Ma 2021 július 24. Kinga, Kincső napja van. Holnap Kristóf, Jakab napja lesz.
9f868250e4794b546c949f749ae1e2bf.jpg

Tényleg áttörte a Jobbik az „üvegplafont”?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az első siker még nem jelenti, hogy minden probléma megoldódott. A tapolcai győzelem épp hogy meglett a Jobbiknak, az igazi kihívások csak most következnek.

A magyar választók elsősorban a nyugalmat és a kompetenciát preferálják. Ez volt a Fidesz kormány sikerének a kulcsa 2010 után. Nyugodtnak tűnt a szocialista kormányok kapkodása, és kompetensnek a félresikerült reformelképzelések után. Jó érzékkel vette észre ezt a tényt a Jobbik vezetése is. Bár az úgynevezett „cukiságkampány” eleinte parodisztikusnak hatott, jól jelezte a kommunikációs fordulópontot. Azóta a Jobbik „nyugodt erőként” próbálja magát aposztrofálni, saját bevallásuk szerint is elindultak a „]]>néppártosodás]]>” útján.

(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Megszerezni az első egyéni országgyűlési mandátumot valóban eredmény, de a Jobbik feletti „üvegplafon” (ahogy Török Gábor és Vona Gábor egyaránt nevezte) valójában párton belül van.

A Jobbik valójában nem kapott több szavazatot Tapolcán 2015 áprilisában, mint egy évvel korábban. Ezért bátor kijelentés Vona Gábor részéről, hogy a párt „vadhajtásait” saját maga fogja ]]>levagdosni]]>„a Jobbiknak nincs és nem is lesz olyan programpontja, amely faji, vallási alapon vagy bármilyen tekintetben különbséget tesz emberek között” – mondta Vona. Ez az üzenet egyértelmű, a korábban a párt kemény magját alkotó szavazókra nincs többé szükség, a néppártosiasodás útján jönnek majd jobb, polgáribb, nagyobb tömeget alkotó szavazók, akikkel szépen háttérbe lehet szorítani a szélsőséges elemeket, fokozatosan jelentéktelenné téve őket.

Jól dekódolta a folyamatokat Novák Előd is és úgy tűnik, nem tetszett neki az elképzelés. ]]>Szerinte:]]> „Veszélyekkel is járhat a néppártosodás (…) Olyan nincs, hogy a stílus változása nem befolyásolja a tartalmat.” Láttuk már milyen az, amikor Novák Előd megharagszik egy párttársára. A korábban jó barátnak számító Szegedi Csanádot Novák támadta elsőként a párt vezetői közül. A Vona Gábor elképzeléseire adott nováki reakció sem kecsegtet sok jóval.

Azt nem tudjuk, kinek milyen erősek a pozíciói a Jobbikban. Lehet, hogy a tagok sem tudják pontosan. A tapolcai eredményekből azonban egyelőre látszik, hogy a „polgáribb elemek” még nem találták meg a pártot, a feléjük történő nyitás a szélsőségesek visszaszorítását vonja maga után. A kemény mag viszont meg szeretné őrizni súlyát a párton belül. Ez az a mentális és hatalomtechnikai üvegplafon, amit a Jobbiknak eddig nem sikerült áttörnie. Ha azonban mindez sikerülne is, a túl sok csörömpölés elriaszthatja a „nyugodt erőt” kereső választói tömegeket.


 
Palkó Attila

vezető kutató, Századvég Alapítvány

]]>www.hirado.hu]]> - Mozgástér-Blog

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (138) Politika (1578) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Jobbegyenes (2079) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Belföld (6) Egészség (50) Gazdaság (659) Életmód (1) Heti lámpás (255) Nagyvilág (1456) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Történelem (14) Irodalmi kávéház (505) Kultúra (6) Mozaik (83) Autómánia (61) Tv fotel (65) Flag gondolja (33) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (5446) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>