Ma 2022 augusztus 13. Ipoly napja van. Holnap Marcell napja lesz.
4b79085bb6fb2cf57ff8156d56373f9e.jpg

Egy rendőrkutya emlékére

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Kiképzője támadási paranccsal küldte be a terroristák lakásába, részben azzal a céllal, hogy a benn lévők figyelmét megzavarja, részben hogy a terrorelhárítók az ellenség elhelyezkedését és tűzerejét a sikeres behatolás érdekében felderítsék.

A francia rendőrség kommandósai szerda hajnalban akciót indítottak Saint-Denis-ben, Párizs egyik külvárosában több gyanúsított ellen, akiket összefüggésbe hoztak a pénteki támadásokkal. Az akció hajnalban kezdődött, miután a terrorelhárítók hírszerzési információk alapján úgy vélték, hogy a pénteki támadások kitervelőjének tartott Abdelhamid Abaaoud is ott tartózkodik.

Az akcióban elpusztult a rendőrségi kommandósok Diesel nevű kutyája. A közösségi médiában már terjed a #jesuischien (kutya vagyok) hashtag a hétéves belga juhász rendőrkutya emlékére. Kiképzője támadási paranccsal küldte be a terroristák lakásába, részben azzal a céllal, hogy a benn lévők figyelmét megzavarja, részben hogy a terrorelhárítók az ellenség elhelyezkedését és tűzerejét a sikeres behatolás érdekében felderítsék. Nem lehetett egyszerű döntés, kiképzője tudta, hogy kutyáját a biztos halálba küldi. A kutya engedelmesen teljesítette a parancsot, és bekerült az állathősök közé.

Ne legyenek kétségeink: a franciák ugyanúgy meg fogják adni az elpusztult kutyának a végtisztességet, mint például a Fleuron nevű katonagalambjuknak, akit az első világháborúban Sylvain Eugene Raynal őrnagy menesztett Verdunbe jelentéssel. Fleuron mérges gáztól kábultan érkezett meg, és nem sokkal később ki is lehelte lelkét. Tettét a franciák posztumusz Becsületrenddel honorálták, kitömött teste a hős katonák legszentebb emlékhelyén, a párizsi Invalidusok Dómjában látható.

Egy rendőrkutya szolgálata teljesítése közben elpusztult, áldozata árán egy vagy több rendőr életben maradt, s ez így van rendjén. Annyit azonban bizonyára megérdemel, hogy előtte is tisztelegve néhány szót ejtsünk azokról a katonai állatokról, amelyek oly sokszor adták életüket az emberek megmentéséért az ókortól kezdve napjainkig, amikor az öbölháborúban az amerikai tengerészgyalogság csirkéket alkalmazott mérges gázok jelenlétének a felderítésére.

A hadviselésben bár találunk szélsőséges kísérleteket is, mint például disznók, elefántok, patkányok, delfinek hadra fogását, a leggyakrabban mégis három állatfajt, a lovakat, a kutyákat és a postagalambokat használták. A háborúkban a ló volt a legelterjedtebb állat, részben az ellátmány és a harci eszközök vontatására, részben a harcosok szállítására. A modern távolsági fegyverek és gépjárművek megjelenésével a ló katonai célú használata hanyatlásnak indult, bár valamekkora lóállományt a rendőrség és a katonaság egységeinél még ma is találunk.

Kutyákat már az ókori görögök is használtak háborús célokra. A középkor folyamán Angliában nagy termetű kutyákat arra idomítottak be, hogy a lovakat megtámadva azok dobják le lovasaikat. A második világháborúban a kutyák hátára robbanóanyagot szíjaztak és velük robbantották fel az ellenséges harckocsikat, valamint aknakeresésre használták őket – az ilyen akciókban a kutyák döntő hányada elpusztult.

A háborús állathősök közül évszázadok óta a legnagyobb cselekedeteket a postagalambok vitték véghez. A várháborúk hírvivő galambjairól Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című eposzában olvashatunk, de szerepük volt a waterlooi csatában is. A poroszok által 1870-ben körülzárt Párizs galambokkal tartotta fenn a kapcsolatot az el nem foglalt térségekkel. A két világháborúban a hadviselő felek több százezres nagyságrendben tartottak postagalambokat kommunikációs célokra, sok esetben kizárólag ők biztosították a kapcsolatot a frontvonal és a főhadiszállás között.

S ha már a leghíresebb francia katonagalambról megemlékeztünk, tegyük meg ezt a leghíresebb amerikai katonagalambbal, Cher Amival is. Azt az amerikai egységet, ahol Cher Ami szolgált, a németek körbezárták, majd még baráti tüzet is kapott. Segítségkérő üzenetükkel ekkor indították útnak utolsó galambjukat, Cher Amit. A németek megpróbálták lelőni a madarat, el is találták, de az sérülten is elrepült az amerikai főhadiszállásig. Amikor megérkezett, hiányzott az egyik szeme, találat érte a mellén, és leszakadt az egyik lábának jelentős része. Orvosi kezelést kapott, felépülése után kitüntették a francia háborús érdemrenddel, a Croix de Guerre-rel, később megkapta a madaraknak adható amerikai aranymedált. Miután elpusztult, kipreparálták, ma az amerikai nemzeti történeti múzeumban látható.

A francia rendőrség Diesel nevű kutyája is kiérdemelte, hogy tisztelettel emlékezzünk rá.

Zsolnay MIklós

A szerző mérnök

]]>www.magyaridok.hu]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (8) Autómánia (61) Nagyvilág (1464) Politika (1581) Tv fotel (65) Heti lámpás (260) Életmód (1) Sport (729) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (6241) Gazdaság (667) Kultúra (6) Flag gondolja (33) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (513) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2383) Egészség (50) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Tereb (141) Történelem (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>