Ma 2021 október 28. Simon, Szimonetta napja van. Holnap Nárcisz napja lesz.
ec922f534194de2750fd6fe12dd75d44.jpg

Frei Tamás - Friss zöldség a tetőről

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Szép új világ! Első pillantásra már a látvány is lenyűgöző. A távolban New York felhőkarcolói, az előtérben többhektárnyi beültetett tető. Szó szerint tető.

Ahol korábban piros cseréperdő hullámzott, ott most zöldség és gyümölcs terem. Évi húszezer kiló friss élelem, ameddig csak a szem ellát, a házak tetején, Brooklyn kellős közepén.

„Frissen a tetőről” – ez a legújabb amerikai városi mánia neve, de azt hiszem, nemcsak futó divatról van szó, hanem hosszasan velünk maradó folyamatról.

Ahogy ugyanis a világ nagyvárosai egyre nagyobbak lesznek, és elérik az ötmilliós lakosságot, sőt, egyre többször a tízmilliós méretet is, úgy lesz egyre bonyolultabb valóban friss zöldséget, gyümölcsöt és húst az ott élők asztalára juttatni. Ezt a problémát amúgy már mi is ismerjük a sokkal kisebb magyar városokban, elég csak rápillantani a szupermarketek polcain néha két évig is elálló élelmiszerek alkotórészeire.

Mindezt végiggondolva már könnyen érthető, hogy pár évvel ezelőtt miért is indult önszerveződő mozgalom Amerikában annak érdekében, hogy „frissen a farmról” logikával, tartósítószer nélküli, egészségesebb ételekhez jussanak a városiak. Eleinte ez csak logisztikai kérdés volt, friss szállítás sokkal sűrűbben, és így persze költségesebben. Az Amerikában, aztán már Európa nyugati felén, később pedig Japánban is elszaporodó ilyen üzletek környékén „frissen a farmról” éttermek is nyíltak, biztos felvásárlóként tartva életben ezt a bio- és organikus városi divatot, az egészségesebben élni igyekvő jólszituáltak mániáját.

Mert eleinte csak mánia volt. Vezércikkírók tették nevetségessé az egyre egészségtelenebb nagyvárosok levegőjét szívó, de közben mégis méregdrága, „frissen a farmról” zöldségeket fogyasztó gazdagokat. Amíg végül két évvel ezelőtt Brooklynban megalakult a „tetőtermesztők” szövetsége, és forradalmi újításokat vezetett be. Speciális technológiákat fejlesztettek ki azért, hogy a cseréptetőkre erősített könnyűszerkezetes állványokon, föld és mindenféle hagyományos mezőgazdasági technológia nélkül is lehessen gyorsan és nagy mennyiségben zöldséget és gyümölcsöt termeszteni. A városok kellős közepén.

Most már nincs sűrű, mindennapi szállítás távoli farmokról, nincs extraköltség, mert minden ott terem, ahol meg is eszik. Az úgynevezett hidroponikai rendszereket továbbgondolva, a tetőfarmokon a növények nem talajban, földben nőnek, hanem tápoldatban és tápoldattal rendszeresen átjáratott anyagokban, főleg perlitben és kőzetgyapotban. Az érés felgyorsul, a károkozóknak kevesebb idejük marad megtámadni a növényeket (a saláta például négy hét alatt megterem védőpermetezés nélkül), a vége pedig a lényegesen olcsóbb és friss, „tetőfarmon” szedett gyümölcs és zöldség.

Aligha véletlen, hogy az ilyen tetőültetvények közelében azonnal „frissen a tetőről” éttermek is nyílnak, megint csak stabil megrendelőként tartva életben a városi növénytermesztést. A minap például egy olyan New York-i étteremről olvastam, amely saját tetőkertet üzemeltet. Hetvenféle zöldséget és gyümölcsöt termesztenek hidroponikával, és ezzel 80 férőhelyes éttermet látnak el. Ráadásul ez a mozgalom visszahozza a városlakók életébe a szezonalitást is, hiszen többnyire azt eszik a vendégek, ami épp terem.

Szép új világ?

Frei Tamás - metropol.hu

Kapcsolódó anyagok:

]]>www.flagmagazin.hu]]> - Flag - Egy Jobb magazin az Értékek mellett!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Belföld (6) Jobbegyenes (2136) Vetítő (30) Nagyvilág (1463) Irodalmi kávéház (506) Történelem (14) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Egészség (50) Sport (729) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Flag gondolja (33) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (662) Tereb (138) Szépségápolás (15) Politika (1578) Mondom a magamét (5666) Autómánia (61) Heti lámpás (255) Mozaik (83) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>