Ma 2022 június 26. János, Pál napja van. Holnap László napja lesz.
Gyurcsány Ferenc utcai erőszakot sürget

Gyurcsány Ferenc utcai erőszakot sürget

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
A DK elnöke lázadást akar.

Tunisz és Kairó példáját emlegetve, az utcáról döntené meg a kormányt Gyurcsány Ferenc. A 2006-ban az ellene tüntetőket szétverető, de rendre a jogállamiságról értekező DK-elnök most lázadásra és arra biztat, hogy túl kell lépni a demokratikus kereteken.

Hét végén esedékes évértékelője előtt huszonhat oldalas értekezést tett közzé Gyurcsány Ferenc, amelyben kiáll a teljes, a Jobbiktól a pártjáig terjedő ellenzéki összefogás mellett, és egyfajta szellemi vezetőként kívánja pozicionálni magát. A 2006-ban az ellene tüntetőket szétverető, de rendre a jogállamiságról papoló DK-elnök most arra biztat, hogy lázadást kell szervezni a kormány megdöntésére, és túl kell lépni a demokratikus kereteken.

„Ha az Orbán-rezsimtől megtagadjuk a demokratikus minősítést, akkor a lényeg szempontjából mindegy, hogy autokráciának, hibrid rezsimnek vagy diktatúrának nevezzük. Mert a lényeg, hogy amikor egy nem demokratikus rendszerrel szemben küzdünk, akkor megváltoznak a játékszabályok, azaz nem igaz, hogy csak demokratikus eszközökkel lehet és kell küzdeni. Éppen ellenkezőleg! A demokratáknak ezt sokszor nehéz belátniuk és elfogadniuk” – írja a volt miniszterelnök.

Szerinte „a választási vereséget követő bénultságot az Európai Parlamentben nagy többséggel elfogadott Sargentini-jelentés törte meg. A Fidesszel szemben állók élő közvetítésben láthatták, hogy vergődik a kormányfő a parlamenti kritika súlya alatt, és visszaigazolva látták meggyőződésüket, miszerint Orbán tönkreteszi a hazájukat. Az ellenzéki pártok vezetői arra a meggyőződésre jutottak, hogy dacára a köztük lévő vitáknak, a leglényegesebb kérdésben egy oldalon állnak. Orbánnak mennie kell!” – vonta le a következtetést minden ellenzéki párt vezetése.

Arról, hogy miként buktatná meg a demokratikus úton háromszor is kétharmados többséget szerző Orbán-kormányt, Gyurcsány úgy fogalmaz: „Számos nemzetközi példa alapján mondhatjuk, tanulva Tunisz, Kairó, Belgrád vagy más értelemben Pozsony példáján, hogy önkényuralmi rendszereket a parlamenti ellenzék és az utcai népmozgalom közös ereje sodort el, ahol a végső és döntő szerep az utcáé volt. Az ellenzéki képviselők feladata az ellenállás példájának megmutatása, az ellenállás politikai centrumának szervezése, programjának kezdeményezése, de mindehhez a végső politikai erőt a közvetlen népakarat szervezett, tömeges, hosszan tartó utcai felmutatása adja. Hajlok arra, hogy végül Magyarországon is ez hozhat eredményt. A feladatok így világosabbak.”

Gyurcsány szerint a parlamenti ellenzéknek a parlamenten kívüli ellenzék civil aktivistáival, szervezeteivel, mozgalmaival utcára kell hívnia az embereket, és az ellenállásból közösen kell lázadást formálni. „A lázadás akkor lehet eredményes, ha az kiterjedt, tömeges és tartós. A tüntetések békések, de ahogy a mai hatalom nem tiszteli a demokratikus alkotmányosságot, úgy természetes, hogy a vele szemben álló ellenzék, ha kell, átlép a hatalom önkényes szabályain is” – írta a DK elnöke.

Bákonyi Ádám - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (6142) Történelem (15) Kultúra (6) Flag gondolja (33) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Gazdaság (665) Mozi világ (440) Egészség (50) Sport (729) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Jobbegyenes (2339) Tereb (141) Irodalmi kávéház (513) Heti lámpás (259) Tv fotel (65) Életmód (1) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1465) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Politika (1581) Belföld (7)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>