Ma 2024 február 26. Edina napja van. Holnap Ákos, Bátor napja lesz.
f64d722cddc8b9768e3fbab7a2d21cc8.jpg

Frei Tamás - Mentolcsata áldozatokkal

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nem verték nagydobra. Azóta próbálok rájönni, hogy miért. A kormány? A sajtó? A dohánylobbi? Vagy csak egyszerűen az érdektelenség az oka?

Vajon miért nem tudunk széles körben az Európai Unió illetékes minisztereinek múlt heti döntéséről? Az Európa-szerte mérföldkőnek tekintett dohánykereskedelmi reguláról. Hiszen hetek óta másról sincs szó Magyarországon, mint a nemzeti dohányboltokról és a cigarettakereskedelmi koncessziókról. A reformról, amely épp azt a célt szolgálhatja, amit az elmúlt napokban agyonhallgatott uniós döntés is. Behozandó a lemaradást, én most sorba veszem.

A brüsszeli parlament jóváhagyására váró új szabályok értelmében Európában a cigaretták csomagolásának első és hátoldalát 65 százalékban képes és szöveges figyelmeztetés borítja majd. Ez valamivel kevesebb, mint a megcélzott 70 százalék, de jóval több, mint a dohánylobbi 40 százalékos ajánlata.

Európában súlyos vereséget szenvedtek a nagy nemzetközi dohánycégek. Ez szerintem jó hír. Sokkal nagyobbat, mint például Amerikában. Ott ugyanis, amikor 2009-ben hasonló vita zajlott, meg tudták a kongresszusban akadályozni, hogy betiltsák a mentolos cigarettákat. Európában ez sem sikerült. A 65 százalékos figyelmeztető felirat kötelező bevezetése mellett ugyanis a mi kontinensünkön betiltják az ízesített cigaretták forgalmazását, például a mentolos dohányter-mékekét is. Az unió vezetői szerint ez azért fontos, mert a fiatalok, azon belül is a lányok rászoktatásának egyik megkönnyítője, hogy a dohánycégek ízesített cigarettákkal csábítgathatják őket.

Jegyzem meg, Brüsszelben a döntés utáni egyetlen lényeges kritika a kelet-európai országok lobbizásával kapcsolatban hangzott el. Hogy a lengyelek vezetésével a mi térségünk kiharcolta a vékony női cigaretták forgalmazásának további engedélyezését, pedig a nyugati országok ezeket is be szerették volna tiltani. Én például kíváncsi lennék ez ügyben a magyar kormány álláspontjára. Hogy mi kit támogattunk? A lengyeleket, a vékony cigarettákat vagy az egészséget?

A nyugati álláspont szerint ugyanis a női dohányzás visszaszorítását akadályozza a vékony, elegáns cigaretták létezése. Ahogy az unió egészségügyi biztosa, Tonio Borg fogalmaz: „A dohány nézzen ki dohánynak, ne parfümnek vagy cukros dobozkának. És olyan is legyen az íze, mint a dohánynak!”

A lengyelek (nagy mennyiségben termesztenek dohányt) megfúrták a „parfümcsomagolás” betiltását, de legalább nem tudták megakadályozni az ízesítés kiirtását Európából. Amerikában ugyanis a dohánylobbi elérte, hogy maradhasson a fiatalokat vonzó mentolos cigaretta, hiszen a mentol önmagában nem ártalmas. Teszünk mentolt a teánkba is, akkor a mentateát is betiltják majd? Ott körülbelül ezen a színvonalon zajlott a vita.

Európában ez az érvelés nem jött be. Itt fontosabb volt a dohányzás miatt elhunyt évi 700 ezer ember élete, és persze azok a milliárdok, amelyeket a kezelésükre költünk.

Az európai kormányoknak három évük lesz bevezetni az új szabályokat. A brüsszeli parlament döntése után persze azonnal is megtehetik. Már csak ezért is érdemes lesz figyelni a nemzeti dohányboltok kínálatát Magyarországon.

Kapcsolódó anyagok:

Frei Tamás - metropol.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (306) Politika (1582) Flag gondolja (36) Sport (729) Mondom a magamét (7425) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (17) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Nagyvilág (1309) Gazdaság (698) Tereb (146) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2763) Mozi világ (440) Belföld (10) Irodalmi kávéház (535) Vetítő (30) Kultúra (6) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Egészség (50) Mozaik (83) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>