Ma 2024 február 29. Anonymus napja van. Holnap Albin napja lesz.
37c44983ea736fc63beb02e53b907621.jpg

Frei Tamás: Világkiállítás szeméthalmokon

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Blamázs – a néhány hét múlva megnyíló milánói világkiállítás kapcsán ezt a szót lehet leggyakrabban olvasni a sajtóban.

A magyarban éppúgy, mint az olaszban. Csakhogy egészen más okból. Míg Budapesten épp újabb gellert kapott a több mint egy éve húzódó, egyre méltatlanabb stílusú vita arról, hogy büszkének kell-e lennünk az ősmagyar sámándob és életfa szimbolikáját felhasználó furcsa pavilonépületünkre, eközben az olaszok azt tartják blamázsnak, hogy nem készültek el a beruházással.

Száznegyven ország képviselteti magát a május elsején megnyíló és húszmillió látogatót váró EXPO 2015-ön, ebből 54 külön erre a célra felhúzott épülettel (köztük mi, magyarok is), de ezekből csak harminc lesz kész. A jelek szerint az olaszok hibájából. A rendezők hiába sprintelnek most a végén, és dolgozik már hetek óta 6500 munkás a világkiállítás területén, a blamázs elkerülhetetlennek tűnik.

Az utak egyelőre nincsenek lebetonozva, miközben (bár a világkiállítás egyik témája épp a környezet fenntarthatósága) a növényeket speciális vegyszerekkel próbálják virágzásra és növekedésre bírni. Korrupció és maffia – így szól az olasz média ítélete.

A blamázsnak ez az oka. A jelek szerint az európai mértékkel még mindig elképesztő mélységű olasz „kenőpénzkultúra” újabb látványos és most majd az egész világ által megtapasztalható élménye lesz az idei világkiállítás. A sajtóban maffiaszakértők fejtegetik, hogy már 2009-ben, amikor elkezdődtek az előkészületek, jelentős szervezett bűnözői csoportok költöztek az északi Milánóba a déli maffiaterületekről. Szicília és Calabria maffiózói ugyanis megszagolták az állami milliárdokat.

A lenyúlás pedig elképzelhetetlen méreteket öltött. Nemcsak a beékelődő kenőpénzes alvállalkozói csoportok miatt emelkedtek meg körülbelül ötven százalékkal a költségek, hanem a maffia miatt lelassult a beruházás tempója is. Amikor például az épületek alapozása zajlott, akkor a szemét és  törmelékszállításban érdekelt alvilág fél éven keresztül az expóépületek alagsorát használta szemétlerakónak. Kiderült, hogy fél éven át lefizették az őröket, aztán pedig tönkretették a videofigyelő rendszert, hogy a szemetet és még ki tudja mit szállító teherautók zavartalanul tudjanak bejönni a világkiállítás területére, és tudják beleönteni a mocskukat a földből kivájt épületalapok lyukaiba.

A világkiállítási épületek alatt most ott rohad a szemét! Az olasz pavilon végül forintban számolva húszmilliárd helyett harmincmilliárdba került. A rendőrség világkiállítási menedzsereket tartóztatott le (mire az újak munkába álltak, megint lassult egy kicsit a beruházás), rács mögé dugtak helyi politikusokat, sőt, voltak olyan projektek is, melyek azért nem valósultak meg egyáltalán, mert a kivitelezéssel megbízott cég teljes vezérkara bilincsbe verve távozott. Míg Budapesten a magyar pavilon tervezői a múlt héten nyilatkozatban határolódtak el a saját koncepciójuk megvalósult verziójától, vállalhatatlannak minősítve a kivitelezett épületet, közben Milánóban egymilliárd forintért rendeltek olyan takaróvásznakat, melyek majd elrejtik a látogatók elől a be nem fejezett beruházásokat.

Frei Tamás - metropol.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (36) Mozaik (83) Mozi világ (440) Tereb (146) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1309) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Sport (729) Életmód (1) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Belföld (10) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2764) Kultúra (6) Vetítő (30) Gazdaság (699) Heti lámpás (306) Történelem (17) Irodalmi kávéház (535) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7429)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>