Ma 2023 február 02. Karolina, Aida napja van. Holnap Balázs napja lesz.
b856e77679a2877766fc6833f3ced0bc.jpg

Frei Tamás - Pillantás a jövőbe

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A világ számtalan értelemben tekint úgy Japánra, mint egy varázsgömbre, amelyben megláthatjuk a közös jövőnket. Rengeteg terület létezik ugyanis, ahol Japán előrébb jár a hagyományos értelemben vett Nyugatnál.

A technológia fejlődési trendjeire érzékenyek például mindig is etalonnak tekintették azokat a megfigyeléseket, melyeket a szakirodalom a „japán iskolás lányok” barométereként emleget. Vagyis amit ma a japán tinik szeretnek, amire ők érzékenyek, az lesz pár év múlva a divat világszerte. Ebben az értelemben elég csak a japán diáklányok kezében forgatott kütyüket figyelni, és beleláthatunk a jövő trendjeibe.

Sokak szerint ez a japán jövőjóslás más területekre is érvényes. Egyre többen gondolják például azt, hogy azok a problémák, melyekkel szociális, gazdasági és politikai értelemben a mai kor Japánja szembesül, lesznek Európa és Észak-Amerika legégetőbb gondjai is – pár év múlva. Japánba utazva belenézhetünk a saját jövőnkbe. Itt van például a technológiai zsargonból átvett „japán iskolás lány” legújabb verziója, a „nagyifigyelés”. Az a jelenség, mely szerint a nyugati társadalmakban egyre tovább élnek az emberek, viszont egyre kevesebben születnek. Ez a trend Japánban ma már egészen extrém számokat produkál, olyanokat, melyekkel nemsokára más országok is szembesülni fognak. A népességcsökkenés Japánban a mai 127 millióról a következő 40 évben 86 millióra viszi majd le a lakosság számát, miközben a 86 millióból már 36 millió nyugdíjas lesz, vagyis olyan, aki idősebb 65 évesnél.

Ez technikai, gazdasági és politikai értelemben is megdöbbentő változásokat eredményezhet. A „gondoskodó robotok” megjelenésétől kezdve (például gépek segítik majd felállni a vécéről a magányosan élő időseket), egészen az időjárásról barátságosan csevegő lakásautomaták üzembe helyezéséig. Az egyedül élő öregek kiszolgálása virágzó üzletág lesz a jövőben Nyugaton éppúgy, mint ma már Japánban. Ahogy ott, úgy valószínűleg nálunk is az idősek nagyobb arányban vesznek majd részt a választásokon, így a nyugdíjak és a szociális juttatások fenntartása elengedhetetlen lesz a választási győzelem kivívásához (Japánban már régóta íratlan szabály ez). Vagyis a kormányok előbb fognak nyirbálni mindenféle szolgáltatáson, például a kultúrára és oktatásra szánt összegeken, mint a nyugdíjon. A jövőben ezért a fiatalok egyre csak növekvő adókra számíthatnak (hiszen egyre több idős embert kell egyre kevesebb munkaképesnek eltartania), miközben a biztonságos és szakszervezetek alkuja által védett állások száma fokozatosan csökken.

Aligha lesz ez másképp Németországban, Magyarországon, vagy éppen Franciaországban, vagyis mindenhol, ahol már elindult a népességszám csökkenése. Gazdasági értelemben viszont (ez is kiolvasható a japán varázsgömbből), a GDP-hez viszonyított államadósság (persze csak, ha a kamatok alacsonyak) egyáltalán nem halálos betegség, hiszen a 230 százalékos eladósodottság dacára (Magyarországon ez a szám körülbelül 80 százalék) Japán ügyesen görgeti maga előtt a költségeket, és továbbra is olajozottan működik. Legfeljebb, ha gond lesz, akkor a kormány elinflálja az adósságot. Elengedi az árakat, és a veszteséget szétporlasztja a lakosságon.

Ezt azért nem kellene eltanulni tőlük… 

Kapcsolódó anyagok:

Frei Tamás - metropol.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2537) Gasztronómia (539) Politika (1581) Történelem (15) Mondom a magamét (6587) Belföld (8) Gazdaság (675) Egészség (50) Irodalmi kávéház (516) Nagyvilág (1305) Heti lámpás (260) Sport (729) Tereb (142) Flag gondolja (33) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Mozaik (83) Életmód (1) Mozi világ (440) Kultúra (6) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>