Ma 2024 május 18. Erik, Alexandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.
e4474c50925af2f4983c0d366600a7da.jpg

D.Tóth Kriszta - Éjjel-nappal Budapest

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Hív a lány a kiadótól, hogy van itt ez az új könyv, amolyan budapesti útikalauz. Ajánlja figyelmembe. Ajvé, mondok, még egy Budapest útikalauz...

De ez nem olyan, mint a többi, csap át lelkesbe. Angolul van, de helyiek írták, szívük, lelkük benne van, meg a titkaik. Na, jó – válaszolom - küldjetek egyet, a hétvégén úgyis pont jön a férjem legjobb barátja Londonból, majd jól tesztelem raja.

Így került a kezembe a friss és ropogós Budapest – Day & Night Guide. Az első este, hogy Max itt volt, elvittük vacsorázni a hetedik kerületbe. Hamarabb végeztem a munkámmal, tudtam, hogy várnom kell majd rájuk 20 percet, hát beültem az étterembe és elővettem a könyvet. De hát annyi útikönyv van már Budapestről, gondoltam még mindig szkeptikusan, feldolgozta a magyar fővárost a Lonely Planettől a Rough Guide-on keresztül a TimeOut-ig minden nagy és kisebb kiadó. Arról nem is beszélve, hogy ott van ugye az internet, rajta a TripAdvisor meg booking.com, és lassan nem múlik el hét egy jó kis budapesti lista nélkül a Buzzfeeden sem. Hát hova? Kinek? Minek? Na jó, nézzük meg. Kinyitom a szerzőknél és mosolygok. Na, az tényleg best of Budapest. Jókúti a kajákról, Szűcs Péter a divatról, Gazda Albert a borbárokról, Rostás Eni a teraszokról és gyerekbarát helyekről, és a többi. Lapozok párat, térkép. De... olyan fura. Kicsi. Csak egy kerület. Max kettő. Olvasom a bal alsó sarokban, hogy „One-day music lover’s route” vagyis: egynapos túra a zene szerelmeseinek. Aha! Tehát ezt is tematizálták. Mint az erdei kéktúra. Egymillió lépés a bulinegyedben. Továbbmegyek, és tényleg: egynapos túra bulizóknak. Aztán: egynapos túra hipsztereknek. És végül: zenei útvonalmutató a kíváncsiaknak. A következő fejezetekben pedig a legjobb helyek, rövid, személyes leírással, remek fotókkal, környékekre bontva, szellősen, átláthatóan és fogyaszthatóan. Király utca, Kazinczy, Madách tér, Gozsdu, Dob utca, Bazilika környéke, Nagymező, Wesselényi, Andrássy, Blaha, Margitsziget, meg persze Buda. Csak semmi doh, semmi penész, semmi öreges szépelgés, kötelezően megnézendő turisztikai látványosságok. Ez itt, kérem szépen, a fiatal emberek Budapestje. Gyakorlati tanácsok, tippek, meg az elmaradhatatlan toplisták. Vagyis, a Budapest Day& Night Guide pont azt adja, amit a hátsó borítón ígér: múzeumok, emlékművek és kilátók listázása helyett egy erőtől duzzadó, kicsit büdös, kicsit poros, de izgalmas és gyönyörű k-európai főváros rejtett és kevésbé rejtett utcafronti kincseit. Ugye én itt lakom, járok is be a városba néha, nem annyit, mint szeretnék, de hősiesen küzdök azért, hogy ne temessen maga alá a zöldövezet. Tehát papíron nem igazán kellene, hogy lekössön ez a könyv. Ehhez képest a húsz perc alatt, amíg a fiúkra vártam, egyetlenegyszer pillantottam föl belőle, amikor a felszolgáló kihozta a fröccsömet.

Alig vártam, hogy odaadjam Max-nek. Aki szépen megköszönte, megforgatta, és azzal a mozdulattal betette a táskájába, mondván: itt vagyunk neki mi ketten, ő ezen a pár napon inkább ránk bízná magát, ha lehet. Meg egyébként is hozott magával ő is útikönyvet, hátha nem érünk rá vele foglalkozni a nap 24 órájában. De feltétlenül megnézi majd ezt is. Ne már! Csalódott voltam.

Amely csalódáson szerencsére egy újabb fröccs segítségével azért végül sikerült túltennem magam. Annál nagyobb volt viszont a meglepetés, amikor elutazásának reggelén Max leültetett maga mellé az ebédlőasztalhoz, kért egy tollat, és az új útikönyvét forgatva egyesével végigvette velem, hogy hol mindenhol járt velünk a Budapesten eltöltött három napján. Minden egyes hely, ahová elvittük, és amit javasoltunk neki, ha egyedül ment, benne volt a könyvben. Nagyot nevettünk, és abban maradtunk, hogy a repülőn hazafelé már azt fogja olvasgatni, mert ezek szerint tényleg az történik benne, amit mondtam. Mi, budapestiek megosztjuk velük a titkainkat.

D.Tóth Kriszta - bookline.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Nézőpont (1) Mozaik (83) Kultúra (9) Szépségápolás (15) Történelem (18) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (537) Gasztronómia (539) Belföld (11) Vetítő (30) Mondom a magamét (7603) Jobbegyenes (2804) Sport (729) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Flag gondolja (36) Egészség (50) Gazdaság (709) Politika (1582) Életmód (1) Heti lámpás (313) Tv fotel (65) Tereb (146) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1310) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>