Ma 2019 december 07. Ambrus napja van. Holnap Mária napja lesz.
Grósz-sikoly a csarnokban

Grósz-sikoly a csarnokban

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Pilhál Grósz Karcsiról...

Világért sem szeretném kisebbíteni Csunderlik Péter fehérterror-szakértő érdemeit (egy minapi sajtópolémiában villogtatta ebbéli ismereteit), de nem ő az első, aki kiverte a biztosítékot ezzel a terroremlegetéssel. Épp ma harminc éve – 1988. november 29-én – mondta el emlékezetes sportcsarnoki fehérterrorbeszédét az MSZMP utolsó főtitkára, Grósz Károly. A kommunista demagógia csimborasszója volt az a Grósz-sikoly.

Akkortájt már az állampárt „hangulatjavító intézkedései” (újabb megnyomorító nyugati kölcsönök felvétele) sem tudta leplezni, hogy padlót fogott a rendszer. Egyértelművé lett, hogy a leépült Kádár helyére lépő új főtitkár grósznosztynak keresztelt reformja annyit ér, mint mozgalmi halottnak a nyelves drúzsba. Arról nem beszélve, hogy a frissen alakult ellenzék már kint sorjázott a terepen. Grósz úgy okoskodott, hogy ebben a helyzetben leghelyesebb, ha az egybeterelt pártvezetők és munkásőrparancsnokok előtt meglebegteti a közelgő fehérterror rémét. Hátha bejön.

A szokásos fölvezető duma („az MSZMP és a társadalom jó irányba halad, de rögös az út blablabla”) után ekképp szólt: – A harc eredménye csak tőlünk függ (…), fel tudunk-e lépni az „ellenséges ellenforradalmi” erőkkel szemben (…), s egy új, korszerűbb és hatékonyabban működő magyar szocializmust hozunk létre. (Nem volt elég negyven év, kísérleteztek volna rajtunk tovább – a szerk.) Mert ha nem – emelte meg hangját a rétor –, akkor anarchia, káosz és ne legyen illúziónk, fehérterror fog bekövetkezni. Ahogyan Csunderliknak, neki sem jött be… Mondott egyéb ökörségeket is a főtitkár. Például azt: azért kell fenntartani az egypártrendszert, mert az „történelmileg így alakult”. De az is lehet – ezt már én mondom –, hogy Rákosi elvtárs és az ÁVH hathatós segítségével „alakult így”, akik kiirtottak minden más pártot.

Ja, az a vörösterror volt, bocs…

Pilhál György - ]]>www.magyaridok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (171) Sport (729) Gazdaság (633) Vetítő (37) Történelem (13) Heti lámpás (219) Nagyvilág (1440) Mozi világ (440) Kultúra (4) Tereb (138) Irodalmi kávéház (474) Flag gondolja (33) Egészség (50) Politika (1571) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Belföld (5) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Jobbegyenes (1645) Mozaik (42) Mondom a magamét (4135) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>