Ma 2021 január 18. Piroska napja van. Holnap Sára, Márió napja lesz.
Magyar újítás forradalmasíthatja a sziámi ikrek szétválasztását

Magyar újítás forradalmasíthatja a sziámi ikrek szétválasztását

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Úttörő magyar eredmény született.

Úttörő magyar eredmény született sziámi ikrek szétválasztásában. Egy, a fejüknél összenőtt bangladesi testvérpár agyi keringését szétválasztó magyar orvoscsapat – Hudák István, Csókay András és Pataki Gergely – a Hudák doktor által kifejlesztett módszert alkalmazta, ennek köszönhetően csökkent a végleges szétválasztás kockázata. A műtétet mintegy 200 millióan követték nyomon az ázsiai országban.

Magyar orvosok a világon először választották el az agyi vénás keringést nem nyílt, véres úton a végleges szétválasztást jóval megelőzve, úgynevezett endovaszkuláris agyi érsebészeti módszerrel bangladesi sziámi ikreknél. – Az ötlet még imádkozás közben fogant a fejemben, amikor novemberben megláttam a testvérpárt, és éreztem, hogy Hudák István képes lesz rá – nyilatkozta lapunknak Csókay András idegsebész, agykutató.

Mint mondta, a beavatkozás során kollégája a saját kifejlesztett érsebészeti módszerét alkalmazta. – Az eredetileg egy születési rendellenesség, az agyi érdaganatok kezelését megreformáló eljárás világhírű módszerének a lényege, hogy a vénák eltömítését lehetővé tévő speciális ragasztóanyaggal tudjuk a keringést fokozatosan elterelni akár egy nagyobb területen is – számolt be róla a Honvédkórház munkatársa. Szavai szerint az összenőtt testvérpár fejében a közös nagy véna mellett 24 kisebbet kellett lezárni, ezért a hagyományos sebészi beavatkozással a kétéves gyerekek szétválasztását a súlyos vérveszteség még veszélyesebbé tette volna.

– Így sem volt elhanyagolható a kockázat: 20 százaléknyi esély volt a tragikus kimenetelre, ám a szikés beavatkozásnál a túlélésre lettek volna hasonló kilátások – közölte a Magyar Időkkel Hudák István idegsebész, hozzátéve: a gyerekek kielégítő állapotban, mosolyogva ébredtek a műtét után.

Az óriási érdeklődés által övezett beavatkozást követően – nagyjából 200 millióan követték figyelemmel az ötórás műtétet az ázsiai országban – szeptemberben az ikrek agyát és koponyáját választják szét.

Csókay doktor közölte: bár a legkockázatosabb részen túlvannak, a további beavatkozások kimenetele is végzetes lehet, különösen a Bangladesben tapasztalt kórházi körülmények miatt. Az idegsebészek az említett érsebészeti módszer további felhasználhatósága kapcsán arról tájékoztattak, hogy azt más betegségek – például vénatrombózisok, illetve erekben gazdag daganatok kezelésénél – is alkalmazni lehet. – A közeljövőben a tel-avivi gyermek-idegsebészeti világkongresszuson kaphat jelentős nemzetközi figyelmet az új magyar módszer és az annak segítségével elért eredmények, amelyek önmagukban is megállják a helyüket – fogalmazott a professzor.

Kárpáti András - ]]>www.magyaridok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Mondom a magamét (5044) Flag gondolja (33) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Irodalmi kávéház (502) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (1946) Politika (1571) Kultúra (6) Heti lámpás (249) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Sport (729) Vetítő (37) Történelem (14) Rejtőzködő magyarország (171) Belföld (5) Nagyvilág (1453) Életmód (1) Gazdaság (656) Tereb (140) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>