Irodalmi kávéház (537) Tereb (146) Tv fotel (65) Gazdaság (713)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>