Ma 2024 február 29. Anonymus napja van. Holnap Albin napja lesz.
Földi László kemény véleménye

Földi László kemény véleménye

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

A budapesti kémközpont szórakoztató víziója...

Az elmúlt hetekben furcsa rettegés uralta el egyes magyarországi hírportálok és bloggerek írásait. Valamennyien országunk nemzetbiztonságáért aggódtak, részletesen kifejtve, hogy gyakorlatilag vége az országnak, mivel a kormány engedélyezte a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) magyarországi központjának megnyitását.

Megadta a működési engedélyt azt követően, hogy az NBB képviselői teljesítették az ehhez szükséges feltételeket és garanciákat. A véleményalkotók kétségbeesésének oka pedig az, hogy a bank orosz tulajdon, vagyis egy orosz titkosszolgálati fedőszerv, ahol a banki munka csak álca.

Ebből pedig az következik – mondják az aggódók –, hogy fővárosunk, Budapest nemzetközi kémközpont lesz, mint volt Isztambul a második világégés idején vagy Bécs a hidegháború alatt. De ez nem is csoda – elemzik „tárgyilagosan” –, hisz a magyar politikai elitet zsinóron rángatják a rendszerváltás idején életben hagyott, volt magyar titkosszolgálati operatív tisztek, akiket az orosz szolgálatok zsarolnak.

Hűha! Első olvasatra engem is magával ragadott a vázolt lehetőség romantikája és regényes fordulatai. De elvetélt operatív agyam egy kicsit tovább is gondolta e mély elemzéssel készített cikkeket és dörgedelmeket.

Végignézve az írásokat jegyzők névsorán, egy olyan publicistával sem találkozni, aki valaha szolgált volna, és ezért kiképzést kapott volna operatív módszerekből a magyar titkosszolgálatok bármelyikében is.

Akkor meg honnan ez a szakszerű megközelítés, a tuti biztos információ a Nemzetközi Beruházási Bank múltjáról és jelenlegi stratégiájáról? Lehet blöff esetleg, túlképzett fantázia vagy elvtelen aggódás azért, mert a magyar politika, a brüsszeli fenyegetéseknek hála, megpróbál több lábra állni? Emlékszünk azokra az időkre, amikor az IMF volt az egyetlen forrása a magyar gazdaságnak, és ebből következően az ország adósságcsapdában vergődött.

De lehet az is, hogy a cikkek készítői kaptak operatív kiképzést – csak nem itthon –, és konkrét háttéranyagokkal is felkészítik őket minden olyan esetben, amikor az orbáni politika az „elhajlás” útjára lép, és tettei rosszallást váltanak ki a fősodor ideológusai körében.

Remélhetőleg a magyar szolgálatok, miközben vizsgálják az NBB hátterét és felügyelik szándékait – ami nem nehéz, hisz legálisan ellenőrizhető a bank összes tevékenysége és munkatársa –, érdeklődni fognak az aggódók forráshátteréről is, hogy valóban létezhet-e a magyar szolgálatok előtt eleddig ismeretlen információ vagy adat.

Amennyiben igen, akkor a tényeket nem publikálni kellett volna – ami titoksértésnek is minősülhet –, hanem megfelelő módon tájékoztatni az illetékes magyarországi szerveket.

Külön érdekessége a „civil” operatív helyzetelemzéseknek az a kitétele, hogy a rendszerváltás előtt aktív tisztek keverik a kártyákat a háttérben. Ezt az agymenést egyszerű matematikával érdemes ütköztetni. A rendszerváltást megelőző időkben vezetők nem lehettek 35-40 évnél fiatalabbak. Ők ma 65-70 évesek.

Vagyis mennyire nyilvánvaló, hogy ez a korosztály erős befolyással van a Fidesz–KDNP-kormányra? Ráadásul ha valóban így van – miként néhány publicista ezt határozottan állítja –, ez nettó hazaárulás az öreglegények részéről. Amiből az következik, hogy nem cikkeket kell írni ilyen esetekben sem, hanem az információt birtoklónak jelentenie kell a legközelebbi – lehetőleg magyar – elhárításnak a gyanút.

A nemzetbiztonságunkat féltő írások éppen az ellenségnek hasznosak jelen formájukban, mert „látják, hogy van, aki látja, hogy mit is kell látni”.
Talán a budapesti kémközpont víziója van a legtávolabb mindenféle értelmezhetőségtől.

Egy objektum és egy ország nem tud egy másik államban nemzetközi kémközpontot üzemeltetni ellenfelek nélkül. Vagyis ha a megállapítás tényeken alapul, abból az következik, hogy mások is Budapestre helyezték operatív pozíciójukat a CIA-tól nyugati szövetségeseinken keresztül Törökországig vagy még messzebb.

Hogy is van ez? Mikor jöttek a többiek? Hiszen a glosszaírók szerint az NBB-telepítéssel érkezett az orosz banki rezidentúra. Lesz tehát dolga a magyar elhárításnak. Mert valamit fontos hangsúlyozni: Magyarország területén senki – legyen ellenérdekű vagy szövetséges szolgálat – nem végezhet operatív, meg nem engedett tevékenységet.

Amennyiben ilyen ambíciói vannak, például a CIA Magyarországon kutat orosz kémek után, csak a magyar társszervek tájékoztatásával teheti meg. És ez minden más ország szolgálatára igaz, és nemcsak Magyarországon, hanem mindenhol a világon. Ez az alapja a nemzetközi titkosszolgálati együttműködés írott és íratlan szabályainak.

A Nemzetközi Beruházási Bank mint orosz titkosszolgálati fedőszerv nem fogja betölteni operatív feladatát, ha van ilyen ambíciója. Egyszerűen azért, mert látókörben van. (A titkosszolgálati munka egyik legfontosabb eleme a titkosság.) Nem kizárt, hogy a banki alkalmazottak között van olyan, aki a számlavezetésen túl mást is csinál, például amerikai diplomaták iránt érdeklődik. Kémközponttá ellenben az a város vagy ország válik, ahol nincs komoly elhárítás. A nemzetbiztonság az adott ország védelmét jelenti.

Vannak közös nemzetközi kihívások, mint a terrorizmus, illegális migráció stb., de a nemzet védelme mindig ugyanaz, miközben a szövetségi rendszerek gyakran változnak a történelem során.

A rettegés Oroszországtól nem jobban indokolt, mint az Egyesült Államoktól. Mindkettő katonai nagyhatalom, ami a XXI. században nem jelenti azt, hogy ez egyenértékű lenne a gazdasági felsőbbrendűséggel.

Különösen nem akkor, ha szétnézünk a világgazdaság egyéb szereplői között és Kína, India, vagy akár Brazília gazdasági mutatóit vesszük alapul.

Oroszország és Amerika befolyása napjaink történelmére meghatározó, de egyik sem veszélyesebb a másiknál. Ráadásul fegyverekkel csak és kizárólag rombolni lehet. Az építkezés, a fejlődés nem katonai potenciál kérdése. Szóval egy bank – igaz ez a Nemzetközi Beruházási Bankra is – a fejlesztés, beruházás lehetőségét kínálja, és nem tüzérségi harcálláspont.

Földi László

A szerző titkosszolgálati szakértő

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (306) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1309) Életmód (1) Egészség (50) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Tereb (146) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Sport (729) Gazdaság (699) Irodalmi kávéház (535) Belföld (10) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Politika (1582) Jobbegyenes (2764) Történelem (17) Flag gondolja (36) Kultúra (6) Mozi világ (440) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7429)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>