Ma 2024 július 14. Örs, Stella napja van. Holnap Henrik, Roland napja lesz.
Elon Muskon tesztelheti az új szabályozás erejét Brüsszel

Elon Muskon tesztelheti az új szabályozás erejét Brüsszel

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A Hamász Izrael elleni támadásáról terjedő tartalmak kiverték a biztosítékot a bizottságnál.

Az X (korábban Twitter) közösségimédia-platform lehet az első (de nem feltétlenül egyetlen), amelyet vizsgálat alá vonhat az EU az új digitális szabályozás megsértése miatt. Thierry Breton az EU digitális biztosa és Elon Musk amerikai üzletember között egyelőre csak a szócsata kezdődött meg, de ha hivatalos vizsgálat indul, abból évekig húzódó eljárás lehet.

A Hamász által Izrael ellen elkövetett terrortámadásokat követően vannak arra utaló jelek, hogy az X/Twittert illegális tartalmak és dezinformáció terjesztésére használják az EU-ban

 

− írta Thierry Breton, az EU digitális biztosa X (korábban Twitter) oldalán. Posztjában egy Elon Musknak, a platform tulajdonosának szóló levelet is megosztott, amelyben 24 órán belül választ vár az uniós szabályozást sértő tartalmakkal kapcsolatban, és emlékezteti Muskot, hogy az irányelv megsértése esetén büntetéssel nézhet szembe.

Ráadásul igen komoly büntetéssel: a kiszabható bírság akár a vállalat globális bevételének hat százalékát is elérheti.

Musk a jelek szerint nem rettent meg túlságosan: udvarias hangvételű posztban tudatta Bretonnal, hogy az X üzletpolitikája a nyílt forráskódra és az átláthatóságra épül, egyúttal felkérte a biztost, hogy sorolja fel, mégis milyen jogsértésekre gondol, hogy „a nagyközönség is láthassa”.

„Ön jól ismeri a felhasználók – és a hatóságok – jelentését a hamis tartalmakról és az erőszak dicsőítéséről. Önökön múlik, hogy bebizonyítsák, állják a szavukat” – válaszolt Musknak Breton. 

Bár a Tesla alapítója udvariassággal és humorral kezeli a kritikát, a helyzet aggasztó az X számára. Jó ideje vannak arra mutató jelek, hogy a cég ellen előbb-utóbb hivatalos vizsgálat indulhat az EU új digitális szabályozásának megsértése miatt. Az X körüli csatározás ráadásul nem most kezdődött: amióta Musk felvásárolta az akkor még Twitter névre hallgató közösségi média platformot, folyamatosan támadják, amiért nem hajlandó gátat vetni a gyűlöletbeszéd terjedésének.

Az EU digitális irányelve értelmében a közösségi platformoknak átfogó veszélyelemzést kell készíteniük a gyűlöletbeszéd és egyéb illegális tartalmak terjedéséről a saját felületükön, és nagyobb betekintést kell engedniük a külső auditoroknak, szabályozóknak és civileknek.

A bizottság valószínűleg szeretne példát statuálni, hogy a digitális szabályozás sok más uniós irányelvvel ellentétben nem marad csupán írott malaszt, s mivel Musk ragaszkodik a szólásszabadság érvényesítéséhez, és ennek érdekében többek között a tartalmak moderálását végző csapat létszámát is csökkentette, ideális célpont lehet.

A ]]>Politico]]> hírportálnak névtelenül nyilatkozó források szerint Brüsszelben már hónapok óta gyűlnek a bizonyítékok a közösségimédia-cégek (tehát nem csak az X) ellen, és a bizottság szeretne legalább három vizsgálatot megindítani jövő év elejéig. Az elmúlt napokban a Hamász Izrael elleni támadásáról terjedő tartalmak különösen kiverték a biztosítékot az EU-nál, így egyre valószínűbb, hogy Musk cége ellen hamarosan hivatalosan is megindul a vizsgálat.

Ha ez megtörténik, mindenképpen hosszú, akár többéves eljárásra számíthat a cég, hiszen csak maga a vizsgálat hónapokig tarthat, ha pedig az EU bírságot vagy egyéb büntetést szab ki, szinte borítékolható, hogy a cég fellebbezni fog.

Nem csak az X mint közösségimédia-felület, de tulajdonosának világnézete is sokak szemét csípi a nyugati politika köreiben. Legutóbb a német külügyminisztériummal szólalkozott össze Musk, egy migrációval kapcsolatos posztja után, melyben feltette a költői kérdést, hogy tisztában van-e a német NGO-k a helyzetben játszott szerepével a német közvélemény.

Borítókép: Elon Musk (Fotó: MTI/AP/Michel Euler) 

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (9) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Történelem (18) Gazdaság (713) Mondom a magamét (7710) Nézőpont (1) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2824) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Nagyvilág (1310) Sport (729) Életmód (1) Tereb (146) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1582) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (322) Vetítő (30) Tv fotel (65) Belföld (11) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>