Ma 2024 május 18. Erik, Alexandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.
a9882e78bce23fdbad47c880642891ba.jpg

Frei Tamás: A legdrágább matricaszlogen

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„...a megszorítás, ami miatt a görögök elzavarták az előző kormányt, még durvább lesz, csak közben hiányzik 25 milliárd a bankok fiókjaiból.”

Mekkora kárt tud okozni egy miniszterelnök? Pontosan hány euró, rubel, török líra vagy éppen forint pluszkiadást, esetleg bevételkiesést? Például a görög miniszterelnök, Alekszisz Ciprasz elmúlt hónapokban produkált ámokfutása hány eurójukba fáj a görögöknek?

Magyarországon a gazdasági elemzők óvatosan kerülgetik ezt a nyugati demokráciákban régóta bevett témát, pedig nálunk is lenne alkalom bőven a számolgatásra. Pró és kontra. Hiszen pontosan forintosítható azoknak a gazdasági és politikai döntéseknek a következménye, melyek kihatnak a forint árfolyamára, a külföldi hitelek kamataira, az országba érkező működőtőke összegére, vagy például a fogyasztói bizalomra.

Egy ország miniszterelnökének teljesítménye, ha a pénz optikáján keresztül nézzük, sokszor egészen mást mutat, mint a népszerűségi indexek, sőt, sokszor épp az ellenkezőjét.

A népszerűséghajhászás kárt okoz, és milliárdokba kerül. Szerintem ezt már mi, magyarok is tökéletesen értjük.

Ahogy a tömegpolitizálás, a populizmus, vagy ahogy Amerikában hívják, a kocsiütközőre ragasztható matricák együgyű szlogenjeire leegyszerűsített politika (bumper sticker politics) egyre több országban okoz elképesztő károkat.

Görögország esete friss, mindenki látta, itt zajlott az orrunk előtt. Úgyhogy a görög példán keresztül elég könnyű megérteni, hogy miről is van szó.

A hatalmat felelőtlen ígérgetéssel megszerző Alekszisz Ciprasz hat hónap alatt 63 milliárd euró veszteséget okozott Görögországnak. Körülbelül ez az az összeg, amiben világszerte konszenzus alakult ki. Nehéz lesz persze elmagyarázni neki és a híveinek, hogy ő a felelős, hogy ez az ő sara, hiszen épp az a lényeg, hogy a matricaszlogenek együgyűsége mostanra meghozta a gyümölcsét Görögországban. A gaz zsarnok németek a felelősek, nem ő, és nem ők. A görög lakosság jelentős részének képtelenség lenne elmagyarázni, hogy mielőtt Cipraszt hatalomra segítették, 2,9 százalékos GDP-növekedést jósoltak nekik 2015-re. Jövőre pedig már 3,7 százalékot. Az előző kormány intézkedései épp meghozták első gyümölcseiket. Ehelyett idén mínusz 4 százalék lesz, jövőre talán csak mínusz 3. Ez idén mínusz 13, jövőre mínusz 10 milliárdot jelent. Ráadásul a megszorítás, ami miatt a görögök elzavarták az előző kormányt, még durvább lesz, csak közben hiányzik 25 milliárd a bankok fiókjaiból.

A kamatnövekedés, a tőzsdei árfolyamok összezuhanása újabb 16 milliárdra rúg, és akkor még nem beszéltünk a már csökkenő munkanélküliségről. Ami ismét nő, és ez csökkenti a fogyasztást, viszont növeli az állam szociális terheit.

A vége tehát 63 milliárd euró. Ciprasz viszont hatalomra került, és ott is maradhat. Neki legalább jó. Most már persze félelmetes és riasztó elővenni a tavalyi kampányban adott egyik nyilatkozatát, hogy ő már 16 évesen Karl Marxot olvasta, és már akkor tudta, hogy a kapitalizmusnak befellegzett. Már kisfiúként megértette, és azóta arra vár, hogy Görögország is eljusson a társadalmi fejlődés következő szintjére, a szocializmusba.

2014-ben mondta ezt, és most már tudjuk, hogy komolyan is gondolta. A görög választók alkalmat adtak neki arra, hogy a görög kocsit nekivezesse a falnak. Kicsit összetört az ütközője. Remélhetőleg az együgyű matrica is jól összegyűrődött rajta.

Frei Tamás - metropol.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18) Nagyvilág (1310) Tereb (146) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Mozaik (83) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Gazdaság (709) Gasztronómia (539) Kultúra (9) Heti lámpás (313) Jobbegyenes (2804) Nézőpont (1) Mozi világ (440) Egészség (50) Sport (729) Mondom a magamét (7603) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Belföld (11) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (537) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>