Ma 2024 május 18. Erik, Alexandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.
ca88bb044a2c993e1b78fac6c84d2c59.jpg

Frei Tamás: Az érthetetlen részletek

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Kezdem nem érteni. Már az elején sem volt teljesen világos, de azt még megmagyaráztam magamnak a „kulturális különbségekkel”. Hogy ki mit is tart nemi erőszaknak, amiért ügyészségi eljárás indulhat egy országban.

Talán emlékeznek még az öt évvel ezelőtti WikiLeaks-botrányra. Nem a megszellőztetett információkra (kínos volt sok mindenkinek), hanem az alapító, Julian Assange elleni svéd vádakra. Azért fontos emlékezni, mert a sokak által a sajtószabadság és az oknyomozó újságírás élő legendájának tartott ausztrál aktivista elleni négy eljárásból három épp most évült el.

Ennek ellenére Assange nem sétálhat a londoni utcán, mert ha elhagyja ottani menedékhelyét, az ecuadori nagykövetséget, akkor a negyedik svéd gyanú miatt továbbra is letartóztathatják. Az csak tíz év után évül majd el, 2020-ban.

Én azt nem értem, hogy a svéd hatóságok miért nem akarják valóban tisztázni az ügyet.

Anno, 2010-ben, amikor a svédek kérésére a WikiLeaks vezetője felkerült az Interpol körözési listájára, Julian Assange-t egyszer már kihallgatta a svéd rendőrség. Sokan ezt el is felejtik. A botrányt, a körözést és a nagykövetségi menekülést az váltotta ki, hogy később nem volt hajlandó még egyszer visszautazni a svéd fővárosba, mert attól félt, hogy a svéd–amerikai kiadatási törvények miatt az eljárás csak fedősztori. Valójában azonnal letartóztatják majd, és kiadják az Egyesült Államoknak, ahol bíróság elé állítják.

A WikiLeaks azt megelőzően sok ezer dokumentumot publikált az amerikai hadsereg afganisztáni és iraki háborújáról, a fogolykínzásokról, a bankbotrányról és gyanús diplomáciai üzenetváltásokról. A korábban sosem látott mélységű újságírói oknyomozást a Fehér Ház meggondolatlannak és veszélyesnek minősítette. Ma is fennáll az esélye, hogy Assange-t Amerikában akár 35 évre börtönbe csukják.

De vissza az alapproblémához, az érthetetlen részletekhez. A WikiLeaks vezetője mindig is tagadta az ellene felhozott vádakat (ezekről is írok mindjárt), és
felajánlotta a svéd ügyészeknek, hogy hallgassák őt ki Londonban, az ecuadori követségen.

Vagy Svédországban, de akkor adjanak neki garanciát, hogy nem tartóztatják le a WikiLeaks-ügyek miatt, és nem adják át az amerikai hatóságoknak. Vagy ha ez sem jó, akkor tegyék fel írásban a kérdéseiket. Esetleg hallgassák ki Skype-on, GoToMeetingen vagy bármilyen internetes kép- és hang­kapcsolaton, bárhogy, csak csináljanak már végre valamit.

Ehhez képest a svédek folyamatosan azt követelik, hogy Assange kihallgatásán senki más ne lehessen jelen, csak ők. „Nem vagyunk ajtónyitogató komornyikok” – mondta erre a Londonban szolgáló ecuadori nagykövet. Ragaszkodik a nemzetközi formalitásokhoz, hogy valaki a nagykövetség részéről is ott legyen.

Elvégre az ő nagykövetségük. Ez a svédeknek nem elfogadható. Vajon miért?
Ezért még ötévnyi szobafogság következik. Mégiscsak igazak lehetnek a konspirációs teóriák, hogy az egész ügy mögött a CIA áll, és a svédek tényleg az ő kérésükre kreálták a nemi erőszak vádját? Hiszen valójában nem is volt nemi erőszak. A feljelentő hölgy „csak” azzal vádolja a WikiLeaks alapítóját, hogy szeretkezés közben szándékosan felszakította az óvszert, hogy ne abba kelljen elélveznie, hanem őbelé. Assange szerint kiszakadt. Van ilyen. Ez az ügy lényege, mielőtt elfelejtenénk!

Frei Tamás - ]]>www.metropol.hu]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1582) Belföld (11) Történelem (18) Szépségápolás (15) Heti lámpás (313) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Jobbegyenes (2804) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Autómánia (61) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Életmód (1) Gazdaság (709) Kultúra (9) Mondom a magamét (7603) Sport (729) Tereb (146) Irodalmi kávéház (537) Mozi világ (440) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1310)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>