Ma 2021 október 28. Simon, Szimonetta napja van. Holnap Nárcisz napja lesz.
Harry Potter megvédi Eger várát

Harry Potter megvédi Eger várát

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Már korábban felmerült, hogy át kellene írni a hazai klasszikusokat, hogy naprakészebbek legyenek, értse őket az „okostelefon-generáció” is.

Elég Jókaiból, a Bánk bán meg uncsi – ezt közölte a minap Fenyő D. György, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke, aki sürgősen „frissítené” a kötelező olvasmányok listáját. Már korábban felmerült, hogy át kellene írni a hazai klasszikusokat, hogy naprakészebbek legyenek, értse őket az „okostelefon-generáció” is.

Fenyő D. György, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola tanárának]]>nyilatkozatával]]> foglalkozzanak talán azok a szülők, akiknek gyerekei az óráin ücsörögnek.

A „tanár úr” interjújából így csak egy elemet emelnék ki. Szerinte Petőfi Sándor előtt nem volt „élvezhető” magyar irodalom. Balassi Bálint, Berzsenyi Dániel, Batsányi János, Csokonai Vitéz Mihály, Kölcsey Ferenc és Vörösmarty Mihály menjen a szemétbe. Nehogy már unatkozzon, ne adj’ Isten, művelődjön az okos diák!

Petőfi után persze ott van Jókai is, no, ő aztán végképp uncsi! De persze a nagyszerű újító érti, hogy ezt sokan nem nyelnék le a maradi magyarok közül, így javasolja, hogy egyelőre „csak” A kőszívű ember fiait cseréljék le az Aranyemberre. Ez politikailag is korrektebb lenne, hiszen nem merülne fel semmilyen konfrontáció az Európai Unió egyik tagállamával, a Habsburg Monarchiával (a képzavart úgysem ismeri fel a „túlterhelt nemzedék”). Viszont remek példát mutathatna a „korhű kapitalizmus” mély értékeiből…

Aztán jöhet majd Gárdonyi felülvizsgálata is, az Egri csillagok feltűnően nem píszi regény. Kivenni persze nem lehet a tantervből – megint csak emiatt az ostoba magyarkodás miatt -, de esetleg át lehetne írni aktuálisan politikailag korrektre.

Mondjuk így:

Áll Dobó István, az Egri Vár Zrt. vezérigazgatója a Bebek-bástyán, és nézi a közelgő török hadakat. Érdeklődve fordul helyetteséhez, Mekcsey István humánpolitikai vezérigazgató-helyetteshez. „Te Pistám, kell nekünk ennyi vendégmunkás?” Mekcsey hümmögve mondja, hogy hát a dolgos kéz elkelne a várvédelemben, mert hát jön a török, de valóban, talán nem éppen azok közül kellene válogatni, akik éppen le akarnak minket igázni.

Dobó egyetértően bólint, de tisztában akar lenni a helyzet minden részletével. Hívatja Sukán János tárnokmester gazdasági igazgatót. Kérdi: „Sukán bácsi, elment az uniós pályázatunk a török veszedelmet illetően?” Az öreg mondja, hogy igen, de visszautasították, mert szerintük túlbecsüljük ennek a kérdésnek a negatívumait, és nem koncentrálunk eléggé Európa sokszínűségére. Bécs ezen kívül kéri, hogy hangsúlyozottabban figyeljünk oda a szolidaritás gondolatára, ne akarjanak gyűlöletet kelteni, valamint küldjük az adót, mert tagállami befizetés nélkül nem tudják fenntartani a rendszert.

Dobó káromkodik, mondja, töltsék az ágyúkat. Mire Hegedűs hadnagy kommunikációs igazgató felháborodottan felkiált, hogy nem ez szerepelt az eredeti, a császár által is jóváhagyott marketingtervben. Dobó kérdi, hogy abban mi van? Hegedűs jelzi, hogy ott a törökkel való együttműködés különböző formái élveznek prioritást, bezárólag az árulással és megadással.

Dobó kiköp egyet, és int Mekcsey HR vezérigazgató-helyettesnek, hogy intézkedjen Hegedűs hadnagy azonnali felakasztásáról. Mekcsey közli, hogy a jelen helyzetben ez lehetetlen, ugyanis Hegedűs hadnagyot hosszú távú szerződés köti az Egri Vár Zrt-hez, így azonnali felkötése emberi jogi bíróságra, s ezáltal csődbe vinné a céget.

Dobó dühös, Baloghnéért kiált. Kedvesen megcirógatja az asszony arcát, és kéri, hozzon már egy kancsó bort. Baloghné döbbenten néz Dobóra, aztán Bálint pap jogi igazgatóhoz fordulva felháborodottan kikéri magának, hogy itt őt női szerepében alsórendű helyzetbe hozzák. Sőt, felmerül a hatalommal való visszaélés és a szexuális zaklatás vádja is!

Dobó észreveszi az arra járó Sárközi cigányt, felé kiált, hozna már egy italnyit. Környezete lefagyva néz a főkapitány-vezérigazgatóra! Megőrült?! Itt a török, ő meg nekiáll kisebbségi jogokat sérteni?! Munkára kényszeríteni?

Dobó végső kétségbeeséssel néz körbe: hogy lesz ebből várvédelem? Utolsó reményként Bornemissza Gergely főhadnagy operatív igazgatóért szalajt.„Gergő, mit csináljunk, nyakunkon a török?” Bornemisszában felmerül a várvédelem számos hatékony formája, kezdve a hősisségtől, bezárólag a különböző technikai kütyükig, mint mondjuk a törököt irtó tűzkerék.

De aztán rájön, hogy ez most nem aktuális, ebben nincs semmi nóvum, ez nem lenne senki számára sem eléggé izgalmas.

Dobóra néz, és kimondja a verdiktet: „Hívjuk Harry Pottert! Repülő seprűvel ő csak megvéd minket!”

Fotó: hdwallpapers.com

Máté T. Gyula - ]]>http://matete.pestisracok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Mondom a magamét (5664) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Mozi világ (440) Politika (1578) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2136) Flag gondolja (33) Tereb (138) Heti lámpás (255) Irodalmi kávéház (506) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Egészség (50) Kultúra (6) Sport (729) Belföld (6) Történelem (14) Nagyvilág (1463) Gazdaság (662) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>