Ma 2024 május 18. Erik, Alexandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.
a7eb5667ac3c32c2936c680bb387ec89.jpg

Frei Tamás: A legveszélyesebb járvány

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„...rég megszűntnek vélt betegségek ütik fel újra a fejüket. Mint Kaliforniában nemrégiben a kanyaró. Vagy Ausztráliában a szamárköhögés.”

„Elég hülye emberek vannak” – a közelmúltban ilyen nyers hangvételben tette helyre a gyerekoltás-ellenes szülői mozgalmat egy kaliforniai orvos-kutató. A közelmúlt idén januárt jelent, amikor tucatszám betegedtek meg kanyaróban kaliforniai gyerekek. A nyugati világban egyre több helyen lazítanak a kötelező védőoltások rendszerén, és egyre több helyen engedik meg a törvények, hogy a szülők lelkiismereti okokra hivatkozva ne oltassák be a gyerekeiket.

Az ausztrál kormány ezen a héten elég durván arcul csapta ezeket a szülőket, és lényegében mintha az oltás olyan ügy lenne, mint a dohányzás, a passzív dohányosok, akarom mondani, a gyerekeiket beoltók pártját fogta. Ők ugyanis mindent megtesznek, hogy a gyerekeik ne betegedjenek meg, beoltatják őket, mégis egyre gyakrabban kanyaró-, rubeola- és szamárköhögés-járványok veszik őket körbe. Az oltásellenes mozgalmak ugyanis kezdik elérni a kritikus mértéket (Ausztráliában tízből egy gyerek már nincs beoltva), és – részben ezért is – rég megszűntnek vélt betegségek ütik fel újra a fejüket. Mint Kaliforniában nemrégiben a kanyaró. Vagy Ausztráliában a szamárköhögés.

Kinek van igaza? A „dohányosnak”, vagyis annak a szülőnek, aki a saját felelősségére akar úgy dönteni, ahogy neki tetszik? És esetleg azzal a gondolatkörrel ért egyet, amely a tiszta, fejlett, higiénikus nyugati világban kisebb rizikót lát az oltás elhagyásában, mint az oltási betegségekben, vagy a gyerek immunrendszerének legyengülésében? Az ilyen szülők szempontja a fontosabb, az ő döntési szabadságuk? Vagy a „passzív dohányosoké”, tehát azoké, akik nem akarnak járványok között gyerekeket nevelni, ezért beoltatják a csemetéiket, mégis egyre többször kell félniük, mert az óvodában vagy az iskolában a be nem oltott gyerekek miatt veszélyes betegségek jelennek meg?

Kaliforniában a kanyarójárvány idején kimutatták, hogy a szülők egymást hergelik bele az oltásellenességbe, összejárnak, közös baráti társasághoz tartoznak. Vagyis ha véletlenül valamelyikük gyereke megbetegszik, akkor abban a csoportban nagy lendülettel indul el a járvány.

Miközben Magyarországon az oltásellenes mozgalom épphogy csak éledezik, Ausztráliában már fellépnek ellene.

Az ausztrál kormány e heti döntése kimondja, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint józan érvekkel nem indokolható a kanyaró, mumpsz, rubeola, gyermekbénulás és tetanusz elleni oltások elhagyása. Amelyik szülő ennek dacára nem oltatja be a gyerekét, vagyis „dohányzik”, és veszélybe sodorja a passzívakat, akik nem szeretnék járványnak kitenni a gyereküket, nos, az a szülő fizessen.

Pontosabban, mostantól kezdve kizárják az Ausztráliában igencsak nagyvonalú gyermektámogatási rendszerből, valamint a családi adókedvezményekből. Jövedelem- és családmérettől függően ez Ausztráliában a középosztálybeliek esetében forintban számolva évi minimum félmillió, de bizonyos esetekben akár hárommillió forintos mínuszt is okozhat a családi kasszában. Érdekes, vitatható, provokatív döntés, de mindenképpen ráirányítja a figyelmet a problémára, mint ahogy az ausztrálok anno ráirányították a passzív dohányzásra is. Ők voltak azok, akik a rákbetegségek riasztó fotóival illusztrált cigarettacsomagolással először „háborították fel” a világot.

Frei Tamás - metropol.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (9) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Jobbegyenes (2804) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1582) Sport (729) Történelem (18) Tereb (146) Flag gondolja (36) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (537) Egészség (50) Mondom a magamét (7603) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Mozi világ (440) Belföld (11) Autómánia (61) Gazdaság (709) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (313) Életmód (1) Nagyvilág (1310)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>