Ma 2020 szeptember 25. Eufrozina, Kende napja van. Holnap Jusztina napja lesz.
Húsz dollárt érő élet – Soros ennyire volt hálás megmentőjének

Húsz dollárt érő élet – Soros ennyire volt hálás megmentőjének

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Leleplezés!

Multimilliárdosként is maroknyi életjáradékkal szúrta ki megmentője szemét Soros György. A későbbi tőzsdespekulánst egy magyar minisztériumi hivatalnok bújtatta a Gestapo elől, de a saját és családja életét kockáztató ember nevét nem ismerhette meg a világ, nem szerepel a Világ Igazai között, hiszen Soros nem hozta a nyilvánosság tudomására. A történetet a PestiSrácok.hu-n vezetett ]]>blogján írta meg]]> másfél éve Stefka István, ez alapján kereste meg őt a brit Daily Mail, amely országokon átívelő oknyomozásba kezdett, majd bírálattal nem fukarkodó riportban közölte hétfőn a történetet.

Csak most értesülhet a nagyvilág a szekrényről, amely mögött a katolikus hivatalnok, Prohászka Miklós a saját és családja életét kockáztatva rejtegette a 14 éves Soros Györgyöt 1944-ben. Mindezt Magyarországon tizenöt éve írta meg először Stefka István a Magyar Nemzetben. Aztán portálunk lapigazgatója akkor vette elő ismét a történetet, amikor az nem várt kiegészítést nyert Andreas von Rétyi (magyarul a PestiSrácok.hu által tavaly kiadott) ]]>sikerkönyvében]]>, a “George Soros A multimilliárdos globális hálózata és az általunk ismert világ vége” című oknyomozó portrékötetben, amelyben a szerző részletesen leírta, hogy a tinédzser Soros még mielőtt bujkálásra kényszerült, miként vett részt az elkobozandó zsidó vagyon összeírásában.

A nemzetközi közvélemény elől tehát 74 éven át rejtve volt, hogy Soros György miként vészelte át a holokauszt utolsó, legveszélyesebb hónapjait és maga Soros sem verte nagydobra a bátor megmentői nevét. A Daily Mail riportere riportere a PestiSrácok.hu a fent idézett cikke apropóján a szerkesztőségünkben találkozott Stefkával, aki a húsipari gépeket gyártó, majd a kommunisták elől disszidálni kényszerülő édesapjától, illetve Prohászka Miklóstól és feleségétől hallott az esetről. A későbbi multimilliárdost bujtató, mélyen katolikus család ugyanis a Kútvölgyi úton, Stefkáék régi sváb házának a közvetlen szomszédságában lakott, ott rejtették el a kis Sorost.

A riport, amely egyenesen “a magyar Schindlernek” nevezi Prohászkát, végül hétfőn jelent meg a Daily Mailben. Az újságírók elérték a katolikus hivatalnok Svédországban élő lányát, aki lapigazgatónk korábbi közlését megerősítve ]]>elmesélte nekik (ITT olvasható angolul!)]]>, hogy az apja miként mentette meg a zsidó fiút, és egyetlen fillért sem fogadott el ezért.

Előzőleg pénzért bújtatta a zsidó fiút egy náci kollaboráns

Soros az apjával, Tivadarral, anyjával, Erzsébettel és Pál bátyjával a Kossuth tér egyik Duna-parti bérpalotájában lakott akkoriban, és a Budakalászhoz tartozó, idilli Lupa-szigeten volt nyaralójuk. 1944 tavaszán, Magyarország német megszállásával veszélybe került a család élete, ezért Soros Tivadar szétosztotta a családot, és mindenki máshol rejtőzködött. Feleségét a Balaton környékén bújtatta el, Pál fia nem zsidó fiúként mutatkozott, ő maga pedig egy bútorüzlet hátuljában rejtőzködött. György fiát Kiss Sándor néven, szintén keresztény fiúként, hamis papírokkal álcázta, és egy Baumbach nevű embernél helyezte el, akinek fizetett azért, hogy eljátssza a fiú keresztapját.

Nincs bűntudata

Baumbach a földművelésügyi minisztérium tisztviselője volt, Soros Tivadar korábbi munkatársa, de egyben náci kollaboráns is, aki a táborokba küldött zsidóság vagyonának leltározásával foglalkozott. A 14 éves Soros György is elkísérte vidékre, ahol a németek által 1944 márciusában letartóztatott gazdag zsidó üzletember, báró Kornfeld Móric borospincével, póniistállóval, cselédházzal felszerelt birtokát és vagyonát kellett felmérnie. Mindez egy hónappal azután történt, hogy Kornfeld a teljes vagyona átadásáért cserébe családostul elhagyhatta Magyarországot, és semleges országba távozhatott.

A háború után Soros apja azt állította, hogy az akkor 14 éves fia elbűvölte a kollaboráns hivatalnokokat a zsidó vagyon konfiskálása során, és még segített is Baumbachnak a rablott vagyon leltározásában. Soros György utóbbit mindig tagadta, egy 1998-as interjújában azt mondta:

Csak megfigyelő voltam. A vagyont elvették, ebben nekem nem volt semmi szerepem. Valaki mindenképpen elvette volna.

Prohászkáékhoz menekítették a halál torkából

De a fiú nem sokáig volt Baumbach mellett. A tisztviselő közel lakott a Soros család otthonához, és a balkonon ácsorgó Soros Györgyöt hamarosan felismerte egy iskolatársa. Ekkor találtak neki egy másik búvóhelyet Prohászka Miklósnál, aki Baumbach egyik beosztottja volt a földművelésügyi minisztériumban. A férfi és a felesége egy zsidókat szállító teherautóról parancsolta le Gyurikát azzal a szöveggel, hogy megint elcsavargott a fiuk. Ezután svábhegyi otthonukban, a nappali egyik szekrénye mögötti titkos helyiségben rejtették el. Baumbachhal ellentétben Prohászka nem játszott szerepet a zsidó vagyon konfiskálásában – hangsúlyozta Prohászka most 74 éves lánya, a svédországi Göteborgban élő nyugdíjas ideggyógyász, Szentgyörgyi Éva. Apja, a háború végén tizenöt zsidónak adott menedéket.

Apám heves vérmérsékletű, nagyon ódivatú, autoriter személyiség volt, de egyúttal nagyon kedves és erkölcsös ember. Papnak tanult, mielőtt találkozott anyámmal. Ő és az anyám, Elvira az életüket kockáztatták. […] Baumbachhal ellentétben sosem működött együtt a nácikkal. Nem alkalmazott kettős mércét, az apám nem olyan volt

– nyilatkozta. Arról, hogy Sorosnak ma sincs bűntudata, ezt mondta Prohászka lánya:

Igencsak furcsállottam, amikor hallottam, hogy Soros azt mondta, nem érzi magát bűnösnek vagy rossznak a konfiskálás miatt. Soros sok tekintetben furcsa.

Az eltitkolt megmentő

Annak ellenére, hogy Baumbach Soros életében betöltött szerepét maga a milliárdos apja fedte fel, az életét megmentő Prohászka Miklós nevét sosem említették nyilvánosan. Nem jelenik meg a neve Soros életrajzaiban, nem említik a Jad Vasem holokausztmúzeumban sem a zsidók mentéséért az életüket kockáztató Világ Igazai közt. Szentgyörgyi Éva elmondta, éveken át aggódott azon, hogy az apja volt a Sorost bújtató náci kollaboráns, akit emlegettek, és nagyon megkönnyebbült, amikor kiderült, hogy Baumbach volt az.

Prohászkáék akkori szomszédja volt Stefka István családja, akik szintén tudtak a bújtatásról, így lapigazgatónk is hallotta gyerekként a történetet, majd Prohászka Miklós a szekrényt és a titkos helyiséget is megmutatta neki. Első kézből tudott hát róla, hogy

Soros havi 20 dolláros járadékot folyósított annak, aki megmentette az életét, és az összeg Soros gazdagodása és az évtizedek inflációja mellett sem emelkedett soha.

Ugyancsak ő adta közre először azt a történetet, hogy amikor Soros egyszer egy magyarországi eseményre jött, meghívta Prohászka Miklóst is, a feleségét azonban nem. Ezzel nagyon feldühítette Prohászkát, aki elment a Marriott szállodába, és ott közölte a milliárdossal:

Gyuri, Muci nélkül sehová nem megyek. Mucival együtt döntöttük el, együtt vállaltuk a kockázatot, hogy nálunk bújhassál, szerbusz!

Ezzel sarkon fordult, és hazament. Soros hiába marasztalta és ajánlotta fel, hogy taxit küldet a feleségért, ezzel sem tudta megenyhíteni.

Megpróbálta korrigálni a szűkkeblűségét

A húszdolláros havi járadékkal és az egyszemélyes meghívással is igencsak garasoskodó milliárdos szóvivője persze azt közölte, hogy Soros valóban küldött pénzt, de vitára nem emlékszik Prohászka Miklóssal. Lehet, hogy ő maga is rájött a kisstílűségére, mert amikor az erős dohányos Prohászka megbetegedett tüdőrákban, akkor támogatta a kórházi ellátását. Felesége, a szintén erős dohányos Elvira 1989-ben halt meg tüdőembóliában, ő pedig végül 1999-ben, 90 évesen hunyt el Svédországban, ahova a gyerekei emigráltak az 1956-os szabadságharc leverése után. Szentgyörgyi Éva elmondta a Daily Mailnek, hogy hálásak Sorosnak, amiért 1999-ig fizette apjuk orvosi kezeléseit:

Nagy megkönnyebbülés volt, mert azonnal kezelést kaphatott, ahogy Svédországba érkezett. Gyerekkorom óta nem láttam Sorost, de érdekes lenne beszélni vele a szüleimről őrzött emlékeiről.

Szentgyörgyi Éva szerint Soros velük töltött idejének megvoltak a feszültségei is, leginkább az akkor hatéves Ottó bátyjával, aki keményfejű gyerek volt, és neheztelt azért, hogy kapott egy idősebb „testvért” Soros képében. Ottó nyugdíjas fényképész, most nyolcvan éves, a húgához közel él Göteborgban. Ő nem akart nyilatkozni, de apja fényképét rendelkezésre bocsátotta. Soros szóvivője szerint vele sem emlékszik ellentétekre a spekuláns. Az új „húgáért” ellenben bolondult a későbbi tőzsdespekuláns, a „kis menyasszonyának” nevezte, és ő vette a lánynak az első pár cipőjét a saját maga által keresett pénzből.

Prohászka Miklós végül úgy halt meg, hogy a világ nem szerzett tudomást a hősiességéről. A hamvait hazahozták, és a Farkasréti temetőben helyezték végső nyugalomra. Nincs emlékfája a Jad Vasem múzeumban az Igazak Kertjében, a világ pedig most, a Daily Mail riportjából szerezhet tudomást a bátorságáról.

Forrás: Daily Mail, PestiSrácok.hu, AzÖreg.hu, vezető fotómontázs Sorosról és Prohászkáról: Daily Mail

A Teljes cikk - képekkel a ]]>PestiSrácok oldalán ]]>olvasható.

Vésey Kovács László -]]> www.pestisracok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Belföld (5) Életmód (1) Mondom a magamét (4812) Történelem (14) Vetítő (37) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (490) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1452) Rejtőzködő magyarország (171) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Sport (729) Egészség (50) Heti lámpás (243) Gazdaság (652) Gasztronómia (539) Tereb (140) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Flag gondolja (33) Politika (1571) Jobbegyenes (1853)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>