Ma 2022 június 26. János, Pál napja van. Holnap László napja lesz.
6f3d346acbbabb33e771aa07aae80ef4.jpg

Frei Tamás: Most a császár a király

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Néhány évvel ezelőtt Barbie baba legjobb barátnője, Midge megházasodott, teherbe esett, és gyereke született. A babát vásárló szülők tiltakozása miatt azonban a terhes Midge babát kivonták a forgalomból.

A műanyag babának mágnessel tapadó terhes hasa volt, egyetlen mozdulat, és huppsz, már szült is császármetszéssel. Az amerikai anyukák által szervezett játékbaba-ellenes tiltakozó akció nem a császármetszés népszerűsítése miatt indult, ahogy esetleg gondolnánk, hanem mert a szülők megítélése szerint Midge műanyag arcocskája túl fiatalnak tűnt.

Magyarul, rossz példát mutatott a gyerekeknek, mert korán esett teherbe. Ráadásul a Barbie-gyár tervezői azt a végzetes hibát is elkövették, hogy a terhes Midge baba nem hordott gyűrűt, amit a prűd amerikai nőmozgalmak erkölcstelen kilengésnek tartottak egy házas anyuka esetében.

A skandalum, a gyűrűhiány végül taccsra tette a babát. Ehhez képest most újra előkerült a történet, mert a múlt héten közzétették a legújabb császármetszési statisztikákat. A világelső Brazíliában tavaly a szülések 56 százaléka császármetszéssel történt, mert egyre több nő ragaszkodik az úgynevezett életstílus-császármetszéshez.

Szakértők kutatják, hogy mi állhat a háttérben. Miért választja egyre több nő ezt a megoldást a hagyományos szülés helyett? Magyarország egyébként a kelet-európai régió éllovasa, nálunk lassan minden harmadik szülés császárral történik. Lengyelországban csak a szülések 16 százaléka. Csehországban 18, Szlovákiában 20 százalék ez az arány.

Amerikában, Barbie és Midge szülőhazájában, a magyarhoz hasonló helyzet alakult ki, körülbelül minden harmadik szülés császármetszéssel történik. A „Hallgassuk meg az anyákat” mozgalom közelmúltbeli felmérése szerint az életmódcsászárt választó nők a szüléssel járó hüvelytágulást szeretnék leginkább elkerülni, mert aggódnak a későbbi szexuális életükért. A császárt fájdalommentesnek és tervezhetőnek gondolják, nem fordulhat például elő, hogy hétvégén, kockázatos körülmények között szüljenek.

A császárból könnyebb felépülni, gondolja a nők többsége, kevésbé marad nyoma, mint a „valódi” szülésnek. A testük gyorsabban visszanyeri eredeti formáját. Megfigyelhető tendencia, hogy egyre több nő akarja eltüntetni a terhesség nyomait. A valóságban és a virtuális térben egyaránt. Amint túl vannak a szülésen, törlik a terheskorszakban készült Facebook-bejegyzéseiket, és a lehető leggyorsabban próbálnak visszatérni a terhesség előtti alakjukhoz, amit aztán büszkén posztolnak fehérneműben.

Ők alapvetően nők, nem pedig kitágult anyák – összegezte a jelenséget kicsit bumfordi módon a felmérés. Vagyis Barbie-kká váltak a valóságban is. Szülnek, huppsz, de már nyoma sincs, szupernők ismét. Összefügg ez persze a fejlődő orvostudománnyal és még rengeteg más társadalmi jelenséggel is. Mindenesetre világszerte évente sok-sok milliárd dollárnyi közegészségügyi extrakiadásról beszélünk, miközben a szülészszakma maximum 5 és 10 százalék közé teszi az orvosilag indokolt császármetszési arányt.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága mindezek alapján ezen a területen korlátozni szeretné a nők szabad választását. A testük az övék, igen, de a szülés módja már nem. A jelek szerint az abortusz után ez lesz a modern világ következő, heves indulatokat kiváltó kérdése: ki döntsön arról, hogy miként is szüljenek a nők?

]]>www.metropol.hu]]> - Frei Tamás

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (33) Gazdaság (665) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (513) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2340) Belföld (7) Politika (1581) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (259) Nagyvilág (1465) Egészség (50) Történelem (15) Kultúra (6) Életmód (1) Mondom a magamét (6144) Tereb (141) Autómánia (61) Mozi világ (440) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>