Ma 2022 november 29. Taksony napja van. Holnap András, Andor napja lesz.
4a540bee314dabadae9771c74be18067.jpg

Frei Tamás - Bankszámla bank nélkül

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A történet több mint tíz évvel ezelőtt kezdődött, nagyon messze Magyarországtól, Ugandában és Ghánában. De most már a szomszédunkig, Romániáig érnek a szálai, és szerintem csak hónapok kérdése, hogy átlépje a magyar határt is.

És ha majd átlépi, az érdekes fordulatot hozhat a magyar bankrendszerben. Nem verik nagydobra, szerintem érthető okokból. Mert a hagyományos szereplők nem feltétlenül örülnek. Nyilván Magyarországon sem, mert nálunk is mindenféle adó, illeték terheli annak a pénznek a „mozgatását”, amit beteszünk a bankba. Nos, egy ilyen országban az Afrikában kitalált mobilfizetésnek könnyen nagy sikere lehet.

A hét elején jelentette be a Vodafone, hogy zöld lámpát kapott. A Szaharától délre fekvő országokban rendkívül elterjedt, félig-meddig banki szolgáltatásnak, amolyan bankhelyettesítő mobil-pénzautomatának tekinthető M-Pesa rendszer európai bevezetésére pár napja megkapta az engedélyt. Románia lesz a kísérleti terep, aztán jöhet sorban a többi kelet-európai ország is.

Az M-Pesát teljesen véletlenszerűen „találták fel” Ugandában. Telekommunikációs szakembereknek tűnt fel, hogy fejlett bankrendszer és megfelelően kiépített pénzautomata-hálózat híján a helyi lakosság feltölthető mobilkártyákkal és lebeszélhető percekkel fizet egymásnak. Boltban, piacon, buszon, szinte mindenhol. A veszélyes, rossz közbiztonságú országban az emberek nem hordtak magukkal készpénzt, hanem inkább SMS-ben küldték el a mobilszolgáltatótól vásárolt időkereteket, átruházták az eladóra, aki aztán tovább kereskedett a percekkel. Lényegében lebeszélhető mobilpercek váltották fel a valódi pénzt. Először Ugandában, aztán Ghánában, utána pedig Mozambikban, és így tovább. Futótűzként terjedt el a technika, főleg, hogy a Vodafone továbbfejlesztette. Mobilpénznek, szuahéliül M-Pesának nevezte el.

Ma már ez a világ legsikeresebb és legfejlettebb mobilfizetési technikája. Kenyában például a 44 milliárd dolláros teljes gazdasági összforgalom egyharmada M-Pesában bonyolódik. Lesothótól kezdve Egyiptomig futótűzként terjed a biztonságos és a bankokat teljesen kihagyó új és olcsó fizetési rendszer. Lényegében maga a mobilszolgáltató válik bankká. Anélkül, hogy a vásárlóknak, eladóknak vagy bárkinek is el kellene valahová mennie (Lesothóban messze a bankfiók, Kelet-Európában pedig drága), anélkül, hogy számlát kellene nyitnia, aminek költségei vannak, és anélkül, hogy bármiféle jóváhagyás kellene az átutaláshoz vagy készpénzfelvételhez. 

Egyszerűen egy SMS, ennyi, és kész. A Vodafone azért kezdi Romániával, mert ott hétmillió lakosnak nincs is bankszámlája, ők csak készpénzt tartanak a zsebükben, nem pedig bankkártyát. Van viszont mobiljuk. Jut eszembe, épp ezen a héten jelentette be a Magyar Nemzeti Bank, hogy tavaly 150 ezer bankszámla szűnt meg Magyarországon, és ötmillió alkalommal kevesebbszer vettünk fel készpénzt az automatákból, köszönhetően a különböző díjaknak. Magyarországon is egyre drágább bankban tartani a pénzt. Ha én lennék a Vodafone, Románia után Magyarországra jönnék. Ha pedig bank lennék, aggódnék…    

Frei Tamás - metropol.hu

Kapcsolódó anyagok:

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

 


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (8) Politika (1581) Történelem (15) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Gazdaság (669) Nagyvilág (1304) Tereb (142) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Flag gondolja (33) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Autómánia (61) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (260) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Sport (729) Irodalmi kávéház (516) Mozaik (83) Jobbegyenes (2482) Mondom a magamét (6461) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>