Ma 2021 december 07. Ambrus napja van. Holnap Mária napja lesz.
7e7776c2731983769abcc3fe2273daa3.jpg

Frei Tamás - Robotemberek asszisztensei

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Telefonkomornyik. Személyi asszisztens. Titkárnő. A programozók egyelőre keresik a megfelelő elnevezést. De bárhogy is hívják majd, lényegében megint egy telefonalkalmazás akarja megváltoztatni az életünket.

Képzeljék el, hogy a telefonjuk csengetni kezd, és üzen önöknek, hogy ideje munkába indulniuk, ezúttal korábban a szokásosnál, mert ma reggel dugó alakult ki a városban azon a ponton, ahol a villamosra át kellene szállniuk. A telefon annak dacára teszi ezt és jár el robotasszisztensként, hogy önök semmit sem programoztak be rajta. Nem állították be csörgésre, és a munkába indulásuk időpontját sem jelölték meg a naptárban.

A telefon viszont egy új, „okos” alkalmazásnak köszönhetően elolvasta az önök e-mailjeit, szkennelte a naptárt, észrevette az önök tartózkodási helyét, átfésülte a reggeli közlekedési információkat, a Google-javaslatokat, és arra a következtetésre jutott, hogy szól: ideje indulni.

Ez a technológia az internetes keresőprogramok legújabb verziója, a testre szabott jövő. A lényege (mint az a példából is kiderül), hogy már nem kell „rákeresni”, nem kell a hiányzó információt kutatni, mert a telefon ezt saját maga megteszi. Kiismeri a viselkedésünket, a beépített GPS-rendszerrel követi a mozgásunkat, a webes kereséseinket, a vásárlási szokásainkat, és még rengeteg más dolgot is. Megtanul minket, megért, és aztán a legjobb személyi asszisztensekhez méltó módon szól, figyelmeztet és emlékeztet. Ha valaki például rendszeresen elfelejt tejet venni, és aztán viccelve e-mailt ír erről a barátjának, akkor a telefon legközelebb, amikor érzékeli, hogy belépünk egy élelmiszerboltba, rezegni kezd, és írásos üzenetet küld: „Ne felejts el tejet venni.”

Szép új világ! Vagy csúnya?

Akiknek tetszik, azoknak kezd elegük lenni abból a digitális adathalmazból, amelyen manapság át kell rágnunk magunkat. E-mailek tucatjai, Facebook-üzenetek, közösségi oldalak, hirdetések, ajánlatok, csipog, rezeg körülöttünk a világ, és rabolja, viszi az életünket. Keresünk, kutatunk, mindennek utána akarunk nézni, mert ma már utána lehet. Hol van a legjobb áron az, amit épp venni akarunk, hol a cím, hogyan jutunk oda, mikor, merre és a többi és így tovább. Közben dolgozunk, keres a főnök, indul a találkozó, késünk, kellene küldeni egy SMS-t, hogy bocs, elakadtam a forgalomban.

Milyen jó lenne ilyenkor egy asszisztens, akár egy robot is, aki ebben segít. Látja például, hogy késünk, tudja a naptárból, hogy kihez megyünk, automatikusan SMS-ezik ő, miközben még a tejvásárlásra is figyelmeztet.

„Megjósolható keresés” – ma még csak ilyen esetlen neve van ennek a programtípusnak, melyet világcégek egymással versengve fejlesztenek. Néhány már működik, letölthetők az egyszerűbb alkalmazások, és már jön felénk a robotasszisztens üzenete. Pár nappal az elutazás előtt a célállomás várható időjárása, a javasolt öltözködés, a webes érdeklődésünk és bevásárlásaink alapján a számunkra érdekes éttermek koordinátái, nyitvatartási ideje és a korábbi látogatók véleményének szűrt összegzése.

Akarunk így élni? Önök akarnak majd? Mert a technológiai óriáscégek biztosan szeretnék. Robotasszisztensekkel (és rejtett reklámokkal) terelni robotemberek milliárdjait…

Kapcsolódó anyagok:

Frei Tamás - metropol.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Flag gondolja (33) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1463) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (255) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Egészség (50) Vetítő (30) Jobbegyenes (2166) Sport (729) Mozi világ (440) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (509) Politika (1578) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (6) Történelem (14) Tereb (138) Gazdaság (663) Autómánia (61) Mondom a magamét (5739)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>